Search
Close this search box.

Ramazanska čestitka muftije Sabahudina-ef. Ćemana

Esselamu alejkum!

Poštovani imami, cijenjeni predstavnici džemata, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, braćo i sestre,

U srijedu 22. marta dolazi nam najdraži gost, mjesec ramazan, mjesec milosti, oprosta i spasa od vatre džehennemske. U srijedu ćemo ako Bog da klanjati prvu teraviju,a u četvrtak zapostiti. Ebu Hujere, r.a. prenosi od Allahovog poslanika Muhammedaalejhi selama daje rekao: „Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana iskupljuje grijehe, ako se među njima ne načine veliki grijesi“. Ebu Se’id el-Hudri, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik rekao: “Allah će sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu“.

Nebrojene su blagodati ramazana na kojima moramo biti zahvalni, prije svega što nam je Svemogući Allah omogućio da dočekamo ramazan, a potom ih i iskoristiti, jer ne znamo hoćemo li imati priliku sljedeće godine.

Braćo i sestre, život na ovom svijetu je prepun smutnji, briga i tegoba, svakodnevno se susrećemo sa izazovima koji utiču na naše raspoloženje, ali i na odnos sa našim suprugama, našom djecom, rodbinom i prijateljima. Ebu Hurejre r.a., također prenosi od Allahovog Poslanika da je rekao: „Postač ima dvije radosti: prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarom“. Sjetimo se radosti iftarske večere i prenesimo je na ostatak dana i na sve ljude koji nas okružuju. Potrudimo se da iftarsko raspoloženje postane dio nas tokom cijele godine, da osmijeh na licu i vedro čelo postane dio našeg identiteta i da dođemo pred našeg Gospodara po ovu drugu radost sa osmijehom.

Smutnje kojima možemo biti okruženi također imaju veliki uticaj na čovjeka i nerijetko, pored mnogo razmišljanja inastojanja da ih eliminišemo, bivamo bezuspješni, a Allahov poslanik nam je i za to dao lijek: Huzejfe b. el-Jeman, r.a., prenosi da je čuo Vjerovjesnika kako kaže: „Smutnja za čovjeka može biti u njegovoj porodici, imovini i u susjedu, a otklanja je obavljanje namaza, post i dijeljenje zekata!“ Drugim riječima, budimo uzorni muslimani,a posebno u mjesecu ramazanu kadasmo najviše na sedždi pored redovnih namaza, kada postimo i dajemo zekat i činimo druge hajrate.

Navike koje ćemo steći ovog ramazana očuvajmo i poslije ramazana kako bismo imali ljepši, rahatniji i veseliji život, a u isto vrijeme zaradili džennetske bašče i udaljili se od džehennemske vatre. Molim Allaha dž.š. da nam pomogne na tom putu, da u mjesecu ramazanu primi post i sve druge naše ibadete te nas učini od onih kojiće se radovati susretu sa Gospodarom svjetova!

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Sabahudin-ef. Ćeman

Muftija

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA