Ramazan je mjesec Kur’ana

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

24. april 2022. / 23. ramazan 1443. h.g

Hvala Allahu dž.š. Koji nam je objavio Knjigu koja je uputa i svjetlo, čije je učenje lahko, a nagrada mnogostruka. Salavat I selam na voljenog Poslanika a.s., koji je bio najbolji tumac Allahovog dz.s. govora. 

Postovana  braćo I sestre u din-i-Islamu, molim Uzvišenog Allaha dž.š. da primi od nas post, teravije, zikrove, mukabelu I sve druge ibadete. Sve su to vidovi ramazanskih ibadeta koje mi zajednički izvršavamo u ovom blagoslovljenom mjesecu podstičući jedni druge na dobro i nadajući se obečanoj nagradi.

Mjesec ramazan je mjesec u kojem je Allah, dž.š., dao na poklon, podario čovječanstvu, ummetu Muhammeda, a.s., Svoju uputu, Svoju knjigu, Kur’an, a.š.

Dakle,ramazan je mjesec i Kur’ana i zasigurno bismo trebali svi više posječivati naše mukabele i slušati učenje Kur’ana, jer veza između ramazana i Kur’ana je toliko jaka da postići pravi smisao posta bez učenja Kur’ana je haman pa nemoguće.

Prva zajednička karakteristika Kur’ana i šehri ramazana jeste što su oni blagoslovljeni. Za Kur’an Uzvišeni kaže:

 كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ

„Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili.“ (Sad, 29)

I ramazan je mubarek mjesec u kojem je svaka noć blagoslovljena, a jedna među njima je posebna, jer je u njoj počelo objavljivanje Kur’ana:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ

 „Mi smo počeli da ga u Blagoslovljenoj noći objavljujemo – i Mi, doista, opominjemo.“ (Ed-Duhan, 3)

Druga zajednička stvar Kur’ana i posta šehri ramazana jeste da oboje kod čovjeka razvijaju takvaluk- svijest o Bogu. Onaj ko posti i uči Kur’an nastoji da sve što čini u šehri ramazanu bude isključivo radi Allahovog zadovoljstva, jer kroz post se suzbija licemjerstvo, a kroz Kur’an naša djela dobivaju pravi smisao i značenje.

Zašto je dragi postači važno da učimo Kur’an?

Prvi razlog je što nam Dragi Bog naređuje da učimo Kur’an:

فَاقْرَءُوا مَا تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ

 „A vi iz Kur’ana učite ono što je lahko.“ (El-Muzemmil, 20)

Dok poslanik Muhammed a.s., nam objašnjava nagradu za to dobro djelo kazavši da za svaki proučeni harf imamo nagradu deset sevaba.

Drugi razlog je što učenje Kur’ana donosi smiraj za dušu, a lijek za srce i tijelo. U vremenu ispunjenom prevelikim emotivnim nabojima, i punom raznih bolesti koje donose tugu, bol i depresiju, neophodno je da što više podstičemo jedni druge na učenje Kur’ana, a mubarek šehri ramazan je izuzetna prilika za to. Dovoljno je da kažemo da će se i post i Kur’an na Sudnjem danu zauzimati za svoje sahibije:

„Post i Kur’an će se zauzimati za čovjeka na Sudnjem danu, post će reći: ‘Gospodaru, ja sam ga spriječio od hrane i prohtjeva danju, pa omogući mi da činim šefa’at za njega, a Kur’an će reći: ‘Gospodaru moj, ja sam ga spriječio od sna noću, pa omogući mi da se zauzimam za ovog tvog roba, i bit će im dozvoljeno.“ (Ahmed i Hakim)

Gospodaru naš, opskrbi nas učenjem Kur’ana radi postizanja Tvoga zadovoljstva. Primi zauzimanje Kur’ana i posta za nas. Grijehe nam oprosti i u džennet kroz Rejjan kapiju uvedi. Amin!

Mirsad ef. Huseljic
BEKCC

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3