Ramazanska hutba – Škola mjeseca ramazana

Hvala Allahu Uzvišenom. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoc i oprost tražimo. Njemu se utjecemo od poroka i ružnih djela svojih. Onoga koga Allah na pravi put uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti. Svjedocimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene prije nego što nastupi Sudnji cas. Onaj ko se pokorava Allahu i Njegovom Poslaniku na pravom je putu, a onaj ko se Njemu i Njegovom Poslaniku ne pokorava u velikoj je zabludi. Molimo Allaha, našeg Gospodara, da nas uvrsti medu one koji se Njemu i Njegovom Poslaniku pokoravaju, koji slijede Njegovo zadovoljstvo i koji se cuvaju Njegove srdžbe. Mi smo Allahovi i Njemu pripadamo’.

Draga i plemenita braćo i sestre Bošnjaci, poštovani vjernici, ušli smo, elhamdulillah u još jedan Ramazan. Tim činom nastupa Ramazana, sreća, radost, razumijevanje i osjećaj jedinstva Ummeta vraća se u naše zajednice diljem svijeta. Tako i kod nas Bošnjaka i naših džemata ovdje i u našoj Domovini. Muslimani su uvijek dočekivali ovaj mjesec s velikim očekivanjima. Oni su davali pažnju na Ramazan i spremali se za njegov dolazak sa srećom, shvaćajući i primjećujući ogromne posebnosti koje donosi Ramazan. Mjesec Ramazan je ovdje opet donoseći priliku za duhovni trening, revitalizaciju, ličnu provjeru, stjecanje pozitivne energije i suzdržavanje od negativne. Postoje razlozi i mudrosti iza svakog pojedinog čina u Allahovom Dinu, bez obzira kako mali taj čin bio. U jednom trenutku možemo saznati za mudrost iza nekih djela, a za druge mi nikada mozda ne saznamo. Namaz, na primjer, je dnevni trening za pročišćavanje vjernika i podsjeća ga/nju da je on/a član u zajednici vjernika. Post u mjesecu Ramazanu, s druge strane, je godišnja institucija koja sadrži sve moguće atribute za ljudske posebnosti. To je trening za tijelo i dušu, obnova života, potičući duh dijeljenja i pomaganja drugima.Vjernik zna da je mjesec Ramazan škola u kojoj on/a sudjeluje svake godine u mjesecu Ramazanu. Za vrijeme školskih sati, postači uče da post donosi različite prednosti, ali najvažniji je duhovni. Vjernik uči da je cilj posta ne kažnjavati svoje tijelo ili dušu ili otežavati vlastiti život. On/a je itekako svjestan riječi Uzvišenog Allaha: “Allah želi da vam olakša, a ne da imate poteškoće.” {Bekara, 185}

Moja draga braćo i sestre u islamu, prisjetimo se na neke od lekcija koje ćemo naučiti ili steći u ovoj velikoj školi mjeseca ramazana:

1. Takva (svijest o Svemogućem Allahu, samokontrola, samoodmjerenost, samodisciplina i samoobrazovanje). Svemogući Allah nas obavještava u Kur’anu: “O vjernici! Post je propisan vama kao što je propisan onima prije vas da biste postigli Takva (bogobojaznost). “{Bekara, 183} Naime, post ulijeva u srcima postača, bit svijesti o Stvoritelju, moralne hrabrosti kako u tajnosti tako i u javnosti, čuva srce i sjedište emocija od kvarenja i moralne nepristojnosti. Mnogi ljudi idu na različite izvore za stjecanje pomoći i na kraju su došli do zaključka da gotovo svaki neuspjeh u njihovim životima je rezultat nedostatka samokontrole i samodiscipline. Dovoljno je uzeti jedan primjer: ako su muslimani u stanju da se suzdrže od halal hrane i pića dok poste, zamislite kako je lako za njih da se suzdrže od harama kao što su alkohol i droge.

2. Sabur (strpljenje). Škola mjeseca ramazana daje postacima praktične lekcije koje će pozitivno utjecati na njihov srce, dušu i tijelo. Post pomaže u sredjivaju srca, duše i tijela sa vrlinama strpljivosti i čvrstoće kada dodje do nedaća. Sabur pretvara izraz ‘ne mogu’ u ‘mogu’. To je unutarnje i psihološko rušenje stvari koje drugi vide kao nemoguće. Ona ispunjava um i dušu sa svim potrebnim moćima kako bi efektno funkcionirali u životu. Sabur, u islamu, smatra se kao najvažniji posjed vjernika i jedan od najvećih lekcija za postace koju uče iz posta. Sabur je reakcija ili posljedica posta. Postacč kontrolira tri aspekta njegovog tijela koji su uzrok ljudske propasti, a to je želudac, privatni dijelovi (spolni organi), i jezik. Lekcija Sabura u mjesecu Ramazanu je očigledna. Postač je svjestan riječi Allahovog Poslanika Muhammeda Alejhisselam: “Ramazan je mjesec Sabura (strpljenja). I nagrada za Sabur je Džennet.”

3. Modifikacija ponašanja i posebno čišćenje jezika od ogovaranje, ruganja, laganja, klevetanja, vikanja, vrištanja, vikanja, čuvajući naše oči kako bi se obuzdale od nedozvoljenog gledanja; uši od slušanja lošeg i nedozvoljenog govora, itd. Jedna od bitnih stvari koje post nudi postaču jeste da njemu/njoj pomaže u kontroli ili mijenjanju odredjenih navika. Da bise promijenila ili kontrolisala navika to je da se objavi rat na sebe. Allahov Poslanik, Muhammed (AS) nam savjetuje: “Post je štit (zaslon ili sklonište od pakla vatre). Dakle, ako je osoba Saim, on/a ne smije sudjelovati u lošem ponašanju ili viki ili deranju. Ako neko vrijeđa ili napada postača, on/a samo treba podsjetiti sebe i druge I reci: “Ja postim, ja postim. ‘” {Buhari, Muslim} Ako post za cijeli mjesec s namazima, ne dokaze njegov učinak na cijelo ponašanje muslimana, posebno u razvoju samokontrole i jačanja volje, to znaci da je post odbijen od strane Uzvišenog Allaha, jer nije urodio plodom. Allahov Poslanik, Muhammed Alejhisselam nas je upozorio da onaj ko klanja i to klanjanje ne utiče na njega/nju, ne može dobiti ništa s tim klanjanjem, osim fizičkog napora stajanja, saginjanja i klanjanja, i slično, “Ko ne odustane od govorenja laži u riječima i djelu Allah Silni i Uzvišeni nema potrebe da on/a napuste svoju hranu ili piće (da poste). ‘{Buhari} Dakle, Saim je shvatio da je obavezni trening i nastava otvoreno samo za vrijeme mjeseca ramazana, učenje u ovoj školi je obvezno i ​​postizanje visokih rezultata je obavezano, u suprotnom će biti kao jedan koji nikada nije prisustvovao tom treningu i nastavi. (primjer šta se desi sa studentom koji ne prisustvuje časovima)

4. Socijalne beneficije. Post je izraz solidarnosti sa siromašnima, porodicom i cijelom zajednicom. U školi ramazana ova lekcija solidarnosti je dobro razumljiva. Čak i ovdje u Sjevernoj Americi, dani ramazana su dani u kojima bogata braća i sestre iz prve ruke mogu iskustiti šta znači biti siromašan. Post ulijeva u srca bogate braće i sestara krepost Rahmeta (Milosti), što je važno u smislu društvenog blagostanja i dobar sklad među ljudima. Osim što je to mjesec Sabura, “to je mjesec uzajamne pomoći i podrške i mjesec u kojem se Rizq (nafaka) množi i uvećava vjernicima ‘, kao što je Allahov Poslanik Alejhisselam kazao u jednom hadisu. Sadekatul Fitr je propisan vjernicima kao sredstvo da se oslobodi od loših utjecaja ispraznih razgovora i beskorisnih priča u ramazanu, bilo kakvih nedostaka ili neislamskh radnji te će pomoći potrebnima na dan Bajrama i učiniti ih sretnima. Kao što se može vidjeti, mudrost iza ove institucije je individualno i društveno dobro. Osim ove dvije komponente ili povlastice, spomenimo da je biti darežljiv u mjesecu Ramazanu tradicija Allahovog Poslanik Muhammeda Alejhisselam. Mi smo naučeni primjerom Allahovog Poslanika Alejhisselam. Ibn Abbas radijallahu anhu je rekao: “Allahov Poslanik bio je najvelikodušniji čovjek među svim ljudima, naročito za vrijeme mjeseca ramazana je bio posebno darežljiv kad bi se sretao sa melekom Džebrailom. Tokom ovog mjeseca melek Džebrail ga je posjećivao svake noći i učio mu Kur’an. U tom trenutku normalna velikodušnost Allahovog Poslanika bi se veoma povećavala, brža od kiše koja ide za vjetrom. “{Buhari, Muslim}

5. Post jača porodične veze, posebno ovdje u zapadnom društvu, gdje je porodica postala ugrožena institucija. Post pomaže da se porodica okupi najmanje dva puta dnevno tokom cijelog mjeseca, da se zajedno ruča na Sehuru, i omrsi i večera na Iftaru. Ovo je velika prilika za muslimansku porodicu u kojoj se odnos između muža i žene moze poboljšati, kao i odnos između roditelja i njihove djece. Oba ova odnosa su danas u velikoj opasnosti, pa iskoristimo priliku mjeseca ramazana kako bi riješili probleme i nesporazume koji su prisutni u porodici.

6. Zdravstvena zastita: Za razliku od religija ili duhovnih metoda koje preziru tijelo, islam je vjera koja je uvijek prepoznavala važnost tijela. Islam tretira čovjeka kao cjelokupno biće, koje se sastoji od tijela, uma i duše. Ništa se ne ignoriše. Ravnoteža između različitih sila i osbina kod čovjeka jako je naglašena. Allahov Poslanik, Muhammed Alejhisselam ne ograničava u njegovim riječima post samo u duhovnim dobrima, ali da koristi od posta predstavljaju i dobro za tijelo.

Braćo moja i sestre drage! Nemojmo dopustiti da budemo od onih koji će se nakon ramazana kajati zbog propuštenih blagodati! Iskoristimo blagodati koje nalaze u najodabranijem mjesecu u kojeg smo zakoračili!

Čujte braćo i sestre jednu od blagodati u hadisu voljenog Allahovog Poslanika Muhammeda Alejhisselam: ”Ko isposti ramazan u imanu, nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.” (Buhari).

Molim Svemogućeg Allaha da nam pomogne da prisustvujemo ramazanskim časovima i da ostvarimo sve navedene, a i nenavedene vrijedne blagoslove, blagodati i osobine u mjesecu Ramazanu da možemo dobiti Njegovu Milost, Oprost I ulazak u prelijepe džennetske bašče. Allahumme Amin.

Abdulah ef Polovina

Imam u Bosniaks Educational and Cultural Organization Portland

Glavni imam medžlisa 1

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.