Promocija 23 nova učača Kur’ana u Jacksonville, FL

U subotu, 14. aprila, u džematu Islamic Community of Bosniaks “AL-HAJJ FERIZ DELKIC“ u Jacksonville, Florida je održana svečana promocija 23 nova učača Kur’ana. Nakon akšam namaza program je započeo sa učenjem odlomaka iz Kur’ana. Veliki broj džematlija su došli i svojim prisustvom uveličali i uljepšali skup i dali moralnu podršku novim učačima Kur’ana.

Ova promocija je rezultat tri odvojene sekcije Kur’ana kroz koje su džematlije imale priliku da savladaju kur’ansko pismo. Dvije sekcije, omladinsku i sekciju za odrasle (muškarce), vodio je imam džemata Senaid ef. Hodžić i one su iznjedrile 12 novih učača. Sekciju za žene je vodila mualima Fatima Hodžić i ta sekcija je iznjedrila 11 novih učača. Starosna dob učesnika sekcija je od 19 do 69 godina.

Ženski dio sekcije je ulagao dodatne napore pa su do ove promocije završile i proučile svoju prvu zajedničku hatmu. U zadnja dva mjeseca su svaku noć provodile vrijeme u džamiji od akšama do jacije uz učenje Kur’ana.

Svečanost je protekla u veoma lijepoj i ugodnoj atmosferi, sa mnogo emocija i suza radosnica, kako učača tako i džematlija. Nakon proučenih odlomaka iz Kur’ana i obraćanja imama džemata uslijedio je svečani dio dodjele diploma novim učačima. Udio u dodjeli diploma imao je i presjednik džemata hadžija Feriz Delkić koji je dodijelio diplome najmlađim i najstarijim učesnicima.

Posebno što je dotaklo srca svih prisutnih je dodjela diplome Zumri Ćesko koju joj je uručio njen sin Haris Ćesko. Haris je mladić koji je nakon sto je kroz omladinsku sekciju naučio kur’ansko pismo odlučio da on svoju majku ubjedi i poduči kur’anskom pismu. Hvala Allahu i uspio je u tome i svima nama pokazao primjerom ko nam treba biti prioritet prilikom pozivanja Allahovoj vjeri.

Nakon svečanosti i jacije namaza nastavljeno je druženje uz kahvu, kolače i lijep razgovor u prostorijama džamije. Cilj je da ovakve svečanosti postanu tradicija džemata, kroz koje će svake godine promovisati nove učače Kur’ana.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.