Ramazan 2018: Čestitka muftije Ćemana

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Br: 01-SC-35/18

Phoenix, AZ: 23. ša’ban 1439. god. po H.

SVIM DŽEMATIMA ICNAB-a

Predmet: Čestitka povodom nastupajućeg ramazana,

Esselamu alejkum!

Izuzetno zadovoljstvo nam je podijeliti sa vama da u utorak 15.5. 2018.g, sa prvim tekbirom akšamskog ezana, prema takvimu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, s radošću dočekujemo mubarek najodabraniji mjesec u godini dana. Ovo je mjesec Kur’ana, posta, ibadeta, mjesec duhovnog uzdizanja, pokajanja, ibadeta i preispitivanja vlastitog imana, kroz primjenu islama, to jest, šerijatskih propisa, ahlaka i ihsana. Mjesec Ramazan je mjesec preispitivanja vlastitog odnosa prema temeljima islama.

Bez sumnje, najveći smisao i cilj ramazanskih ibadeta i jedna od najvrednijih odlika islama je to što je islam univerzalna i sveobuhvatna vjera, koja insanu daje priliku za tevbu, pročišćenje i oplemenjenost duše, te njeno uzdizanje u pravcu lijepih i plemenitih moralnih osobina. Svi ibadeti u ramazanu obuhvataju različite segmente ljudskog života i ne razdvajaju ih od etike i morala, niti znanje od djelovanja i praktične primjene tog znanja. U suri el-Bekare, Svevišnji kaže: ”U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.”

Svevišnji Allah nije propisao različite vrste ibadeta bez ikakvog smisla, sadržaja ili svrhe, nego naprotiv, svi sadrže moralne vrijednosti koje se trebaju odraziti na kvalitet karaktera, ponašanja i ophođenja muslimana i muslimanki prema drugim ljudima, te stoga i možemo reći da je ramazan mjesec ahlaka i škola morala.

Šehadet je temelj ispravnosti ljudskih djela i potvrda uvjerenja da ne postoji niko, osim Allaha, ko zaslužuje da mu se iskazuje ibadet i pokornost i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob, tj. insan kojeg je odabrao da ljudima prenese Njegovu Objavu.

Namaz je najvažniji temelj islama i najbolje sredstvo pročišćenja ljudskih duša od loših osobina i njihove oplemenjenosti, kojim se postiže duševni mir i oslobađa od tjeskobe i svakodnevnog stresa. Uzvišeni Allah kaže: “I obavljaj namaz, a zaista namaz odvraća od razvrata i svega što je ružno.” (El-Ankebut, 45) A kada bi naređivao Bilalu da prouči ezan, Poslanik, s.a.v.s., je uobičavao reći: “Odmori nas njime (namazom), o Bilale!”

Post je štit protiv mnogih tjelesnih bolesti i zaštita i brana od svih moralnih poroka, kako nam to Poslanik, a.s., oporučuje riječima: „Post je štit, pa kada neko od vas bude postio, neka ne govori ružne riječi i neka ne galami. A ako ga neko bude vrijeđao ili na njega nasrtao, neka kaže: ‘Ja postim!’“ (Buhari i Muslim)

Zekat, poput namaza, sa zekatul-fitrom, izgrađuje plemenite moralne vrline, solidarnost i samilost u društvu, zajednici i izgrađuje prisne odnose između različitih slojeva društva. Ibn Abbas je o svrsi zekatul-fitra rekao: “Poslanik, s.a.v.s., je propisao zekatul-fitr kao čišćenje postača od beskorisnog i ružnog govora i kao hranu za siromahe.”

Molim Svevišnjeg Allaha, da nas svaka naša sedžda u namazu uzdigne za jednu deredžu i izbriše jedno ružno djelo, da svaki dan posta pročisti našu dušu i srce, oslobodi od tjeskobe i svakodnevnog stresa, da zekatom i sadakom pročistimo svoj imetak, da poslije lošeg djela nastojimo uraditi dobro, koje će ga poništiti i da se prema ljudima na lijep način ophodimo.

Cijenjeni članovi Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, poštovani imami i predsjednici, članovi džematskih odbora, cijenjene džematlije, braćo i sestre, radujmo se ovim mubarek danima i svim koristima koje nam oni donose. Neka nam ramazan bude mjesec strpljivosti, iskrenosti, dobročinstva, plemenitosti, održavanja rodbinskih veza, milosti, praštanja, blagosti i uravnotežene ličnosti, bogobojaznosti, jačanja i prosperiteta naše zajednice, te svijesti da smo pod konstantnim Allahovim nadzorom.

Svima vama, vašim porodicama, kao i svim muslimanima i muslimankama, čestitam nastupajuće mubarek dane, sa željom da ih provedete u radosti i veselju sa svojim najbližim, prijateljima i komšijama.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Dr. Sabahudin ef. Ćeman

Muftija

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3