Ramazan u Američkom Islamskom Centru Bošnjaka u Čikagu


إذا دخل شهر رمضان فتحت أبواب الجنة، وغلقت أبواب جهنم وسلسلت الشياطين

“Kada dođe mjesec Ramazan, otvore se vrata dženneta, a pozatvaraju vrata džehennema i šejtani se povežu.”

Dugo ćemo u našim mislima nositi sjećanja na ovogodišnje naše zajedničke iftare i druženja, klanjanje teravih-namaza, interesantne vazove našeg imama i ostalih gostiju koji nas počastiše svojim dolaskom i nadahnutim obraćanjima. Ali, povrh svega, oduševljava to što naše iftare i teravije sve više posjećuju mladi.

Predramazanska pomoć ugroženim

U organizaciji našeg sve slušanijeg radija “Glas Bošnjaka” (750AM u 3 PM svake nedjelje), a uz pomoć njegovog stalnog i neposustalog suradnika iz Sarajeva gosp. Velida Džinde, podijeljene su jednokratne donacije za potrebe spremanja iftara za nekoliko ugroženih porodica u BiH. O ovoj akciji, kao i akciji pomoći porodici Bijelić kod Olova, čiji je sin stradao od mine prošle godine, naš reporter je objavio reportažu sa imenima primaoca pomoći i njihovim izjavama.

Obraćanje gl. Imama Srebrenice – heroja u miru

Zahvaljujući uvezanosti sa ICNAB i Rijasetom IZ u BiH i našem ovogodišnjem gostujućem vaizu Damiru ef. Peštaliću, gl. Imamu Medžlisa IZ Srebrenica, naše džematlije dobiše priliku da, pored toga što su članovi AIC, postanu i počasni članovi džemata Srebrenica. Gostovanje ovog mladog imama, kojeg Senad ef. nazva herojem u miru, ostaće nam u lijepom sjećanju i mnoge potaknuti i ohrabriti na povratak u Srebrenicu i druge privremeno okupirane krajeve naše domovine.

Iftar za članove AIC u Turskom centru

Jula 19. u petak, poveliki broj naših džematlija odazvao se ljubaznom pozivu naše braće Turaka da zajednički iftare u savremenim prostorijama tek otvorenog Kulturnog centra u Mt. Prospectu. Besprijekorna organizacija, ukusna jela i prijatni domaćini doprinijeli su da nam ovaj iftar ostane u nezaboravnom sjećanju.

Obilježen Dan Bedra

Sedamnasete noći ramazana obilježen je Bedr, učenjem Kur’ana i tevhida borcima Bedra, ali i šehidima BiH, a posebno za 200 pobijenih nevinih muslimana Prijedora i Kozarca u logoru Keraterm, po preporuci jednog od preživjelih Namika Mahića.

Iftari za članove međureligijskog druženja

Jula 28. U privremenim prostorijama AIC, upriličen je iftar za članove međureligijskog druženja, kojem su prisustvovali osim predstavnika naše zajednice i članovi drugih konfesionalnih zajednica iz našeg okruženja. Tom prilikom su svim gostima uručeni prigodni pokloni i primjerak knjige našeg sugrađanina i poznatog bosansko-američkog pisca Aleksandra Saše Hemona.

U četvrtak, 1. avgusta, naš imam dr. Senad ef. Agić će prisustvovati tradicionalnom iftaru koji ove godine priređuje MEC u Morton Grove-u u ime Vijeća islamskih organizacija Čikaga na kojem će se obratiti kardinal Čikaški Francis George.

Posljednja trećina Ramazana

Uz Božiji blagoslov, ušli smo u posljednju trećinu ramazana, upućujući dove Svevišnjem da nam podari snage da sa što jačim ibadetom, dostojanstveno i skrušeno, čistog srca, otvorenih i ispruženih ruku ispratimo blagoslovljeni mjesec i sa snažnijim imanom i ljubavlju, kako prema Allahu i Poslaniku, tako i prema svoj našoj braći i sestrama, dočekamo Bajramske mubarek-dane.

L. Kadr – noć u kojoj je na zemlji više meleka nego kamenčića

U subotu nas pohodi najbolja noć u godini, bolja od 1000 mjeseci, noć u kojoj je na zemlji više meleka nego kamenčića. Ebu Hurejra, radijallahu anha, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za Lejletul-kadr rekao: „To je dvadeset sedma ili dvadeset deveta noć. U toj noći na Zemlji ima više meleka nego kamenčića.“ Hadis Bilježi Ahmed.

Planirani program će započeti vazom pred teraviju, a nakon teravije, bit će izveden prigodan program, poklonjene hatme. Nakon kratke pauze, započet će noćni ibadet koji priliči karakteru ove noći, a u kojem će učešće uzeti i naša omladina. Nakon nafila, zikra, zajedničkog sehura i klanjanja sabah-namaza, okončat ćemo još jednu u nizu prelijepih ramazanskih noći.

Bajram dođe, bajramu se nadam

Bajram-namaz je u četvrtak, 8. avgusta, 2013. u 6:35 sati, a sabah u 5:30 u Bristol Court Banquets, 828 East Rand Road, Mt. Prospect, IL 60056.

Svečana bajramska večera je u nedjelju, 11. avgusta, u Bristol Court Banquets, u 6 sati. Uz naš hor “Kerim” i atraktivni bend Albosy iz St. Louisa po prvi put će našim članovima pokazati svoje bogato muzičko umijeće. Karte se mogu kupiti svake noći u prostorijama gdje se obavlja teravih-namaz kod Paule Sulejman ili rezervisati na tel. 224-659-4383.

(SADEKATUL-FITR JE PO OSOBI: $10,ili $20. ZEKAT I VAZIFU (ČLANARINU I DONACIJU), SEVAP JE DATI U RAMAZANU. Pomaganjem našeg Radio-programa na 750 AM svake nedjelje 3-5 pm, Vi pomažete da se širi Istina).

Nadira Agić

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.