Predstavljamo džemat Islamska Zajednica Bošnjaka Tampa Bey – Bosanski mesdžid

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

„Allahova milost i pomoć su sa džematom

Islamska Zajednica Bošnjaka Tampa Bay je osnovana 2006. godine pod nazivom “BOSANSKI MESDŽID” kao dio Islamske zajednice Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama preko koje je institucionalno, pravno, i duhovno povezan sa Islamskom zajednicom u BiH. Džemat Tampa Bay je najjužniji Bošnjački džemat na prostoru Sjeverne Amerike sa sjedištem u gradu Pinellas Park na zapadnoj obali savezne američke države Floride, u samom centru gusto naseljenog Tampa Bay okruga koji broji oko tri miliona stanovnika. Prvi Bošnjaci na zapadnu Floridu dolaze početkom 1993. godine a procjenjuje se da na ovom prostoru trenutno živi oko 7000 Bošnjaka. Naša zajednica trenutno broji oko 240 redovnih članova i zapaža konstantan prirast. Unatrag nekoliko godina u prosjeku se članstvo godišnje povećava za 10%.

Kao i drugi bošnjački džemati u dijaspori, džemat Tampa Bay je imao za cilj da okupi i organizuje Bošnjake kako ne bi zaboravili svoju vjeru, kulturu i tradiciju a uslovi za organizovan džematski rad stekli su se tek početkom 2006. godine. Osnivanjem džemata se iznajmljuju prostorije gdje se obavljaju određene aktivnosti a već 2008. godine kupuje se objekat uz beskamatni kredit od pet godina. Objekat se za kratko vrijeme renovira, adoptira u mesdžid i bošnjački centar i oficijelno otvara u maju 2009. godine. Od samog osnivanja džemata Jasmin Latifović biva angažiran da volonterski obavlja dužnosti imama. Nakon 6 godina volonterskog rada u maju 2013. godine jednoglasnom odlukom skupštine džemat zapošljava Jasmin ef. Latfovića u punom radnom vremenu. Iste godine, džemat je domaćin 18.-ih po redu Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike a također je isplaćen i preostali dug tako da objekat prelazi u potpuno vlasništvo džemata. Početkom 2014. godine džemat kupuje i stavlja u funkciju mezarje u kojem je do sada ukopano preko 20 umrlih Bošnjaka a nedavno je podignut i prvi nišan koji je identičan onima koji se postavljaju po mezarjima u Bosni i Hercegovini. Iako objekat koji se trenutno koristi ispunjava osnovne potrebe ove zajednice on ipak ne ispunjava i sve potrebe. Džematski odbor je 2015. godine počeo razmišljati o izgradnji ili kupovini većeg centra ili zemljišta na kojemu bi izgradili objekte koji bi zadovoljavali sve potrebe jedne dinamične zajednice. Sljedeći veći projekat koji je u planu da se realizira još ove godine je dodatno uređenje mezarja. Naime planira se izgradnja turbeta/šadrvana i prikladnoga mjesta za klanjanje džennaze te nove gasulahane. Također je u planu svečano obilježavanje desetogodišnjice postojanja džemata krajem godine.

„Služenje je jedna od najznačajnijih obaveza ljudskog bića“

Velika je časti imati mogućnost kroz džematski odbor ili volonterskim radom biti na usluzi članovima džemata ali i široj zajednici u kojoj živimo. Džematski odbor čine: Danijel Jakupović – predsjednik, Semir Hamzić – sekretar, Bemir – blagajnik, te članovi Jasmin ef. Latifović, Mirnes Karić, Emir Slijepčević, Idriz Karić, Samed Jusufović i Timur Ljubunčić. Odbornici daju svoje vrijeme i sposobnosti za dobrobit džemata a većina aktivnosti, programa i projekata koji se organiziraju i realiziraju popraćeni su volontiranjem njenih članova i džematlija. Volonteri koji svoj rad i sredstva dobrovoljno poklanjaju blagostanju naše zajednice igraju važnu ulogu za dobrobit i jačanje iste i predstavljaju njen najveći ponos. Volonterski angažman u svome džematu je i najbolji način da se naši ljudi, a posebno omladina održi u izazovima današnjice i odupre negativnoj asimilaciji.

Ova zajednica nije mjesto gdje se samo obavljaju vjerski obredi, već i sve vrste sastajanja s ciljem zdravog povezivanja i socijalnog razvitka njenih članova a pogotovo omladine. Džemat svojim radom pokušava da olakša život Bošnjacima koji žive na ovom području, pružajući im priliku da ispolje svoja vjerska osjećanja te da im ponudi kulturne i odgojne i obrazovne usluge.

· Redovno se obavljaju svi namazi, džuma, sedmični medžlisi-zikr i predavanje četvrtkom, sedmično druženje i predavanje/ders subotom, teravih namazi i iftari za ramazan, mevludi, prigodan program obilježavanja svih mubarek noći tokom godine, itd.

· Na redovnoj osnovi se održava mektebska nastava vikendom te predavanja i kursevi sufare i kur’ana za djecu i odrasle. Ovdje djeca uče o svojoj lijepoj vjeri, domovini, jeziku, kulturi i običajima.

· U zajednici djeluje omladinska grupa koja ima svog predstavnika u džematskom odboru i koja je bila domaćin i gost mnogobrojnih seminara i radionica te omladinskih susreta i druženja. Kao dio omladinske grupe djeluje i hor ilahija i kasida “Svjetlost” koji ostvaruje zavidne rezultate na horskim takmičenjima.

· Organizujemo zajednička druženja, večere, iftare, putovanja,izlete, posjete drugim džematima, seminare, sportske sekcije, nogometne turnire, bajramske proslave itd.

· Našim članovima omogućujemo tradicionalno sklapanje braka u skladu sa propisima naše vjere i zakonima države a također i oko opremanja, dženaze i ukopa na džematskom mezarju njihovih najmilijih koji su preselili na bolji svijet.

· Humanitarnim akcijama pomažemo one najugroženije kako u našoj domovini tako i ovdje, pa i šire gdje se ukaže prilika i potreba da pomognemo.

· Članovima koji žele obaviti hadždž ili umru dajemo instrukcije i pomažemo im oko organizovanja putovanja u suradnji sa uredom za hadždž i umru Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

· Zastupamo i predstavljamo našu zajednicu kod drugih vjerskih zajednica te lokalnih, državnih i federalnih vlasti, i kod ambasade BiH. Zalažemo se za ljudska prava i vjerske slobode svih građana.

Bez uvezanost u svoj džemat i zajednicu, Bošnjaci u dijaspori su bez opredjeljenja, a neopredijeljenost je stanje beskonačne opasnosti.

Biti član Islamske zajednice je vjerska i moralna dužnost svakog muslimana. Svojim članstvom postajete jedna od karika lanca koji predstavlja Islamska Zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB) koja je postala organizovana i perspektivna zajednica. Samo organiziranim i dobro uređenim sistemom rada možemo očekivati očuvanje vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka na ovim prostorima. Svi moramo učiniti dodatne napore kako bi rad naših kulturnih, nacionalnih i vjerskih institucija, među kojima je na prvom mjestu Islamska zajednica, bio kvalitetan i plodotvoran. Svrha i suština postojanja džemata je da pomogne našim ljudima da ovdje u tuđini sačuvaju svoju vjeru, kulturu, jezik, običaje i tradiciju.

Muslimani su dužni biti članovi Islamske zajednice u mjestima svog stalnog boravka. Ovo je odluka Rijaseta IZ-e u BiH, a napominjemo je zbog zloupotrebe pojedinaca koji govore da su članovi u svom džematu u domovini i da ovdje, gdje stalno žive neće da budu. U sredini i uslovima našeg života džemat može postojati i raditi isključivo zahvaljujući članarini i dobrovoljnim prilozima naših džematlija. To su ustvari i jedini finansijski prihodi bez kojih džemat ne bi mogao opstati.

Zbog svih gore navedenih razloga, ne dozvolimo da nas drugi definišu i da nam kroje sudbinu, da se drugi brinu o nama, našoj budućnosti i budućnosti naše djece. Uz Božiju pomoć gradimo svoju budućnost na ovim prostorima u okviru Islamske Zajednice.

Stoga, ako živite na području zapadne i centralne Floride, a niste još postali član Islamske zajednice, mi vas pozivamo da to učinite što prije. Tim činom ćete pomoći naš rad a istovremeno sebe i svoju porodicu pridružiti u okrilje naše vjere Islama.

Svima želimo sretne i berićetne dane ovog najodabranijeg mjeseca u hidžretskoj godini, sa dovom da nam Allah dž.š. u Kabul upiše sva dobra djela i svaki dan posta.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Islamska Zajednica Bošnjaka Tampa Bay

BOSANSKI MESDZID INC.

Adresa: 4255 73rd Ave. N. Pinellas Park, FL 33781

Tel: (727) 304-5403

Email: bosanskimesdzid@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/BosanskiMesdzid/

Web: www.bosanski-mesdzid.org

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3