Predstavljamo džemat Bosnian Islamic Cultural Center (BICC) – Chicago, IL

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Džemat Bosnian Islamic Cultural Center (BICC) već više od jedne decenije djeluje u prostorijama na adresi: 7022 N Western Ave Chicago IL 60645. Smješten je u sjevernom dijelu Čikaga nedaleko od jezera Lake Michigan, u prelijepom prirodnom ambijentu nedaleko od centra grada, a okružuje ga veliki broj bošnjačkih familija.

Prvi Bošnjaci oblast Čikaga nastanili su krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a prvo udrženje “Džamijetul-hajrijje” osnovali su još daleke 1906.godine. Pretpostavlja se da u Čikagu danas živi preko 40 hiljada Bošnjaka. Veliki broj njih tu je doselio prilikom protekle agresije na našu zemlju.

Džemat BICC, poznat po imenu “džemat Western” zbog istoimene ulice na kojoj se nalazi, okuplja najveći broj bošnjačkih familija u Čikagu. Prvi imam ovog džemata bio je Muhamed ef. Brka, kojeg je naslijedio Kemal ef. Karić. Imamsku dužnost danas u ovom džematu obnaša hfz. Muriz ef. Mešić.

Od samog svog osnivanja džemat BICC član je Islamske zajednice u BiH preko krovne organizacije ICNAB-a, i jedan od njenih najznačajnijih članova. Na godišnjem nivou ovaj džemat putem Rijaseta IZ u BiH obezbijeđuje preko 170 kurbana što ga čini najvećim dobrotvorom u tom pogledu u cjelokupnoj Islamskoj zajednici, kako u BiH tako i u dijaspori. Ništa lošija slika nije ni sa akcijama zekata i drugim donatorskim aktivnostima.

Džemat BICC danas slovi za jedan od najaktivnijih džemata na prostoru Sjeverne Amerike. Pored redovnih dnevnih namaza, u džematu se obavlja džumu namaz petkom i organizuje mektebska nastava vikendom, a posebno je prepoznatljiv po hafiskoj mukabeli tokom mjeseca ramazana, školi Kur’ana za odrasle i sedmičnim druženjima pod nazivom “Halka”.

Ovaj džemat posljednjih godina doživljava procvat i broj njegovih članova raste iz dana u dan. Tako naprimjer, 2012.godine ovaj džemat je imao 380 članova dok danas taj broj premašuje 620 porodica. Broj djece koji pohađa nastavu vikendom značajno je porastao, tako da ove (2015) godine u mekteb je upisano 220 učenika. Pored mekteba, u džematu djeluje i “Bosanska škola” koju pohađa 100 učenika, a vode je profesorice bosanskog jezika i književnosti, Amina Sendić-Mešić i Enisa Omerović. Od ove godine to je jedina škola na teritoriji Sjeverne Amerike koja je akreditovana od strane Ministarstva civilnih poslova BiH da radi po programu za učenike u dijaspori, što predstavlja veliki uspjeh za sam džemat ali i za Islamsku zajednicu Bošnjaka Sjeverne Amerike.

U džematu je aktivna i ženska grupa ”Bošnjakinja” koja broji 50 članova, a na čelu grupe su vrijedne Raba Mehmedović, Alma Sikirić, Edita Musić, Amela Zukobašić i Amina Sendić-Mešić. Omladinsko udruženje ”Bosnian Youth of Chicago” koje je osnovano prije dvije godine čine 40 tinejdžera, a njega vodi Enesa Mehmedović uz pomoć svojih saradnika Almire Ahmetović, Jasmine, Ajdina i Edipa Mravić. Do sada su oba ova udruženja imala nekoliko značajnih projekata, a za njih kažu da su ukrasi ovog džemata.

Svi oni djeluju u ovim prostorijama koji sada već evidentno za njihove potrebe postaju male i neuslovne, tako da je džematski Odbor počeo razmišljati o izgradnji ili kupovini većeg centra ili zemljišta na kojemu bi izgradili objekat koji bi zadovoljavao sve njihove potrebe. Džematski Odbor čine mladi i vrijedni ljudi: Adis Alić – predsjednik, Amir Ahmetović – sekretar, Emir Hadžić i Emira Jakupović – blagajnici, te članovi Elmedin Halilić, Almir Sikirić i Alija Jaganjac. Oni su i najveća podrška razvoju ovog mladog džemata.

Džemat posjeduje i vlastito mezarje u okviru Bohemian National Cemetery gdje je džematski mezaristan sa 1.000 ukopnih mjesta čija vrijednost je preko 500.000$ a koji su u potpunosti isplaćeni donacijama vrijednih Bošnjaka. Pored mezarja, džemat je od 2013.godine vlasnik i vakufskog stana, što je prva nekretnina koja je uknjižena na ime džemata BICC. Sve to je pokazatelj koliko se vrijedni članovi ovog džemata.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3