Ramazanski nasihat – 10. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ramazanski post kao ambasador islama

Zna li možda neko ko je bio prvi ambasador u islamu, koga je Muhammed,a.s., poslao u Medinu da predstavlja islam stanovnicima Medine?

To je bio Mus’ab ibn Umejr za koga se kaže da je bio jedan od najljepših mladića Mekke, i svaka djevojka bi ga poželila da ima za svoga moža. Šta je tog mladića spriječavalo da čini blud i druge vidove nemorala do islam koji je njegovom i životima vjernika davo veći smisao života?

Digresija!

Allah,dž.š., u ajetima sure Bekare u kojima naređuje vjernicima post, nekim pravnim propisima posta i jedinom mjestu u Kur’anu gdje se spominje ramazan kao mjesec u kojem je objavljen Kur’an, jasno daje do znanja da vjernici moraju postiti. Oni koji ne mogu znaju se pravni postiti kako se iskupiti ili napostiti.

Mnogi muslimani olahko uzimaju za pravo reći da nisu dužni postiti u okolnostima u kojim žive, zbbog posla koji rade, pa čak neki uzimaju za izgovor “upadanje u oči” radnim kolegama nemuslimanima itd.

Kaže Allah,dž.š., postite leallekum tettekuun, ovaj izraz ima nekoliko značenje, jedno je da biste bili svjesni Allaha, tettekuun dolazi od arapskog glagola weqaa što znači zaštita, protekcija, insurance, kažemo u dovi weqinaa azabennar – spasi na Allahu od džehennemske vatre!

Veza! Zašto smo spomenuli ambasadora islama u kontekstu ramazanskog posta?!

U subotu 26. maja se igra finalna utakmica najelitnijeg klubskog takmičenja na svijetu (Lige evropskih prvaka), a sredinom juna počinje svjetsko prvenstvo u nogometu za najbolje svjetske reprezentacije.

Koliko god pratili ili ne nogomet, većina prisutnih je imala priliku tokom godine da čuje za Muhameda Salaha, fudbalera engleskog Liverpula i reprezentacije Egipta. Messi i Kristijano Ronaldo su obilježili zadnjih nekoliko godina ali ove godine je svijet očarao svojim nogometnim vještinama, nastupima, golovima, manirima, asistencijama Muhamed Salah. Muhamed Salah poslije svakog pogotka je pao na sedždu na terenu. Navijačima Liverpula je postao omiljeni fudbaler i pjesme su mu počeli pisati, i to pjesme u kojima govore da ako on ide u džamiju i oni će s njim i sl.

Pred najvažniji događaj u profesionalnom životu i poslijednje pripreme Muhamed Salah je izjavio: Sigurno ću postiti. Postit ću svih 30 dana. Svi ovi uspjesi koje postižem predodređeni su mi Allahovom mudrošću.

Svoj uspjeh ne prepisuje sebi, nego Allahu, a Allah mu je dao da je danas jedan od najvećih ambasadora islama na svjetskoj sceni.

Zaključak!

Svi mi imamo priliku biti ambasadori islama u okruženu u kojem djelujemo i na prostoru na kojem živomo. Ako budemo živjeli da zadovoljimo Allaha, Allah će dati da ljudi budu zadovoljni s nama. Ti uzdigni Allaha među ljudima, Allah će tebe među još boljim društvom uzdignuti a onda će meleci narediti stanovnicima nebesa i zemlje da budeš poštovan!

Amsal ef. Memić

Imam u Bosnian Islamic Association of Utica

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3