Ramazanski nasihat – 3. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kako steći Allahovu dž.š. milost/rahmet? Kur’anski ajeti o onima koji zaslužuju rahmet

Nalazimo se u prvoj trećini mubarek mjeseca Ramazana. Poznato nam je iz hadisa Allahovog Poslanika Muhammeda a.s. da je prva trećina ovog mjeseca rahmet, tj. da Allah dž.š. u ovim danima i noćima obilato prosipa Svoju milost. Kur’an nam govori o djelima koja zaslužuju milost. Ovih ajeta u Kur’anu je 8, i svi završavaju na isti na isti način: leallekum turhamun, „da biste zaslužili Allahov dž.š. rahmet/milost“.

Za sljedeća djela Allah dž.š. kaže da zaslužuju kao nagradu, Njegovu milost, tj rahmet.

Pokornost Allahu dž.š. i pokornost Njegovom Poslaniku

وَأَطِيعُواْ ٱللَّهَ وَٱلرَّسُولَ لَعَلَّڪُمۡ تُرۡحَمُونَ

I pokoravajte se Allahu i Poslaniku da bi vam bila milost ukazana(Ali Imran, 132)

Pokornost Allahu dž,š, i pokornost Allahovom Poslaniku a.s. je temelj Islama i uvjet primanja dobrih djela. Bez pokornosti Allahu i Njegovom Poslaniku, tj. bez slijeđenja šerijata, ne možemo govoriti o Islamu uopšte, a kamoli o milosti i oprostu grijeha. Stoga, ovaj kur’anski imperativ je ustvari uvjet svega onog što slijedi u sljedećim ajetima koji govore o djelima koja zaslužuju Allahov dž.š. rahmet.

Slijeđenje Kur’ana i bogobojaznost

وَهَـٰذَا كِتَـٰبٌ أَنزَلۡنَـٰهُ مُبَارَكٌ۬ فَٱتَّبِعُوهُ وَٱتَّقُواْ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُون

A ova Knjiga koju objavljujemo jeste blagoslovljena, zato je slijedite i grijeha se klonite da bi vam se milost ukazala(En’am, 155)

Mjesec Ramazan je mjesec Kur’ana i stoga ovaj ajet u Ramazanu ima svoj poseban značaj. Naše prisustvo na mukabelama, namazima i individualno učenje Kur’ana u ovim mubarek danima ima još veći značaj, jer bereketom Ramazana naše druženje sa Kur’anom u ovim danima je još plodotvornije na putu jačanja našeg takvaluka tj. bogobojaznosti.

Slijeđenje Allahovog Poslanika i bogobojaznost

أَوَعَجِبۡتُمۡ أَن جَآءَكُمۡ ذِكۡرٌ۬ مِّن رَّبِّكُمۡ عَلَىٰ رَجُلٍ۬ مِّنكُمۡ لِيُنذِرَكُمۡ وَلِتَتَّقُواْ وَلَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ

Zar vam je čudno što vam pouka od Gospodara vašeg dolazi po čovjeku, jednom od vas, da vas opominje, da biste se grijeha klonili i pomilovani bili?”(A’raf, 63)

Kao što vidimo, bogobojaznost ili takvaluk je ponovo spomenut u ovom ajetu kao jedan od uvjeta postizanja Alllahove dž.š. milosti. Slijeđenjem Allahovog Poslanika a.s. i njegovog sunneta mi jačamo našu bogobojaznost koja nam pomaže da se grijeha klonimo. Ovo je jako važno baš u ovim danima i noćima kada su šejtani okovani u lance, stoga ono što nam preostaje je da svoje stečene navike i osobine približavamo sunnetu, kako bismo ojačali svoj iman i ostali na pravom putu i poslije Ramazana.

Šutnja i pomno slušanje učenja Kur’ana

وَإِذَا قُرِئَ ٱلۡقُرۡءَانُ فَٱسۡتَمِعُواْ لَهُ ۥ وَأَنصِتُواْ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ

A kad se uči Kur’an, vi ga slušajte i šutite da biste bili pomilovani.”(A’raf, 204)

Sigurno smo bili u prilici da se zadesimo u kući ili čak u džamiji gdje se Kur’an uči, a neki od prisutnih u isto vrijeme razgovaraju i ne obraćaju pažnju na učenje Kur’ana. Ova praksa je jako opasna, stoga znajmo da kada god se zadesimo na mjestu gdje se Kur’an uči, sva naša aktivnost u tom momentu mora prestati, i moramo se potpuno usresrediti na pomno slušanje Kur’ana i strogo šutjeti dok Kur’an slušamo. Slušanje Kur’anskih ajeta povećava iman u našim srcima, a razmišljanje o Kur’anu snaži našu bogobojaznost.

Klanjanje namaza, davanje zekata i slijeđenje Poslanika

وَأَقِيمُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتُواْ ٱلزَّكَوٰةَ وَأَطِيعُواْ ٱلرَّسُولَ لَعَلَّڪُمۡ تُرۡحَمُونَ

A vi molitvu obavljajte i zekat dajite i Poslaniku poslušni budite da bi vam se ukazala milost. (Nur, 56)

Namaz u Ramazanu ima posebnu nagradu. Znamo iz hadisa Allahovog Poslanika a.s. da je nagrada za obavljeni sunnet u Ramazanu kao da smo obavili farz, a za obavljeni farz, kao da smo obavili 70 farzova. Razmišljajmo o ovoj nagradi dok obavljamo teravih namaz u ramazanskim noćima. Zekat je jedan od stubova Islama, i o Zekatu se opširnije govori od polovine Ramazana. Zekat je inače u Kur’anu na mnogo mjesta spomenut zajedno sa namazom, a u Ramazanu kada se Zekat obično daje, on ima svoj puni značaj i biva uzrokom spuštanja Allahove dž.š. milosti na nas.

Traženje oprosta od Allaha dž.š. – Istigfar

لَوۡلَا تَسۡتَغۡفِرُونَ ٱللَّهَ لَعَلَّڪُمۡ تُرۡحَمُونَ

Zašto od Allaha ne tražite oprosta, da bi vam se ukazala milost?”(Neml, 46)

Poslanik a.s. nas uči da se dova postača prima, a najbolje vrijeme za traženje oprosta je sehursko vrijeme. Kur’an govori o traženju oprosta u sehursko vrijeme (51:18) Stoga iskoristimo naše sehure i kada ustajemo na sehur, zamolimo Allaha dž.š. za oprost naših grijeha. Ovim djelom također zaslužujemo i Allahovu dž.š. milost inšallah.

Bogobojaznost kao štit od grijeha prethodno počinjenih i sigurnost u ono što nas čeka na Sudnjem danu

وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ ٱتَّقُواْ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيكُمۡ وَمَا خَلۡفَكُمۡ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ

A kad im se rekne: “Bojte se onoga što se prije vas dogodilo i onoga što vas čeka da biste pomilovani bili.”(Jasin, 45)

Kur’an u ovom ajetu sure Jasin neposredno govori o mušricima i poziva ih ovim ajetom da se boje grijeha koje su počinili i kazne na Sudnjem danu, kako bi zaslužili Allahov dž.š. oprost i milost. Međutim, kur’anski poziv na jačanje bogobojaznosti kroz promišljanje o našim pojedinim lošim prijašnjim postupcima i odluka da se nikad više ne vraćamo na iste zbog svijesti o Sudnjem danu je itekako validan za svakog vjernika. Stoga, jačanje bogobojaznosti treba da bude naša svakodnevna praksa. Navedeni kur’anski ajet je jasan šta zaslužujemo kada tim putem krenemo.

Posredovanje u pomirenju između muslimana

إِنَّمَا ٱلۡمُؤۡمِنُونَ إِخۡوَةٌ۬ فَأَصۡلِحُواْ بَيۡنَ أَخَوَيۡكُمۡ‌ۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ

Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala.(Hudžurat, 10)

Bratski odnos među vjernicima je opšte poznat princip u Islamu. Svaki korak na putu pomirenja između dva zavađena brata muslimana je hvale vrijedan i zaslužuje veliku nagradu kod Allaha dž.š. Naši zajednički iftari su odlična prilika i u ovom pogledu, pa potrudimo se u ovom mjesecu da budemo od onih koji vjernike zbližavaju i koji tako zaslužuju Allahovu dž.š. milost. Amin!

dr. Muaz ef. Redžić

Imam u Bosnian Islamic Cultural Center Grand Rapids

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3