Predstavljamo džemat Association of Bosniaks of Delaware Valley-Philadelphia

Predstavljamo vam džemat Association of Bosniaks of Delaware Valley-Philadelphia

Historijat džemata

Džemat je registrovan 21. aprila 2008. god. i trenutno broji oko 70 bošnjačkih porodica koji su aktivni članovi zajednice. Ono što je specifičnost ovog džemata je da je procentualno većina Bošnjaka koji žive na ovom području uključena u džemat.

Od 2010. godine džemat posjeduje svoje prostorije u kojima se odvijaju skoro sve aktivnosti lokalne bošnjačke zajednice.

Adresa džemata

2835 Creek Road, Hainesport, NJ 08036

Mailing address:

PO Box 1708, Delran, NJ 08075

Aktivnosti džemata

Pored dnevnih namaza i džume, mektebska nastava se obavlja subotom ujutro i nedjeljom poslije podne. Pored mekteba, subotom ujutro se održavaju i časovi bosanskog jezika. Također, postoji mogućnost afterschool programa srijedom i četvrtkom za djecu koja žele da proširuju svoje znanje o islamu.

Svakog četvrtka navečer se održava zajednički zikr, a svake nedjelje predavanje za odrasle. Pored toga, svaku zadnju nedjelju u mjesecu se održava porodično druženje i zajednička večera. Uz to, u proteklom period smo imali druženje samo za žene jednom sedmično, te nastojimo da takvu vrstu druženja ponovo uspostavimo i održavamo.

Po potrebi se održavaju kursevi sufare, Kur’ana, tedžvida, akaida, tefsira i fiqha za odrasle, a postoji namjera da se u narednom periodu ponovo uspostavi i halka hadisa.

Pored redovnih sastanaka sa omladinom, svake godine se u martu održava i jednodnevna omladinska konvencija gdje pored omladine džemata bude prisutna i omladina iz drugih zajednica sa područja čitavog medžlisa.

Big Brother / Big Sister Program

Interesantno je da je ovaj džemat uspio pokrenuti Big Brother/Big Sister program koji je bio inicijativa naše omladine. Cilj ovog programa je bratimljenje naše omladine sa mlađom djecom, gdje bi na neki način omladina imala svoju ulogu u zajednici tako što će svako od njih igrati ulogu mentora za jedno ili više djece.

“Braća i sestre” su u kontaktu najmanje jednom sedmično, a sastanci na nivou zajednice gdje svi budu prisutni se održavaju jednom mjesečno kada se razmjenjuju mišljenja, utisci i ideje. Nakon kraćeg programa, gdje je cilj između ostalog i učenje o Bosni, bošnjačkoj kulturi i bosanskom jeziku svi zajedno obavljaju neku dodatnu aktivnost van džamije (skating, ice skating, bowling, trampoline, funplex, itd.).

Cilj programa je uvezivanje generacija, njihov odgoj, prenošenje vrijednosti, uvećanje ljubavi, brige i pažnje, te održavanje vitalnosti naše zajednice u budućnosti.

Mezarje

Džemat posjeduje svoje mezarje na dvije lokacije, u Freehold-u koji je oko 45 minuta udaljen od džamije, te u Cinnaminson-u koji je oko 20 minuta od džamijskih prostorija.

Džematski odbor

Trenutno, džematski odbor sačinjavaju:

  1. Amir Durić – Imam
  2. Muris Džafić – Predsjednik
  3. Salen Zeljković – Sekretar
  4. Almir Ganibegović – Blagajnik
  5. Muhamed Mahmutbegović
  6. Kasim Delalić
  7. Nermin Lizalović
  8. Jasmin Ražanica
  9. Elvir Smajlović

Rad i aktivnosti džemata možete pratiti putem njihove web stranice: http://abdvp.com/, kao i Facebook stranice: https://www.facebook.com/Association-of-Bosniaks-of-Delaware-Valley-Philadelphia-269591119742757/

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.