Ramazanski nasihati – 10. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kako postići magfiret u mjesecu ramazanu?

Jedna od odlika mjeseca ramazana jeste da je to i mjesec Božijeg magfireta, Božijeg oprosta. U njemu Allah, dz.s., prašta grijehe i oslobađa od vatre kao ni u jednom drugom mjesecu. To je uistinu pravi festival Božijeg oprosta, jer svaki ibadet koji u njemu obavljamo vodi nas ka Allahovom, dž.š., oprostu za kojim svi kao vjernici žudimo. Namazom koji klanjamo, postom koji postimo od grijeha se čistimo i Božiji oprost zarađujemo. Kaže Allahov poslanik, s.a.v.s., ukazujući na ovu odliku mjeseca ramazana: “Pet dnevnih namaza, džuma do džume, ramazan do ramazana – brišu grijehe ako se izbjegavaju veliki grijesi.”

I u ovom kontekstu ćemo se sjetiti riječi Allahovog poslanika, s.a.v.s., koji, ukazujući na djela zbog kojih nam se praštaju grijesi u ovom mjesecu, kaze:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

Ko isposti mjesec ramazan čvrsto vjerujćci i želeći Allahovu nagradu i Njegovo zadovoljstvo, bit će mu oprošteni raniji grijesi.

A u drugoj predaji kaže:

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Ko provede ramazanske noći u ibadetu (kijamu, klanjajući namaz), vjerujući u Allaha i očekujući od Njega nagradu, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio.”

Ovo je način da postignemo Allahov oprost u ovom mjesecu: postom u njegovim danima i kijamom u njegovim noćima. Onaj ko uspije ovo ispuniti, on će Allahov magfiret, oprost i zaraditi.

Da bismo ovo postigli, istinski njegove dane trebamo postiti. Ne samo od halala, onoga što nam je inače dozvoljeno, od hrane i pića se suzdržavati, nego posebno se suzdržavati od harama, onoga što nam je inae zabranjeno, od haram pogleda, haram govora i slušanja onoga što je haram. I uz ovo, njegove noći iskreno, čistog nijjeta, u ibadetu, u namazu provoditi.

Onaj ko svoje nijjete ne očisti, od harama se, prije nego od halala, ne suzdrži, svoj post će na puko gladovanje svesti i od svoga namaza, od svoje teravije fiskulturu napraviti. Za neiskrena i nečista djela nagradu od Onoga koji samo čisto prima neće dobiti.

Imajmo na umu hadis u kojem, upozoravajući nas, Allahov poslanik, s.a.v.s., kaže:

رُبَّ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ حَظٌّ مِنْ صَوْمِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَالْعَطَشُ ، وَرُبَّ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ حَظٌّ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ وَالنَّصَبُ

Neki će postači od posta imati samo glad i žeđ, a neki će klanjači od namaza imati samo bdijenje i umor.”

Postimo cijelim svojim bićem, vjerujući u Allaha i očekujući nagradu samo od Njega, iskreno mu namaz obavljajmo i tako Njegov magfiret, oprost zaradimo.

Molim Allaha, dž.š., da ukabuli naše ibadete, svojom milošću nas obaspe, oprosti nam grijehe, od džehennemske vatre nas oslobodi i mjesto u Dženneti-Firdevsu nam pipremi. Amin!

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu