Promocija pentologije knjiga “Genocid nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine 1992 – 1995” autora i zlatnog ljiljana brigadira Velida Bajramovića u džematu Seattle

U nedjelju 8. maja 2016. godine u prostorijama Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu održana

je promocija pentologije knjiga Genocid nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine 1992 – 1995, autora Velida Bajramovića, brigadira i dobitnika najvećeg vojnog odlikovanja Armije Republike Bosne i Hercegovine – Zlatni ljiljan.

Promocija knjiga koje govore o stradanjima, torturama i drugim poniženjima koje su pretrpjeli Bošnjaci od srbo-četničkog i ustaškog agresora protekla je veoma emotivno, a autor knjiga je svaku od njih predstavio sa po bar jednom pričom iz svake knjige.

U ovoj pentoloziji nalaze se sljedeće knjige:

Srebrenica na kraj srca – knjiga o stradanjima Bošnjaka tokom srebreničkog genocida,

Špalir – knjiga o knjiga o logorima za vrijeme agresije na BiH,

Dnopolje – knjiga o silovanim za vrijeme agresije na BiH,

Pokošeni pupoljci – knjiga o ubijenoj i ranjenoj djeci za vrijeme agresije na BiH,

Nečujni vrisci – knjiga o ponizenjima i zlostavljanjima za vrijeme agresije na BiH.

Tokom svkog predavanja autor se također dotakao Armije Republike Bosne i Hercegovine te istakao da bi bez nje broj Bošnjačkih žrtava bio mnogo veći. Na žalost, danas se slabo ko sjeća ljudi koji su se žrtvovali i svoje živote dali za svoj narod i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Prije svega, treba se prisjetiti 9 narodnih heroja koji su za slobodu Bosne i Hercegovine dali svoje živote, a to su:

1. Safet Hadžić,

2. Enver Šehović,

3. Safet Zajko,

4. Adil Bešić,

5. Izet Nanić,

6. Midhat Hujdur – Hujka,

7. Hajrudin Mešić,

8. Nesib Malkić, i

9. Mehdin Hodžić – Crni labud.

Brigadir Bajramović, koji je ujedno i direktor Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka” Novo Sarajevo, je istakao da su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dodjeljena 1872 Zlatna ljiljana – najveće vojno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovo priznanje dodjeljivano je za iskazivanje ekstraordinarne hrabrosti te uništenja neprijateljske žive sile ili tehnike. Od 1872 Zlatna ljiljana njih 972 dodjeljeno je posthumno, tj. nakon smrti, dok je ostalih 900 Zlatnih ljiljana dodjeljeno živim borcima. Vrijedi istaknuti da je među dobitnicima Zlatnog ljiljana bilo i 13 žena dok je namjlađi dobitnik Zlatnog ljiljana Emir Terović Cicko sa 15 godina svoj život dao za Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju promocije Islamske zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike i Glasovi Bosanskog Genocida (VOBG) su dodjelili plakete zahvalnosti brigadiru Bajramoviću za rad, trud, i promociju genocida nad Bošnjacima tokom zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovu priliku, brigadir Bajramović, je iskoristio te ispred Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka” dodjelio dvije plakete “za ukupni doprinos i svesrdnu podršku, da se ne zaboravi genocide nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine 1992 – 1995 i nikad ne ponovi” – jednu Begzudin ef. Jusiću, a drugu plaketu Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Bošnjaci Seattlea sa autorom Velidom Bajramovićem

Bošnjaci Seattlea sa autorom Velidom Bajramovićem

Velid Bajramović

Zlatni ljiljan

Zahvalnica Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu

Zahvalnica Glasova Bosanskog Genocida (VOBG)

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.