Prva ulica sa nazivom “Bošnjak” u Americi

U julu mjesecu 2017. godine Islamski Kulturni Centar “Bošnjak“ iz Des Moines, IA je aplicirao kod Dallas County za dobijanje dozvole imenovanja ulice koja povezuje vakufski kompleks “Es-Selam“, koji je u vlasništvu IKC “Bošnjak“. sa magistralnim putem 141. Bilo je potrebno nekoliko mjeseci da se kroz administrativne procedure naziv ulice ,”BOSNIAK LANE“, uvrsti u registar i stekne mogućnost postavljanja naziva ulice pored magistralnog puta 141. Ovo je ujedno, koliko je nama poznato prvi naziv ulice, sa nazivom “Bosniak” u cijeloj Americi. U subotu 24. februara 2018. godine, grupa aktivnih članova džemata ,”Bošnjak“, donijela je tablu sa natpisom ulice “Bosniak Ln” na Vakufski kompleks, kako bi se ista mogla instalirati.

Džemat IKC „Bošnjak“ od 2005. godine radi na izgradnji Prve džamije u Des Moines, IA. Vakufski kompleks ima 120 dunuma zemlje, a na njemu je do sada uspostavljeno prvo muslimansko mezarje, sagrađena gasulhana sa mesdžidom i pratećim prostorijama za što efikasnije vođenja mezarja i gasulhane.

Prošle godine krenula je izgradnja džamije “Es-Selam“, i do sada je završena prva faza izgradnje prvog sprata, na kojem se nalaze učionice, multifunkicionalna sala i kuhinja.U 2018. godini plan je da se završi drugi sprat na kojem se nalazi prostor za klanjanje, abdesthane, kancelarija i bibiloteka i sagradi krov sa centralnom kupolom. Sve ove aktivnosti su produkt želje i nijeta našeg imana, koji žudi da ugleda svjetlo džamije, ugleda svjetlo kandilja na minaretu i čuje ezan sa džamije “Es-Selam”, kako bi duša osjetila selamet i smiraj.

Ove godine polaznici škole Kur’ana Časnog, završili su hatmu koja će se 6. aprila 2018. godine pokloniti svim dosadašnjim vakifima ove džamije. Ovim su ujedno dokazali da su spremni da preuzmu emanet da će svake godine proučiti Kur’an Časni za vakife džamije „Es-Selam“.

Dana 7. aprila 2018. godine biće održan program „Noć Vakifa“ sa svečanom večerom i nastavkom donatorske akcije za izgradnju naše džamije.Za sve vakife na donatorskoj akciji biće uručeni suveniri sa slikom džamije Es-Selam i adresom : 17630 Bosniak Ln, Granger, IA 50109

Budite i Vi dio porodice vakifa Prve džamije ,”Es-Selam“.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.