Ramazanski nasihat – 1. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Hvala Allahu koji nam je omogućio da dočekamo još jedan mjesec ramazan, i da iskoristimo njegove blagodati. A zatim neka je salavat i selam na našeg Poslanika s.a.v.s. koji je rekao da je ramazan mjesec blagoslova, sreće i napretka.

Kao što znate nastupio je mjesec ramazan koji nije slučajno nazvan mjesecom blagoslova sreće i napretka. Mnogo je blagodati koje nam donosi ovaj mubarek mjesec, ali ćemo se večeras fukusirati samo na jednu. Svima nam je dobro poznat hadis koji bilježi Muslim u kojem Poslanik a.s., kaže: Naš Gospodar se spušta svake noći na dunjalučko nebo u zadnjoj trećini noći te kaže: Ko će da me zamoli (pozove) pa da mu se odazovem, ko će da zatraži pa da mu dam, ko će da zatraži oprosta pa da mu oprostim.“

Dakle shodno ovom hadisu svake noći, ne samo jedne noći ili samo u ramazanskim noćima, nego tokom cijele godine kada prođe polovina noći ili njene dvije trećine, Allah dž.š. silazi na najniže nebo (zemaljsko nebo) zbog potreba svojih robova. Eh sad pokušajte zamisliti šta se dešava u noćima najodabranijeg mjeseca. O tome nam govori hadis koji prenosi Omer bin el-Hattab u kojem se navodi da je Vjerovijesnik, s.a.v.s, rekao:

“Kada se jedan od vas u ramazanskoj noći probudi pa se preokrene s jedne na drugu stranu u postelji, melek mu rekne: (Kum barekellahu fike ve rahime kellah), ustani, Allah te blagoslovio i smilovao ti se. Ako ustane s nijjetom da klanja namaz, za njega moli postelja govoreći: “Allahu daj mu postelju uzdignutu”, a ako obuče odjeću, ona moli: “Gospodaru podaj mu dženetsku odjeću”, a ako obuče nešto od obuće obuća moli: “Gospodaru učvrsti mu noge na pravom putu”, a ako uzme posudu, ona moli: “Gospodaru daruj mu dženetsko posude”, a ako abdesti voda moli: “Gospodaru očisti ga od grijeha i pogrešaka “, a ako ustane i klanja namaz, njegova kuća rekne: “Gospodaru, učini njegov kabur prostranim i svijetlim i povećaj svoju milost na njega”. Allah ga tada pogleda pogledom milosti i rekne mu dok mu se on obraća dovom: “O moj robe, od tebe je dova, a od Nas je uslišanje, od tebe je molba, a od Nas je udovoljenje, od tebe je traženje oprosta, a od Nas je praštanje.

Zamislite , Gospodar univerzuma nam je ponudio poseban termin za razgovor sa Njim. I svake noći nas Gospodar naš čeka, da dođemo razgovarati s Njim, a u mjesecu ramazanu Allah daje da meleki i sve blagodati koje koristimo prilikom ibadeta čine dovu za nas.

Zato draga braćo i sestre nemojmo biti od onih koji u ovim mubarek noćima propuštaju termin za razgovor sa našim Gospodarom spavajući u udobnim posteljama. A Allah Uzvišeni kome pripadaju riznice nebesa i zemlje nas čeka i pita šta želimo. Znajte da su noć i dan dva dara koji služe kao jahalice zato ih iskoristimo i putujmo na njima do Allahove nagrade i oprosta. I posebno obratimo pažnju na večerašnju noć tj. prvu noć mjeseca ramazana, za koju se navodi u hadisu koji prenosi Ibn ‘Abbas, r.a., da je čuo Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako je rekao:“Kada nastupi prva ramazanska noć, ispod Arša (Allahovog prijestolja) zapuše vjetar koji se zove Musira. Od njegovog puhanja zašušti lišće džennetskog drveća, a kvake na džennetskim vratima zazveče ispuštajući zvuk kakav se nikada ranije nije čuo. Potom se pojavljuju džennetske hurije idući naprijed sve dok ne stignu u središte džennetskih loža, i tada kažu: ‘Ima li ikoga da moli Allaha da mu podari nas da mu budemo supruge!? ‘ Potom te djevice uzvikuju: ‘O Ridvane (čuvaru Dženneta), koja je ovo noć? ‘ On odgovara: ‘Ovo je prva noć ramazana, tada se vrata Dženneta otvaraju za postače iz ummeta Muhammedovog, ‘sallallahu alejhi ve sellem.” Resulullah, sallahu alejhi ve selleme je potom rekao: “Allah, dž.š., je rekao: ‘O Ridvane, otvori vrata Dženneta! O Malik (čuvaru Džehennema), zatvori vrata Džehennema za postače iz ummeta Ahmedovog! O Džibrile, spusti se na Zemlju i okuj buntovne šejtane! Stavi ih u lance i baci ih u okeane da ne mogu sijati smutnju i kvariti post sljedbenicima ummeta Mog miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.’ Allah, dž.š., naređuje pozivaču s nebesa da poziva tri puta svake ramazanske noći: ‘Ima li iko da nešto traži od Mene pa da mu ispunim želju? Ima li iko da Mi se kaje za učinjenjene grijehe pa da mu oprostim? Ko je taj ko će dati zajam Onome čiji imetak ne propada i Koji valjano ispunjava dato obećanje, ne čineći nikome nepravdu? (Hadis biljeze: El-Munziri u djelu Et-Tergib, Ibn Hibban u djelu Es-Sevab i El-Bejheki u Sunenu.)

Znaj te da ko ga Allah pogleda prve noći ramazana neće ga nikada kazniti kao što se navodi u hadisu koji prenosi Džabir, radijellahu anhu, da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kada nastupi prva noć ramazana, Allah pogleda vjernike, a koga Allah pogleda neće ga nikada kazniti. Potrudimo se da večerašnju noć provedemo u ibadetu i pridobijemo pažnju našeg Gospodara i spasimo se.

Idriz ef. Budimlić

Imam u Bosnian Herzegovinian Islamic Center New York

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3