Ramazanski nasihat – 17. noć

Bedr i bošnjačka dijaspora

Blagoslovljeni mjesec ramazan je mjesec Kur’ana, kao i mubarek večeri Lejletul-kadr koja je bolja od hiljadu mjeseci, To je mjesec merhameta i magfireta, mjesec posta i dova. To je mjesec sabura, ali i mjesec najvećih bitaka u historiji islama.

Najveća i najpresudnija za islam i muslimane je bitka na Bedru koja se desila na 17. dan mjeseca ramazana 624. godine na brdu Bedr, u blizini Medine. Muslimani su brojali 313 slabo naoružanih boraca, dok je mekanska vojska imala preko 900 dobro naoružanih i opremljenih boraca.

Historijski gledano, ova bitka nije imala nikakvog posebnog značaja. Vrste oružja, brojnost vojnika i naziv mjesta skoro da ne igraju nikakvu značajniju ulogu u ovoj bitci. Medjutim, aspekt važnosti, značajnosti i rezultata je taj koji ovu bitku čini jednom od najvećih svjetskih bitaka sa čijom se važnošću ni svetski ratovi ne mogu ravnati. Malo ko danas u svijetu osjeća posljedice svjetskih ratova, dok su rezultati Bedra itekako prisutni medju dvije milijarde muslimana.

To nam potvrdjuje i dova koju je Poslanik s.a.v.s uputio pred samu bitku rekavši: “Allahu moj! Podari mi obećanu pobjedu. Ako me neprijatelj pobijedi, zavladat će zabluda i nasilje i neće više biti onih koji će islam čuvati. Borci Bedra su potvrdili svoj iman, a s time i svoju hrabrost, odlučnost i spremnost da na putu istine i slobode i svoje živote žrtvuju. Takve Allah dž.š. opisuje u sljedećem ajetu;

نْ.مِنْ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُمْ مَ

قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلا

“Među mu’minima ima onih koji iskreno ostaju na onome što obećaše Allahu, neki od njih u tome svoj život završiše, a drugi očekuju kraj života, a ni u čemu ne iznevjeriše svoja uvjerenja.” (El-Ahzâb, 23)

Takvu spremnost,hrabrost I odlucnost je potvrdio i El-Mikdad, jedan od ashaba kad kaže Resulullahu: “Allahov vjerovjesniče! Idi onim putem koji vodi Allahovoj milosti. Mi ćemo te slijediti. Sigurno te nećemo iznevjeriti kao što je Musa-a, s.a., iznevjerio njegov narod. Bori se uz Allahovu pomoć i mi ćemo se zajedno s tobom boriti.”

Ni drugi ashabi se nisu libili da iskažu sličnu spremnost na žrtvu. Sa‘d Ibn-Mu‘az je tada ustao i rekao Muhammedu, s.a.v.s.: “Ja Resulallah! Mi vjerujemo u tvoje poslanstvo. Mi smo ti srcem odani i svjedočimo da je Kur’an istina. Kada smo izgovorili šehadet, dali smo ti riječ da ćemo te slušati i slijediti. Kuda ti kreneš i mi ćemo ići s tobom. Tako mi Uzvišenog Allaha, ako od nas zatražiš da zagazimo u more i da ga preplivamo, mi ćemo te poslušati. Ne bojimo se naprijatelja. Mi imamo mu’minska srca. Povedi nas u boj uz Allahovu pomoć. Allahu ekber!”

Zato nije ni čudo što je ovako mala skupina pobijedila daleko mnogobrojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja. Tu historijsku istinu nam potvrdjuje i sam Allah dž.š.kada kaže:

كَمْ مِنْ فِئَةٍ قَلِيلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثِيرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ وَاللَّهُ مَعَ الصَّابِرِينَ

“Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

Ovakva nevidjena hrabrost i odlučnost u borbi može biti samo rezultat čovjekove spremnosti da se cijeli život bori za istinu, pravdu i slobodu. To nam potvrdjuju i Poslanikove s.a.v.s. riječikoje je izgovorio vraćajući se kao pobjednik sa Bedra:

َرجَعْنَا مِنَ الْجِهَادِ الأَ صْغَرِ إِلىَ الْجِهَادِ الأَكْبَرِ .

“Vraćamo se iz male u veliku bitku, a to je borba sa samim sobom.”

Inspirisana ovim vrijednostima borbe za istinu, pravdu i slobodu Islamska Zajednica u Bosni i Hercegovinin je Dan Bedra proglasila za Dan bošnjačke dijaspore. Gdje god da se Bošnjaci nalaze, oni će uvijek biti inspirisani idejama za bolje sutra; da nikada ne treba ostavljati svoju vjeru, kulturu i tradiciju, i da se uvijek treba žrtvovati za najveće vjerske, moralne i etičke vrijednosti.

To potvrdjuje i veza naše dijaspore sa Bosnom i Islamskom zajednicom u BIH. Bosna je u srcu svakog Bošnjaka, pa čak i onih generacija koje su se počele polahko utapati u tudje vrijednosti. Moralne i etičke vrijednosti islama su uvijek bile te koje su Bošnjake u dijaspori činile velikim, hrabrim i odlučnim baš kao što su i borci Bedra bili ti koji su nam ostali uzoriti u ovim najvećim humanim i vjerskim vrijednostima.

Molim Allaha dž.š. da veza izmedju Bedra i Bošnjačke dijaspore bude što jaća i čvršća. Amin!

Azan ef. Efendira

Imam u Bosniak American Islamic Center Louisville

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.