Prva hafiska dova u Americi

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Prelijepe vijesti dolaze nam opet iz Čikaga gdje je tamošnja zajednica obradovana velikim uspjehom hafiza Amira ef. Čauša, koji je prvi hafiz sa teriotorije Sjeverne Amerike koji je uspješno položio hifz pred komisijom Rijaseta IZ u BiH i stekao časno zvanje Hafiz-ul-Kur’ani-l-Kerim.

Zato je u nedjelju, 8. januara 2017.godine, u džematu Bosnian Islamic Cultural Center u Čikagu upriličena hafiska dova na kojoj je glavni imam ICNAB-a, mr. Sabahudin ef. Ćeman u svojstvu izaslanika Reis-ul-uleme i zvanično uručio diplomu novom hafizu. Osim diplome, hafiz Čauš je preuzeo i idžazu (sened/silsilu) – specijalno svjedočanstvo o naučavanju Kur’ana sa duhovnom lozom koje seže do Poslanika, a.s., od svog muhaffiza, hafiza Muriza ef. Mešića. Kako je naznačio Glavni imam, ovu idžazu posjeduje svega nekoliko hafiza u Bosni i Hercegovini, a sada je tu čast preko svog muhaffiza preuzeo i hafiz Čauš.

Prisutne je prelijepim vazom počastio novi oblasni imam medžlisa Midwest, Osman ef. Brkić iz Detroita, koji je ukazao na značaj učenja i izučavanja Kur’ana, te svoje izlaganje zaključio riječima da je učenje Kur’ana najbolji posao, a titula hafiza najčasnija titula.

Hafisku dovu proučio je dr. Senad ef. Agić, imam džemata Sabah iz Čikaga, a ovom događaju prisustvovao je i predsjednik Sabora ICNAB-a, dr. Hazim ef. Fazlić, koji je zajedno sa kolegama dr. Muazom ef. Redžićem iz Grand Rapidsa, Ibrahimom ef. Čaušovićem iz Fort Waynea i Edhemom ef. Šahinovićem, također iz Čikaga, ukrasio ovu svečanost učenjem odlomaka iz Časne Knjige.

Obzirom da je ovakav događaj po prvi puta viđen na teritoriji SAD-a, hafiz Mešić upoznao je prisutne o procesu učenja hifza kroz koji je prošao hafiz Čauš, te čestitao njemu, njegovoj porodici, njegovom džematu WBICC na čelu sa džematskim Odborom i predsjednikom Izetom Čaušovićem, ali i uputio čestitke Islamskoj zajednici u cjelini.

Allah mubarek olsun!

Slovo o hafizu

Hafiz Amir ef. Čauš, rođen je 13. jula 1984. u Banja Luci. Nakon osnovnog obrazovanja u srednjoj Bosni, upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, koju završava kao učenik generacije 1999-2003. godine ispred reisu-l-uleme. Diplomirao je 2008. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, odsjek teološki, i apsolvent je Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Obavljao je uspješno honorarne poslove imama, hatiba i muallima u BiH i dijaspori. U periodu od 2006. do 2012. godine biva aktivan u radu sa djecom i omladinom kroz sportsko udruženje “Realway” Sarajevo, a naročito se ističe njegov prosvjetni angažman u svojstvu nastavnika i profesora islamske vjeronauke i historije religija u OŠ “Džemaludin Čaušević” i Prvoj gimnaziji u Sarajevu.

Po dolasku u SAD, radio je godinu dana kao imam u ICC Northbrook. Tokom školovanja i zaposlenja, konstantno se usavršavao pohađanjem raznih kurseva, prisustvovanjem naučnim skupovima u BiH i svijetu, trening-obukama, saradnjom sa različitim časopisima, medijima i drugim vidovima edukacije gdje je sticao i proširivao opća i stručna znanja, jezičke i informatičke kompetencije, psihološko-pedagoške vještine i metode podučavanja. Trenutno studira engleski jezik na Wilbur Wright College u Čikagu. Pored engleskog služi se i arapskim jezikom.

Porodičan je i otac dvoje djece.

mr. Sabahudin ef. Ćeman

dr. Muaz ef. Redžić

Osman ef. Brkić

dr. Senad ef. Agić

Dr. Hazim ef. Fazlić

Hafiz Amir ef. Čauš

hafiz Muriz ef. Mešić i hafiz Amir ef. Čauš

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3