Ramazanska čestitka glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Phoenix, AZ: 28. Ša’ban, 1437. god. po H.,

4. juni 2016. godine

Esselamu alejkum dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak 06. juna 2016. godine je prvi dan ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana. Allah dželle šanuhu u Kur’anu Časnom veli: ”U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.”(El-Bekara, 185).

Mjesec ramazana je mjesec posta, teravija, sadake, zekata, solidarnosti i mjesec kada se preispituje naš odnos prema sebi, porodici, prijateljima, I zajednici. To je naročito mjesec discipline, samoodricanja, ovladavanja strastima, egom i prilika za pojedinačni i kolektivni duhovni preporod. Svako od nas ko želi da promijeni svijet, mora prvo promijeniti sebe; očistiti svoj unutrašnji svijet od mržnje, zlobe i ljubomore, te ukrasiti svoj vanjski svijet dobrotom i neprekidnim dobrim djelima.

Ramazan je prilika da postignemo mir u sebi kako bi ga mogli ponuditi drugima. Upravo zbog svoje poruke mira, pokornosti, bratstva i jednakosti, islam se proširio na sve krajeve svijeta. Ova cjelovitost simbolizira i pravilno shvatanje ramazana koji traži od nas cjelovit i temeljit pristup i pripremu. Kada čistimo svoje kuće i avlije pred ramazan, trebamo u isto vrijeme i da čistimo naše duše i srca kako bismo što spremniji dočekali najdražeg gosta.

U povodu nastupajućeg mjeseca ramazana, svima vama, upućujem iskrene čestitke i želje da ramazanski dani i njegove noći donesu u vaše domove radost, ljudsku toplinu, zdravlje i sreću, a odnesu sve naše grijehe, zlo i nesreću. Molim Allaha dželle šanuhu da nam podari da tokom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana očistimo naša srca ramazanskim ibadetima. Amin!

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Mr. Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3