Ramazanski nasihat – 8. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Sačuvajmo se Allahove kazne i zaslužimo Njego zadovljstvo

Hvala Uzvišenom Allahu na neizbrojivim blagodatima. Posebnu zahvalnost dugujemo mu na daru dina islama kojim smo počašćeni da već od rođenja rastemo u okrilju te vjere, dok mnogi drugi nisu imali takvu blagodat. Selam i salavat na našeg Poslanika, njegovu časnu porodicu, časne ashabe i sve one koji slijede put istine do Sudnjeg dana!

Mjesec ramazan je, braćo i sestre, usitinu mubarek mjesec i njegov bereket trebaju iskoristiti svi muslimani i muslimanke. To je mjesec neizmjerne Allahove milosti i oprosta i mjesec u kojem se Njegovi iskreni robovi oslobađaju od vatre.

A da bi zaslužili Allahovu milost, oprost i oslobađanje od vatre, potrebno je da se oslobodimo navika koje štete nama i drugima. Allah dž.š., je stvorio čovjeka kao društveno biće i dao mu sposobnost da priča i da komunicira sa drugima. Govor mu je podario kao sredstvo sa kojim će izraziti svoje mišljenje, jer kažu da bez govora nema mišljenja, isto tako nema mišljenja bez govora. Govor sa sobom nosi veliku odgovornost, a upravo je govor postala stvar o kojoj vodimo malo ili nimalo računa odnosno, ne vodimo računa šta i kako govorimo.

U našem vremenu, u vremenu poremećenih mjerila vrijednosti, riječ kao neizmjerna Allahova blagodat izgubila je svoju vrijednost. Ponajprije zbog toga što je riječ, vrlo rijetko, istinita, lijepa i korisna, i što okolina u kojoj živimo ne podstiče, ne afirimira i ne nagrađuje lijepu riječ. Umjesto lijepih, ljudi jedni drugima govore ružne riječi, umjesto iskrenog savjeta vrlo često čujemo uvrede, ponižavanja, omalovažavanja, ogovaranja, potvore, laži, tajna došaptavanja u kojim kao što Kur’an veli nema nikakvog hajra.

Prva stvar koju treba da popravimo i počnemo prakticirati u našem govoru jeste “da dobro razmislimo prije nego nešto kažemo”. Mnogo puta smo se uvjerili da je bolje što smo prešutili neke stvari nego da smo ih izgovorili. Mnogo je manje situacija u kojima se kajemo zbog šutnje nego onih momenata u kojima se kajemo zbog izgovorenog.

Iskreni vjernici, a pogotovo oni koji posjeduju islamsko znanje, ne smiju sebi dozvoliti da budu od onih čiji jezici pretiču razum, i uvijek moraju imati na umu Allahovu naredbu u Kur’anu: ”Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi, – jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.”(El-Isra’, 53)

Još jedan problem u našem govoru jeste “što ne kontrolišemo naš jezik”. Vrlo često smo u situaciji da se bez potrebe upuštamo u razne rasprave, ponižavamo, vrijeđamo i mislimo da možemo da radimo i da pričamo bez ikakvih posljedica. Zato neka nam uvijek bude na umu hadis Božijeg poslanika Muhammeda a.s., da tako ne možemo raditi :” Za sve što čovjek izgovori bit će pitan osim za naređivanje dobra, odvraćanje od zla i spominjanje Allaha.”

Ukazujući na važnost kontrolisanja jezika Poslanik a.s., nam poručuje: “Zaista neko od vas izgovori neku riječ ne vodeći računa, a u njoj bude Allahovo zadovoljstvo, pa time kod Allaha zasluži visok položaj. Također, čovjek nekada izgovori neku riječ ne vodeći računa a u njoj bude razlog Allahove srdžbe, pa zbog nje bude bačen u Džehennem.” Poruka je jasna govorimo samo ono što je lijepo i to onda kada treba i koliko treba! Sprovedimo u djelo ramazanske poruke, pouke, i popravimo naše međuljudske odnose!

Molimo te Uzvišeni Gospodaru da nam podariš uputu, pomogneš nas u sticanju korisnog znanja po čijem slovu ćemo raditi, sebe i djecu svoju odgajati i da ove mubarek dane mjeseca ramazana provedemo koračajući Tvojoj blizini, a udaljavajući se od lošeg oko nas i lošeg u nama. Amin!

Jasmin ef. Suljkanović

Imam u Islamic Community of Bosniaks in Minnesota

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.