Ramazan u Američkom Islamskom Centru Bošnjaka u Čikagu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email


إذا دخل شهر رمضان فتحت أبواب الجنة، وغلقت أبواب جهنم وسلسلت الشياطين

“Kada dođe mjesec Ramazan, otvore se vrata dženneta, a pozatvaraju vrata džehennema i šejtani se povežu.”

Dugo ćemo u našim mislima nositi sjećanja na ovogodišnje naše zajedničke iftare i druženja, klanjanje teravih-namaza, interesantne vazove našeg imama i ostalih gostiju koji nas počastiše svojim dolaskom i nadahnutim obraćanjima. Ali, povrh svega, oduševljava to što naše iftare i teravije sve više posjećuju mladi.

Predramazanska pomoć ugroženim

U organizaciji našeg sve slušanijeg radija “Glas Bošnjaka” (750AM u 3 PM svake nedjelje), a uz pomoć njegovog stalnog i neposustalog suradnika iz Sarajeva gosp. Velida Džinde, podijeljene su jednokratne donacije za potrebe spremanja iftara za nekoliko ugroženih porodica u BiH. O ovoj akciji, kao i akciji pomoći porodici Bijelić kod Olova, čiji je sin stradao od mine prošle godine, naš reporter je objavio reportažu sa imenima primaoca pomoći i njihovim izjavama.

Obraćanje gl. Imama Srebrenice – heroja u miru

Zahvaljujući uvezanosti sa ICNAB i Rijasetom IZ u BiH i našem ovogodišnjem gostujućem vaizu Damiru ef. Peštaliću, gl. Imamu Medžlisa IZ Srebrenica, naše džematlije dobiše priliku da, pored toga što su članovi AIC, postanu i počasni članovi džemata Srebrenica. Gostovanje ovog mladog imama, kojeg Senad ef. nazva herojem u miru, ostaće nam u lijepom sjećanju i mnoge potaknuti i ohrabriti na povratak u Srebrenicu i druge privremeno okupirane krajeve naše domovine.

Iftar za članove AIC u Turskom centru

Jula 19. u petak, poveliki broj naših džematlija odazvao se ljubaznom pozivu naše braće Turaka da zajednički iftare u savremenim prostorijama tek otvorenog Kulturnog centra u Mt. Prospectu. Besprijekorna organizacija, ukusna jela i prijatni domaćini doprinijeli su da nam ovaj iftar ostane u nezaboravnom sjećanju.

Obilježen Dan Bedra

Sedamnasete noći ramazana obilježen je Bedr, učenjem Kur’ana i tevhida borcima Bedra, ali i šehidima BiH, a posebno za 200 pobijenih nevinih muslimana Prijedora i Kozarca u logoru Keraterm, po preporuci jednog od preživjelih Namika Mahića.

Iftari za članove međureligijskog druženja

Jula 28. U privremenim prostorijama AIC, upriličen je iftar za članove međureligijskog druženja, kojem su prisustvovali osim predstavnika naše zajednice i članovi drugih konfesionalnih zajednica iz našeg okruženja. Tom prilikom su svim gostima uručeni prigodni pokloni i primjerak knjige našeg sugrađanina i poznatog bosansko-američkog pisca Aleksandra Saše Hemona.

U četvrtak, 1. avgusta, naš imam dr. Senad ef. Agić će prisustvovati tradicionalnom iftaru koji ove godine priređuje MEC u Morton Grove-u u ime Vijeća islamskih organizacija Čikaga na kojem će se obratiti kardinal Čikaški Francis George.

Posljednja trećina Ramazana

Uz Božiji blagoslov, ušli smo u posljednju trećinu ramazana, upućujući dove Svevišnjem da nam podari snage da sa što jačim ibadetom, dostojanstveno i skrušeno, čistog srca, otvorenih i ispruženih ruku ispratimo blagoslovljeni mjesec i sa snažnijim imanom i ljubavlju, kako prema Allahu i Poslaniku, tako i prema svoj našoj braći i sestrama, dočekamo Bajramske mubarek-dane.

L. Kadr – noć u kojoj je na zemlji više meleka nego kamenčića

U subotu nas pohodi najbolja noć u godini, bolja od 1000 mjeseci, noć u kojoj je na zemlji više meleka nego kamenčića. Ebu Hurejra, radijallahu anha, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za Lejletul-kadr rekao: „To je dvadeset sedma ili dvadeset deveta noć. U toj noći na Zemlji ima više meleka nego kamenčića.“ Hadis Bilježi Ahmed.

Planirani program će započeti vazom pred teraviju, a nakon teravije, bit će izveden prigodan program, poklonjene hatme. Nakon kratke pauze, započet će noćni ibadet koji priliči karakteru ove noći, a u kojem će učešće uzeti i naša omladina. Nakon nafila, zikra, zajedničkog sehura i klanjanja sabah-namaza, okončat ćemo još jednu u nizu prelijepih ramazanskih noći.

Bajram dođe, bajramu se nadam

Bajram-namaz je u četvrtak, 8. avgusta, 2013. u 6:35 sati, a sabah u 5:30 u Bristol Court Banquets, 828 East Rand Road, Mt. Prospect, IL 60056.

Svečana bajramska večera je u nedjelju, 11. avgusta, u Bristol Court Banquets, u 6 sati. Uz naš hor “Kerim” i atraktivni bend Albosy iz St. Louisa po prvi put će našim članovima pokazati svoje bogato muzičko umijeće. Karte se mogu kupiti svake noći u prostorijama gdje se obavlja teravih-namaz kod Paule Sulejman ili rezervisati na tel. 224-659-4383.

(SADEKATUL-FITR JE PO OSOBI: $10,ili $20. ZEKAT I VAZIFU (ČLANARINU I DONACIJU), SEVAP JE DATI U RAMAZANU. Pomaganjem našeg Radio-programa na 750 AM svake nedjelje 3-5 pm, Vi pomažete da se širi Istina).

Nadira Agić

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3