Ramazanski nasihat – 28. noć

Braćo i sestre! Čovjek ne može doseći visoke duhovne stepene ako ga nešto neprestano vuče ka dnu. To je razlog zbog koje je Uzvišeni Allah, sputavanjem negativnih, šejtanskih snaga, kreirao pozitivni milje tokom mjeseca Ramazana, neophodan za duhovno uzdignuće i preporod. Iako svi ljudi posjeduju izvanredni, od Boga darovani kvalitet, oni ga usljed mnogobrojnih ovosvjetskih koprena nisu ni svjesni. U Ramazanu padaju sve koprene tako da skriveni dragulj – ljudska nepatvorena dobrota – dolazi do punog izražaja. Ramazan je, dakle tu da nam pokaže kakvi smo stvarno i kakvi bi mogli, da se malo potrudimo, biti tokom cijele godine.

Naređujući nam da se u toku dana odreknemo jela i pića, Uzvišeni Allah želi da kod nas izgradi snagu da se borimo protiv svog neprijatelja.

– Ko je naš neprijatelj?

Naš otvoreni neprijatelj je šejtan. On ne krije namjeru da nam želi naškoditi, a svoj je život posvetio da odvraćajući nas od Pravog puta.

Ramazan je jednogodišnji trening za sve muslimane. U toku ovog mjeseca, Uzvišeni Gospodar nas trenira za cijelu godinu. Uči nas šta trebamo da kontrolišemo da bismo ojačali svoju vjeru, da bismo postali bolji borci za islam. Ukoliko pratimo ovu rutinu i u drugim mjesecima, ne postoji šansa za neuspjeh.

Pet slabosti koje karakterišu svakog čovjeka, a koje treba naučiti da kontroliše su:

1. Glad

Kada je Uzvišeni Allah stvorio Adema, alejhisselam, šejtan je u Ademovom trbuhu vidio mjesto za pobjeđivanje čovjeka. Naša halapljivost i ljubav prema hrani se jasno vidi kroz broj restorana koje posjećujemo i kroz utrošeno vrijeme da bismo pojeli ono što nam je cilj. Sunnet je da se ne prejedamo, jer prejedanje utiče na mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje. Umjesto da se častimo kulinarskim postignućima, jedimo jednostavnu hranu a hranimo siromašne, time ćemo i puniti vagu za Ahiret.

2. Strasti

Strasti dovode čovjeka do činjenja velikih grijeha. Strast je ta koja izaziva muškarca i ženu na zabranjen odnos. U današnjem svijetu je poželjno da se ističemo u društvu kupovinom neograničenih količina markiranih stvari. Rasipamo bez razmišljanja koliko smo umjesto toga mogli dati drugima. Šejtan odlično poznaje sve ove zamke, a da bismo mi mogli pobijediti svog neprijatelja, moramo znati te potrebe zadovoljiti na halal način.

3. Spavanje

Život na ovom svijetu je za djelovanje, a Budući je za odmaranje. Kad god počnete previše spavati, sjetite se ograničenog vremena koje ćete provesti na dunjaluku. Ustanite i uradite nešto što će vam pomoći na Budućem svijetu. Ako Imamo viška vremena? Učimo Kur’an! Ukoliko i to već činimo?! Pomozimo drugima da poboljšaju svoj život kroz poruke Kur’ana.

4. Jezik

Zloupotreba jezika šteti međuljudskim odnosima, na šta nas je upozorio i sam Poslanik, alejhisselam, a učenjaci su napisali mnogobrojne knjige govoreći o grijesima jezika. Govorite dobro ili šutite. Pravite sebi mjesto u Džennetu zaposlivši svoj jezik spominjanjem Allaha – zikrom.

5. Ljutnja

Kada se Musa, alejhisselam, vratio u svoj narod nakon razgovora sa Uzvišenim Gospodarom, neizmjerno se naljutio vidjevši ih da se klanjaju idolima. Kada ga je srdžba savladala, odmah je proučio dovu za sebe i svog brata.

Ljutnja je od šejtana, pa pokušajte naći način da je se riješite. Učite dovu za zaštitu i tražite od Uzvišenog Allaha da vam pomogne da usmjerite energiju u boljem smijeru. Neka nam u ovim zadnjim danima Ramazana uzmemo pouku iz ajeta: “A vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete!“ (2:148)

Ramazan je poziv svim vjernicima da se takmiče u dobru, tokom ramazana, tokom cijele godine, tokom cijelog života! Da nas Allah dž.š. podrži na Njegovom putu! Amin!

Amir ef. Salihović

Imam u Islamic Society of Bosniaks in Utah Salt Lake City

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.