Predstavnici ICNAB-a pozvani na tradicionalni molitveni doručak u Vašingtonu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Glavni Imam ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćeman i imam IKC – Bošnjak hfz. Nermin ef Spahić su bili pozvani na ovogodišnji molitveni doručak u Washington, DC zbog zasluga u međuvjerskom dijalogu. Nacionalni molitveni doručak (National Prayer Breakfast), koji priređuju američki predsednik i Kongres SAD, je godišnji skup koji se svake godine održava u Washingtonu prvog četvrtka u februaru.

Ovogodišnji doručak, koji je održan u četvrtak 5. februara, 2015. privukao je prisustvo oko 4,000 učesnika i visokih zvaničnika iz oko 140 zemalja svijeta. Tema ovogodišnje konferencije – doručka bila je ”Terorizam u ime vjere”.

Predsjednik SAD Barak Obama je govorio smjerno, dostojanstveno, iskreno, neposredno, intimno i transparentno, obraćajući se ljudima širom svijeta sa porukom razumijevanja za globalna dešavanja u svijetu. U svom obraćanju predsjednik Barak Obama, naglasio je da su mnoge vjere bile zloupotrebljavane od strane terorista za svoje ideološke ciljeve. Ni jednom riječju tokom govora, predsjednik Barak Obama, nije koristio riječ “Islamski terorizam”, nego je terorizam nazvao njegovim pravim imenom.Takođe, naglasio je da je Amerika, najreligioznija zemlja na svijetu, jer pruža potpuna prava svakome koji želi da svoju vjeru ispovijeda.

Mi Bošnjaci muslimani smo se tokom proteklog vremena osvjedočili šta znači biti slobodan i slobodno svoju vjeru ispoljavati. Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike, kroz svojih 57 džemata, najbolji je primjer kako i na koji način smo tretirani od strane Sjedinjenih Američkih država, kao i naroda s kojim dijelimo zajednički prostor življenja.Ovim potezom predsjednik Barak Obama, širi jednu novu strategiju u rješavanju globalnih pitanja, koja danas sve više pritišću svijet oko nas.Uistinu je bilo čast prisustvovati ovakom skupu i dovu činiti za predsjednika Baraka Obamu, njegovu porodicu, djecu, kao i političke lidere koji predstavljaju SAD.

Održavanje molitvenog doručka datira od 1953 godine. Predsjednik Eisenhower (prezbeterijanac), bio je u tolikoj mjeri religiozan i ponizan da je zvanično od članova Kongresa zatražio da se zajednički mole Bogu za njegov uspjeh, kao predsjednika, kao i političkih lidera koji predstavljaju SAD. Tako je 1953. godine započela tradicija održavanja molitvenog doručka prvog četvrtka u mjesecu februaru. Inače, svakog četvrtka politički lideri se sastaju na doručku, bez obzira kojoj političkoj grupi pripadaju i mole se Bogu za predsjednika SAD, njegovu ženu, djecu kao i ostale političke lidere u Kongresu i Senatu.

Glavni imam mr. Sabahudin ef. Ćeman, kao i hfz. Nermin ef. Spahić, u toku boravka u Washingtonu iskoristili su priliku da se susretnu sa mnogobrojnim delegacijama i razmjene iskustva u radu i predstave Islamsku zajednicu Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Činim dovu našem predsjedniku Baraku Obami da mu Allah podari mudrosti, strpljenja, snage i ojača ga na putu činjenja dobra. Neka Allah dž.š. blagoslovi Ameriku i narod Amerike!

Amin!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3