Prva analiza mektebske nastave u Sjevernoj Americi

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povodom početka nove mektebske 2019/20. godine, Ured za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) proveo je istraživanje u među svojim džematima na teritoriji Sjeverne Amerike s ciljem da se napravi osnovni uvid u stvarno stanje i ambijent u kojem djeluju i rade naši mektebi.

Kako navodi rukovodilac Ureda za vjerske poslove IZBSA, hafiz mr. Muriz ef. Mešić, u prvoj analizi mektebske nastave ovakve vrste na područja Sjeverne Amerike učestvovalo je 35 džemata, iz sva četiri medžlisa (Northeast, South, Midwest i West); od Hartforda na istoku do San Josea na zapadu, od Toronta na sjeveru do Tampa Ba na jugu. Drugim riječima kazano, istraživanje je provedeno nad džematima kako iz SAD-a tako i iz Kanade. Dobijeni su jako zanimljivi rezultati koji su vrijedni detaljnog analiziranja i proučavanja.

SAŽETAK

U ovoj analizi uključit ćemo samo osnovne informacije o tehničkim uslovima u kojima se odvija mektebska nastava (broj učionica, broj dana u kojima se održava mektebska nastava, broj angažovanih vjeroučitelja itd.) ali i neke dodatne aktivnosti u džematima (večernja nastava, bosanske dopunske škole itd.) koje se mogu pozitivno ili negativno odražavati na nastavni proces i gdje Islamska zajednica može eventualno pomoći u obezbjeđivanju kvalitetnijih uslova ili organizovanju edukativnih programa u cilju poboljšanja istih.

Cilj ovog istraživanja je da odgovori na neka vrlo značajna pitanja poput; koliko učenika imamo u mektebima na teritoriji Sjeverne Amerike, koliko vjeroučitelja je angažovano u nastavnom procesu, koji udžbenici se koriste u nastavi, na kojem jeziku se nastava odvija, koliko su ostale aktivnosti procentualno zastupljene u džematima u odnosu na mektebsku pouku, kakve uslove obezbjeđuju džemati svojim polaznicima mekteba itd.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kao što smo kazali u uvodu, u analazi mektebske nastave na teritoriji IZBSA učestvovala su 35 džemata od ukupno 60 džemata članova IZBSA. Dakle, trebamo napomenuti da je ovo istraživanje uključilo skoro 60% džemata IZBSA, što ga statistički gledano čini relevantnim imajući u vidu da obuhvata veći broj ispitanika. Uostalom, jedini je i prvi ovakve vrste, pa ćemo se za početak zadovoljiti tom činjenicom.

Broj familija koje su formalno članovi Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike kroz članstvo putem navedenih 35 džemata broji 10,094 familija. Procentualno Bošnjaci su velika većina u ovim džematima, u 25 džemata 100% članova su Bošnjaci, dok se članstvo Bošnjaka u ostalih 10 džemata džemata kreće iznad 80%, uz poneki izuzetak.

Većina džemata (45%) nastavu obavlja oba dana vikenda, drugi dio njih (35%) nastavu obavlja tokom jednog dana vikenda, dok manji broj džemata (20%) nastavu održava tri i više dana u sedmici.

U većem broju džemata džemata, nastava se odvija na oba jezika, tj. i na bosanskom i na engleskom (u oko 75% džemata), u 15% džemata nastava se odvija isključivo na bosanskom jeziku, dok svega 10% džemata insistira na realizaciji nastavnog gradiva isključivo na engleskom jeziku.

Ovo istraživanje nam je donijelo još jedan vrlo zanimljiv podatak, a to je da je 45% imama starosti od 30-40 godina, te da je 40% imama je starosti od 40-50 godina, dok je mlađih od 30 i starijih od 50 godina svega 15%. Dakle, ovdje možemo primijetiti da je riječ o relativno mladoj generaciji obrazovanih imama. U narednoj analazi, posvetit ćemo se detaljnjijem istraživanju stepena obrazovanja naših imama sa teritorije Sjeverne Amerike, među kojima ima doktora nauka, magistara religijskih studija, svršenika islamskih fakulteta itd.

Na osnovu ovog istraživanja po prvi puta smo dobili informaciju koliko učenika pohađa mektebsku nastavu u našim džematima na teritoriji Sjeverne Amerike. Iako nepotpuna, jer nisu svi džemati obuhvaćeni, ipak je značajno kazati da nastavu u mektebskoj 2019/20.godini u gore pomenutih 35 džemata pohađa 3150 učenika što je 90 učenika po džematu. U samo četiri džemata imamo upisanih preko 200 učenika, što čini 11,43% od ukupnog broja džemata, dok trinaest džemata (37,14%) imaju između 50 i 100 učenika. Također, u sedam džemata imamo upisanih između 100 do 200 učenika (što čini 20%), dok u deset džemata upisano je ispod 50 polaznika mektebske nastave (što je 28,57% od ukupnog broja džemata).

Uslovi u kojima se obavlja mektebska nastava su važan dio mektebskog sadržaja. Posljednjih godina bilježi se značajno poboljšanje u pogledu infrastrukturnih mogućnosti u našim džematima na teritoriji Sjeverne Amerike. Mnogi džemati se nalaze u projektima nadogradnje, proširenja ili kupovine objekata za potrebe upražnjavanja svih vjerskih, edukativnih i kulturnih aktivnosti, što ranijih godina nije bio slučaj. Tako svega tri džemata nastavu održavaju u džamiji, dok 30% džemata imaju u ponudi preko četiri učionice za potrebe mektebske nastave. Većina džemata (60%) imaju po jednu ili dvije učionice u kojima realizuju mektebsku nastavu, pored džamijskog prostora. Ovaj aspekt bi se mogao dodatno istražiti u narednim godinama i putem dobivenih rezultata uticati na džemate kao najznačajnije bosansko-hercegovačke neprofitne odgojno-obrazovne organizacije na teritoriji Sjeverne Amerike da poboljšaju uslove za rad sa djecom i mladima.

Veliki problem s kojim se suočavaju džemati u dijaspori jesu udžbenici koji se koriste u mektebskoj nastavi, odnosno nedostatak istih. Preko 75% džemata u mektebskoj nastavi koristi udžbenik Maktabiya Bosnian-English, dok 15% džemata koristi različite udžbenike (Ilmihal, Ta’limul-islam, vlastite skripte) u radu sa djecom, dok 10% vjeroučitelja koriste izdanja na engleskom jeziku čiji su autori uglavnom američki muslimani, indijsko-pakistanskog porijekla (Iqra’ Books, Weekend Learning Series – Islamic Studies).

Vrlo zanimljivo je i to što skoro 60% džemata nudi svojim polaznicima mekteba ili odraslim članovima džemata neku vrstu večernjih časova. Imajući u vidu američki način života u kojima su vikendi zauzeti sportskim i drugim edukativnim sadržajima, otuda ne čudi da večernje aktivnosti tokom radnih dana u semdici dođu kao odlična priliku da se nadoknadi propušteno ili kao priliku onima koji žele naučiti nešto više. U 30% džemata djeluje neka vrsta bosanskih dopunskih škola, dok u svega 10% nema nikakvih dodatnih aktivnosti.

I na kraju treba kazati da u navedenih 35 džemata mektebsku nastavu izvršava i vodi 105 vjeroučitelja, uključujući imame, dok su oko 70% njih volonteri, aktivisti iz džemata, koji pomažu u realizaciji mektebske nastave. Veliki broj volontera nema završeno islamsko obrazovanje (medresa, islamski fakultet) ali pomažu u mektebskom radu i svojim volontiranjem doprinosi poboljšanju mektebkih sadržaja. I u tom pogledu Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike bi mogla da ponudi određene programe i treninge koji bi pomogli ovim volonterima vjeroučiteljima da usavrše svoje odgojno-obrazovne vještine i na taj način pomognu svojim džematima u obrazovanju polaznika mekteba. Naravno, ovo je priliku i da pozovemo džemate da aktivnije ulažu u razvoj svojih mekteba i drugih edukativnih sadržaja jer je to elementarna stvar na kojima se zasniva rad svih neprofitnih vjerko-edukativnih organizacija.

ZAKLJUČAK

Obzirom da je ovo prva analiza našeg stanja u pogledu mektebske nastave ovakve vrste, bit će zanimljivo u narednim godinama pratiti kako će se stanje mijenjati, u kojem smjeru i u kojoj mjeri. U svakom slučaju, neki rezultati do kojih smo došli jako su pozitivni, dok s druge strane ima i onih s kojima nismo baš zadovoljni. Plan je da se ova analiza u narednim godinama razvija i uključuje informacije koje ovaj puta namjerno ili ne nismo uključili, a za to će nam ponovo trebati podrška naših džemata, predsjednika džematskih odbora i imama, te vjeroučitelja u našim mektebima. Svima njima se ovom prilikom posebno zahvaljujemo, te svakako muftiji dr. Sabahudini ef. Ćemanu na podršci u realizaciji ovog projekta.

Ovo istraživanje i analiza koju smo sačinili ima za cilj da odgovori na neka vrlo značajna pitanja, poput koliko učenika imamo u mektebima na teritoriji Sjeverne Amerike, koliko vjeroučitelja je angažovano u nastavnom procesu, koji udžbenici se koriste u nastavi, na kojem jeziku se nastava odvija, kojima danima, koliko su ostale aktivnosti procentualno zastupljene u džematima u odnosu na mektebsku pouku, kakve uslove obezbjeđuju džemati svojim polaznicima mekteba itd. No, ovo istraživanje treba poslužiti džematima pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike i samoj krovnoj organizaciji da na osnovu istog identifikuje probleme, sačini analizu i ponudi programe koji mogu pomoći da se određeni aspekti poboljšaju i unaprijede. Bit će nam drago sagledati naše stanje u pogledu mektebskog obrazovanja već naredne mektebske godine, ako Bog da.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3