Ramazan – mjesec odgoja

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

23. april 2022. / 22. ramazan 1443. h.g

Posljednja je trećina najodabranijeg mjeseca ramazana. U prve dvije trećine žudili smo i tražili Božiju milost i oprost grijeha, a sada se nadamo potpunom oslobađanju od vatre.

Suštinu ramazanskih ibadeta, a naročito posta Kur’an definiše riječima „leallekum tettekun – da biste bili bogobojazni.1 Cilj takvaluka jeste da smo stalno svjesni da Allah Uzvišeni sve čuje, sve vidi, ništa Mu skriveno nije te da stalno gleda na naša djela, naše postupke.

Plemeniti Poslanik Muhammed a.s., nas je podučio da Allahu ne treba samo naše puko apstiniranje od hrane i pića ukoliko ne ostavimo ružan govor, dakle ružno ponašanje.

Upravo je ramazan mjesec našeg moralnog usavršavanja i uzdizanja, mjesec odgoja, savladavanja ega i robovanja strastima i prohtjevima, a usvajanja plemenitih, pohvalnih osobina : strpljenja, dobročinstva, milostivosti, poniznosti, blagosti, lijepe riječi i dr. Ovo su dakako osobine kojima plijenimo ljudska srca, „a da si osoran i grub razbježali bi se iz tvoje blizine.“2

Najpotpuniji, savršeni i najbolji uzor vjernicima je naš poslanik Muhammed a.s., koji je misiju poslanstva između ostalog definisao riječima : „Poslan sam da usavršim ljudske ćudi.“3

U jednom drugom hadisu podučio nas je da su najbolji ljudi, najpotpunijeg vjerovanja oni koji su najljepšeg ponašanja (ahlaka).4

U blagodarnom mjesecu Ramazanu kroz namaz, post, zekkat, učenje Kur’ana, sadaku i druga mnogobrojna dobra djela nastojimo ojačati svoj iman, učvrstiti vjerovanje, preporoditi naše duše i tijela, očistiti naša srca na koja su se nakupljala razna crna mastila kao posljedica griješenja.

Naš Gospodar kaže : „ Uspjeće onaj ko svoju dušu očisti, a bit će izgubljen onaj koji je na stranputicu odvodi!“5 Kada bi učeći Kur’an naišao na ovaj ajet, Allahov Poslanik a.s., u dovi bi zamolio: „ Bože, ti mojoj duši podari bogobojaznost. Ti si njen zaštitnik i čuvar. Ti ćeš je najljepše očistiti!“

Biti svjestan, bogobojazan, imati takvaluk odlika je odgojenog vjernika. U jednom hadisu Poslanik Muhammed a.s., najboljom metodom pokazuje ustvari kako ćemo uspjeti. Svjestan da je Allah Uzvišeni stvorio čovjeka kao „insanun daifen“ slabim, nejakim sklonim da pogriješi.

Prenosi Muaz ibn Džebel, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Boj se Allaha gdje god bio, poslije lošeg djela uradi dobro djelo, čime ćeš ga izbrisati i lijepo postupaj prema ljudima!”6

Ovaj Poslanikov a.s., savjet počinje takvalukom, zatim naglašavu važnost našeg odnosa prema Allahu dž.š., a na kraju da se prema svima ponašamo na najbolji način, bilo gdje da smo, ili u bilo kojem mjesecu da smo.

U predajama stoji da je hazreti Omer r.a., naišao pored pastira i upitao ga: “ Daj nam jednu ovcu, a mi ćemo ti platiti novac, a ti sakrij od gazde.” Rekao je : “ A gdje ću sakriti od Allaha, gdje je Allah.”

Znaj dragi brate i sestro da te Allah uvijek vidi, i najmanju tvoju tajnu koju ti čuvaš, On Uzvišeni sve zna i ništa mu skriveno nije.

Znaj dragi roditelju, oče i majko, da je najbolje što možeš ostaviti svome djetetu u nasljedstvo dobar islamski odgoj, da tvoja djeca vole Allaha, da vole Poslanika a.s., da vole učiti Kur’an, da vole i da su ponosni na svoj islamski identitet, da vole svoju džamiju, svoju zajednicu, svoju domovinu. Sve ostalo je manje važno ako tvoje dijete spozna svoju vjeru, to je korist i sreća vječna, dunjalučka i ahiretska. Ramazan je idealna prilika da ih podučimo ovim fundamentalnim vrijednostima, a nemojmo zaboraviti ni sebe. Tvoje dijete je slika i prilika tebe. Ako vidi tebe u saffu pa i dijete će stati, ako vidi da ti postiš i dijete će ako Bog da. Ako ovome ne budeš posvetio sebe, sutra nemoj da te čudi zašto tvoje čedo, radost očiju tvojih odrasta na nekom drugom veoma upitnom životnom svjetonazoru i viđenju. Halal je jasan kao što je i haram, nemojmo ih učiti niti im pokazivati drugačije.

Ramazanski dani i noći, sehuri i iftari, mukabele i teravije i druga Allahu draga djela imali su za cilj da se duhovno uzdignemo, da se odgojimo na najbolji način, sebe svoje porodice, svoje zajednice. Edebom podučen vjernik posti od svega osim ljubavi prema Allahu, jer i onda kada osjeti težinu u svome srcu osjeti bogobojaznost znajući da će ga Allah pomoći. Sretan je onaj(a) koji(a) Allahu dođe “bikalbin selim” čistog srca.

Gospodaru podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!7

Gospodaru, Tvojim najljepšim imenima Te molimo ukabuli i primi sve naše ibadete koje činimo radi Tvoga zadovoljstva, spusti na nas Tvoju milost, Tvoj oprost, oslobodi nas od vatre i uvedi nas u Džennet na vrata Rejjanska. Allahumme amin!

Osman ef. Brkić
Imam u ICNP Phoenix

1 Al-Bekare 183.

2 Alu Imran 159.

3 Buhari u djelu El-Edebu-l-mufred, 273

4 Tirmizi, 1196

5 Eš-Šems 9,10.

6 Tirmizi

7 Al – Furqan 74.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3