Ramazanski nasihat – 11. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Između formalizma i ispunjenja ciljeva posta

Mjesec ramazan je mjesec koji sa sobom donosi brojne blagodati i koristi vjernicima. Blago li se onima koji njegove blagodati iskoriste i post u njemu na puko gladovanje ne svedu. A na žalost ima i takvih. Kaže Muhammed, s.a.v.s.:

رُبَّصَائِمٍ لَيْسَ لَهُ حَظٌّ مِنْ صَوْمِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَالْعَطَشُ

Neki postači od svog posta imaju samo glad i žeđ.” (Ahmed, Ibn Madže)

Ove riječi Allahovog poslanika, s.a.v.s., usmjeravaju našu pažnju ka suštini ramazanskog posta i njegovim ciljevima i ukazuju nam na opasnost formalizma u ovom ibadetu za koji nas Uzvišeni Allah, dž.š., posebno nagrađuje.

Nije na odmet podsjetiti da postač posti i tijelom i srcem, i stomakom i čulima. Postač se suzdržava od onoga što mu je inače dozvoljeno, od hrane i pića, ali i od onoga što mu je inače zabranjeno, od laži, potvaranja, ogovaranja i svake vrste ružnog govora. On se u mjesecu ramazanu još više suzdržava od slušanja onoga što je haram i gledanja u ono što je haram. On čuva svoj pogled i svoje uši i od onoga što je sumnjivo, jer u ovom mjesecu je posebno oprezan zbog toga što se nalazi u stanju izvršavanja ibadeta koji Uzvišeni naziva svojim i zbog toga što je svjestan da Allahu, dž.š., ne treba naše gladovanje. Allahu ne treba ništa, a mi smo ti kojima sve od Njega treba. Kaže Uzvišeni u suri Fatir:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَنتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّهِ ۖ وَاللَّهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ – 35:15

“O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allah je nezavisan i hvale dostojan.”(Fatir, 15)

A Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao:

مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ فِي أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ

Ko se ne prođe lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće“! (Buharija)

Bez obzira koliko dobri bili u mjesecu ramazanu moramo biti još bolji. Bez obzira koliko se svih vrsta lažnog govora čuvali, u mjesecu ramaznu moramo biti još pažljiviji. Bez obzira sto oči i uši od harama i izvan mjeseca ramazana čuvamu, u ramazanu se i sumnjivih stvari klonimo. I naše misli u ramaznu čistimo jer i srcem postimo.

Na žalost, bit će i onih koji, kao što se kaže u naprijed citiranom hadisu, od svoga posta neće imati ništa osim gladi i zeđi. Bit će onih koji će, nesvjesni vrijednosti posta i njegovih ciljeva, svoj post pokvariti i sami sebi veliku nagradu koju Uzvišeni za ovaj ibadet garantuje uskratiti.

Postač može u iskušenje doći, i u ovom, posebno izazovnom vremenu će dolaziti ali ne smije nemaran biti. Ne smije svoje oči gledanjem u haram naslađivati, svoj nefs pričom o onome što nije njegova briga, ogovaranjem drugih ne smije hraniti.

I kada bude u društvu onih koji ružno počnu pričati, koji ono što im je haram počnu konzumirati, neka ih opomene, a ako ustraju neka ih napusti.

I kada na ulici vidi ono na čemu bi mu pogled rado malo duže zastao, neka svoj pogled obori. Neka se protiv svoga nefsa bori i neka ga u ramaznu, koji mu je posebna prilika, ukroti.

Pa i ako ga neko napada, grdi i psuje neka po savjetu našeg Poslanika, s.a.v.s., postupi. Kaže Muhammed, s.a.v.s.:

وَالصِّيَامُ جُنَّةٌ، وَإِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ فَلا يَرْفُثْ، وَلا يَصْخَبْ، فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ أَوْ قَاتَلَهُ، فَلْيَقُلْ: إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ

“Post je štit, pa kada neko od vas posti, neka ne govori bestidan govor, neka ne podiže svoj glas (ne viče), a ako ga neko od ljudi bude grdio ili ga bude napadao, neka kaže: ‘Ja postim!'”(Buharija, Muslim)

I na kraju, znajmo da Allah, dž.š., post propisuje zbog ljudi, zbog nas. On, s.v.t., postom nas želi odgojiti, bogobojaznim, svjesnim Njegovog stalnog prisustva učiniti. Želi naš jezik očistiti. Želi nas od grijeha odvratiti i od onih koji će pokorne duše pred Njega doći učiniti.

Zato, iskoristimo mjesec ramazan da bolji postanemo. Bez obzira koliko mi mislili da smo dobri, uvijek ima potrebe i prostora za poboljšanje. Da bismo to postigli moramo iskreno u ime Allaha, dž.š.,svjesni ciljeva posta i sa željom da njegove blagodati dobijemo, osim stomakom, i čulima i srcem postiti.

Eldin ef. Suša

Imam u St. Louis Islamic Center – džemat “Nur”

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3