Ramazan u Čikagu

U Čikagu Bošnjaci baštine stoljetnu tradiciju institucionalnog djelovanja. Prva institucija koju su Bošnjaci osnovali u Čikagu bila je ”Džamijjetu-l-hajrije” još davne 1906. g. Zbog ove činjenice, Čikago za Bošnjake Sjeverne Amerike, predstavlja svojevrsni centar iz kojeg su nastali veliki broj džemata, kulturnih, humanitarnih, obrazovnih i drugih organizacija.

Prvi vjerski lider i imam u Sjevernoj Americi bio je rahmetli Ćamil ef. Avdić. On je u Čikago stigao 1954. g. Ćamil ef. Avdić je osoba koja je postavila temelje organiziranog vjerskog života Bošnjaka u Čikagu. Također, njegova intelektualna zaostavština je od neprocjenjive vrijednosti. Simbol truda i djelovanja Ćamil ef. Avdića i njegove generacije je čuveni Islamski centar Greater u sjevernom dijelu Čikaga. To je onaj Islamski centar, sa crvenom fasadnom ciglom, čiju smo sliku zapamtili iz Ilmihala. To je bio dugo vremena jedini džemat Bošnjaka u Čikagu.

Nakon agresije, u Čikago, preselio se novi val izbjeglica iz BiH. Čikago je svjetska metropola i život u takvom gradu je izuzetno brz. Prema nezvaničnim podacima broj Bošnjaka u Čikagu iznosi preko 40.000. Spletom različitih okolnosti, pojavila se potreba za osnivanjem drugih džemata u Čikagu. Danas u Čikagu djeluju četiri bosanska džemata. Ovog ramazana imao sam čast biti ramazanski gost džemata BICC Chicago (Bosanski islamski kulturni centar), ali i posjetiti još dva bosanska džemata: ICGreater Chicago i džemat SABAH.

Džemat BICC Chikago

Džemat ”Bosnian Islamic Cultural Center (BICC)”, poznatiji kao ”džemat na Westernu”, osnovan je na inicijativu Bošnjaka koji su se nastanili bliže središtu grada Čikago.

Od 2012. g. imam ovog džemata je hfz. Muriz ef. Mešić. Svojim angažmanom, kapacitetom i entuzijazmom pokrenuo je veliki broj aktivnosti. Uvodi učenje hafiske mukabele tokom mjeseca ramazana, te nastavlja sa akcijom proširenja džematskog mezarja koje danas broji 1000 ukopnih mjesta. Hfz. Mešić je posebnu pažnju stavio na djecu i omladinu, kao i na građenju međusobnog povjerenja i saradnje u među džematlijama. Za kratak period ovaj džemat je izrastao u jedan od najvećih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i danas broji preko 700 članova, dok mekteb već nekoliko godina zaredom pohađa 240 učenika različite dobi.

U 2012. g. pokrenut je još jedan važan projekat ovog džemata, a to je škola bosanskog jezika pod imenom – Bosanska škola. Ovu školu pohađa više od 100 učenika. Profesorice bosanskog jezika Amina Sendić-Mešić i Enisa Omerović ulažu ogromno truda da kod djece razvijaju i sačuvaju nacionalni i kulturni identitet. ”Bosanska škola” je certifikovana od strane Ministarstva civilnih poslova BiH i kao takva je jedinstvena na teritoriji Sjeverne Amerike. Podršku ovom projektu pružio je i Generalni konzulat BiH u Čikagu.

U okviru džematskih aktivnosti još djeluju ženska grupa ”Bošnjakinja”, omladinska grupa ”Bosnian Youth of Chikago”, hor ilahija i kasida ”Nur”, Savjetodavno vijeće, Vijeće roditelja itd.

Prva bosanska hafiska mukabela

Odgovorni ljudi iz džamata BICC Chicago ovaj ramazan odlučili su podići ljestvicu i postaviti visoke standarde u ramazanskim sadržajima i aktivnostima. Ovog ramazana angažirali su studenta Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu hafiza Davuda Efendića za teravih imama. Zadnjih deset dana ramazana bio sam počašćen održati nekoliko predavanja i pripremiti različite programe koji su obogatili ambijent ramazana. Osim toga u džematu, ovog ramazana, učena je, po prvi puta u historiji IZ u Sjevernoj Americi, tradicionalna bosanska hafiska mukabela sa tri hafiza. Mukabelu su učili hafizi: Muriz Mešić, Davud Efendić i Špendi Fidani. Valja istaći posjetu i praćenje mukabele od strane velikog broja džematlija.

Islamski centar Ćamil ef. Avdić

Potrebu za novim Islamskim centrom pokazao je i ovaj ramazan. Obavljanje teravih-namaza po hodnicima, društvenim prostorijama, nedostatak adekvatnih učionica itd. Tako da je džemat BICC u noći Lejletu-l-kadra, 1. jula 2016. g., pokrenuo akciju izgradnje novog islamskog centra u Čikagu pod imenom ”Islamski centar Ćamil ef. Avdić”. Cilj pokretanja ovog projekta je da se budućim generacijama obezbijede bolji uslovi za organiziranje vjerskih, obrazovnih i kulturnih aktivnosti.

Islamski centar Ćamil ef. Avdić je generacijski projekat Bošnjaka u Čikagu. I to, uglavnom, one generacije koja je nakon agresije na BiH preselila u Čikagu. Imenovanjem centra po Ćamil ef. Avdiću šalje se jedna velika simbolička poruka koju bi proformulisao na slijedeći način: Bošnjaci u Čikagu kroz djelo Ćamil ef. Avdića žele sačuvati svoje jedinstvo i nastaviti utabanim stazama čestitih prethodnika.

Ponovno i ove godine, u noći Lejletu-l-kadra, džematlije su potvrdile posvećenost izgradnji Islamskog centra. Na prigodnom programu povodom najodabranije noći, za potrebe izgradnje IC Ćamil ef. Avdić, ukupne dvogodišnje donacije prešle su milion američkih dolara. Savjetodavno vijeće za izgradnju ovog centra je u pregovorima sa odgovornim ljudima za adekvatnu lokaciju budućeg centra.

Veza dobročinstva Čikaga i Ljubljane

Između Čikaga i Ljubljane postoji jedna prelijepa veza dobročinstva koju smo oživjeli ovoga ramazana. Ljubljana je, također, 70-tih godina imala velikog aktivistu, čiji trud za organizaciju vjerskog života, uistinu, inspiriše. To je bio rahmetli Adil Begović. On je 1972. g. u Glasniku IZBiH objavio jednu vrstu apela za pomoć u kupovini prvog mesdžida u Ljubljani po naslovom ”Pomoć za mesdžid u Ljubljani”. U tom obraćanju, rahmetli Adil Begović, navodi podatak da su za potrebe kupovine mesdžida u Ljubljani, među prvima dostavili donaciju Bosansko – Američka organizacija sa sjedištem u Čikagu na čelu sa predsjednikom Ćamil ef. Avdićem.

Nakon 46 godina, djeci onih koji su tada pomogli – neke od njih sam i lično upoznao, IZ u Sloveniji i džematlije džemata Ljubljana uzvratili su simboličnom donacijom i podrškom u izgradnji njihovog centra. Ovaj gest uzvračanja na dobročinstvo koje niko više ne pamti u Čikagu, naišao je na izuzetno lijep prijem.

Daleko od rodne grude, u Čikagu, ovaj mubarek ramazan ispunjen je bio brojnim aktivnostima, druženjima i ibadetima. Jedna pozitivna i lijepa atmosfera se mogla osjetiti prilikom svakoga susreta sa brojnim aktivistima. Organizacija džemata BICC je jedna dostojanstvena slika islama, Bošnjaka, ali i BIH u Čikagu. Vjerujemo da će Čikago uskoro dobiti još jedan Islamski centar koji će svijetliti staze budućim generacijama.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.