PRVA REDOVNA SKUPSTINA MEDZLISA 1 – WEST

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

PRVA REDOVNA SKUPSTINA MEDZLISA 1 – WEST ISLAMSKE ZAJEDNICE BOSNJAKA SJEVERNE AMERIKE – ICNAB

Dana, 2. Marta 2014. godine odrzana je Prva redovna skupstina Medzlisa 1 (West) Islamske Zajednice Bosnjaka Sjeverne Amerike. Osnivacka skupstina je odrzana u Houston-u i domacin je bila tamosnja Islamska zajednica Bosnjaka na celu sa Imamom Salim ef. Vrtagicem i predsjednikom dzematskog odbora Sacirom Silicem. Program Prve redovne skupstine je bio cjelodnevnog karaktera i tom prilikom je odrzan sastanak Imama Medzlisa 1 na kojem je prisustvovalo 7 Imama, a cetvorica Imama su bila odsutna. U isto vrijeme kada je odrzavan sastanak Imama, odrzan je i sastanak omladine na kojem je prisustvovalo njih petero iz cetiri dzemata. Poslije toga je odrzana Prva redovna skupstina Medzlisa 1 na kojoj je prisustvovalo 17 delegata iz 8 dzemata, dok su odsustvovali delegati iz pet dzemata. Poslije odrzavanja Prve redovne skupstine Medzlisa 1 West, odrzana je zajednicka vecera, u organizaciji dzemata domacina, delegata i Imama dzemata Medzlisa 1 sa dzematlijama iz Houston-a. Poslije vecere prisutnima se prigodnima vazom i predavanjem obratio Oblasni Imam Abdulah ef. Polovina. Noc ranije je organiziran program sa djecom polaznicima mektebske nastave u dzematu Houston na kojem se prisutnima obratio Haris ef. Mukic, Imam u San Jose, CA.

Po pitanju odrzavanja Prve redovne skupstine Medzlisa 1 na njoj je bilo prisutno 17 delegata iz 8 bosnjackih dzemata i to Phoenix, Denver, San Jose, Portland, Salt Lake City, Houston, Arlington i Boise. Odsutni su bili delegati iz dzemata Irvine, Seattle, Sacramento, Vancouver B.C. i Dallas. Bitno je istaci da je na ovoj skupstini izabran Sekretar Medzlisa 1 i to Haris ef. Mukic, Imam u San Jose, CA; izabran je clan UO ICNAB iz reda dzematlija ispred Medzlisa 1 Nihad Poljakovic, predsjednik dzematskog odbora dzemata u Denveru, CO; oformljena je omladinska grupa na nivou Medzlisa 1 i koordinatori ove grupe su Mirza Hodzic iz Phoenix-a, AZ i Medina Imamovic iz Denvera, CO.

Po pitanju ostalog dijela skupstine i diskusija, istakli bi slijedece: 10 dzemata je dalo povjerenje i prihvatilo pravne akte ICNAB i to: Phoenix, Sacramento, Portland, Denver, Boise, San Jose, Salt Lake City, Vancouver B.C., Houston i Arlington. Iz Seattle se je dobila informacija da je u ovom dzematu redovna dzematska skupstina 8. Marta i ocekivanja su da tada i ovaj dzemat dadne povjerenje i prihvati pravne akte ICNAB. Pravne akte nisu prihvatili, niti imamo ikakvih informacija iz dzemata Irvine i Dallas.

Na skupstini je data podrska u radu omladinske grupe i pozvani su ostali dzemati da dostave ime predstavnika omladine iz dzemata da oni komuniciraju jedni sa drugima i realiziraju lijepe ideje koje su iznesene na ovoj skupstini Medzlisa 1.

Razgovarano je i o ljetnoj skoli u BiH u organizaciji ICNAB i tu su se dzemati pozvali da ove godine to maksimalno ozbiljno shvate i da posalju na ovu ljetnu skolu makar jednog omladinca ili omladinku iz svoga dzemata. Prisutnima je podijeljen DVD o ovoj skoli koji treba da prikazu u svojim dzematima i inspirisu omladinu da odu na ovu ljetnu skolu.

Prisutni na skupstini su informisani da ce se zasjedanje Sabora ICNAB odrzati ako Bog da, 5. i 6. Aprila u Phoenix-u i dzemati treba da se na vrijeme pripreme i posalju svoje Imame i sabornike na ovaj Sabor na kojem ce biti gosti Reis Ul Ulema Mr. Husein ef. Kavazovic, Sef vjersko-prosvjetne sluzbe Rijaseta Dr. Amir ef. Karic i direktor Ureda za bosnjacku dijasporu Mr. Mirsad ef. Kalajdzic.

Zasjedanje Prve redovne skupstine Medzlisa 1 je zavrseno je pozivom svim dzematima na podrucju Medzlisa 1 da dodju na 19. Susrete Bosnjaka Sjeverne Amerike koji ce se, ako Bog da, odrzati na podrucju ovog Medzlisa i to u gradu Portland u americkoj drzavi Oregon. Po ovom pitanju je donesen stav da se na slijedecm zasjedanju Sabora ICNAB u Phoenix-u stavi tacka dnevnog reda o susretima Bosnjaka pod kojom bise porazgovaralo o uspostavljanju budzeta za susrete Bosnjaka na nivou ICNAB i da se definise kako da se “puni” taj budzet i u koje svrhe da se trose ova sredstva za potrebe susreta.

Prva redovna skupstina je zavrsena ucenjem odlomka iz Kur`ana i zajednickom Fatiha Dovom za Allahovu Dzelle Sanuhu Milost, Hajr i Pomoc u nastavku rada Medzlisa i dzemata za dobrobit nase vjere i vjernika Bosnjaka I njihovih familija na ovim prostorima.

I naravno, na kraju ove informacije zelim istaci da ovo jednodnevno zasjedanje Prve redovne skupstine Medzlisa 1 (West) bude na neki nacin za pamcenje, potrudili su se vrijedni Salim ef. Vrtagic sa svojim džematom i dzematskim odborom na cijem celu je uvazeni Sacir Silic. Prijem imama i delagata iz dzemata i njihov smještaj pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat rada i zasjedanja na nivou Medzlisa 1. Ispred Imama i delegata dzemata Medzlisa 1 izrazavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i hvala Allahu Dzelle Sanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Abdulah Polovina

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu