Ramazanski nasihati -13 noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Značaj vremena

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

وَٱلۡعَصۡرِ (١) إِنَّ ٱلۡإِنسَـٰنَ لَفِى خُسۡرٍ (٢) إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلۡحَقِّ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلصَّبۡرِ

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

“Tako mi vremena. Čovjek, doista, gubi. Samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.” (Sura Asr)

Vrijeme je jedan od najdragocjenijih darova koje nam je podario Allah dž.š. Dani i noći u kojima se nalazimo spadaju među najvrijednije u godini.

Narodna poslovica veli “Po jutru se dan poznaje”. Drugim riječima kazano, ako želimo maksimalno iskoristiti svoj dan, vodićemo računa da od samog početka krenemo valjano i ispravno. Izdvojićemo dvije dove iz hadisa Allahovog Poslanika Muhammeda a.s. u kojima nas podučava kako da započinjemo svoje dane: Kaže Allahov Poslanik Muhammed a.s.u jednoj dovi: :”Gospodaru moj, blagoslovi moj Ummet u njegovom ranom ustajanju”U drugoj predaji se navodi sljedeća Poslanikova a.s. dova: “Osvanuli smo i osvanula je vlast Allahova, hvala Allahu, On druga nema, Nema boga osim Njega i Njemu je povratak.”

Nakon ovih dova sa kojima započinju svoj dan, vjernik i vjernica vode računa prvenstveno o svojim namazima i dnevne aktivnosti usklađuju sa namaskim vremenima. Nakon namaza, u ovim mubarek danima je svako dobro djelo mnogostruko vrijednije. Sljedeći hadis najbolje opisuje kako vjernik u svakoj situaciji može zaraditi dobro djelo:

Buharija i Muslim bilježe da je Poslanik a.s. rekao:

“Svaki musliman je dužan udijeliti sadaku!». Allahov Poslaniče, a ako ne bude imao?, upitaše ashabi. “Radit će. Tako će i sebi koristiti i sadaku udijeliti”. A ako ni to ne mogne ili ne uradi? “Pomoći će onome kome je neophodna pomoć”. A šta ako ni to ne uradi?. “Neka naređuje da se čini dobro”. A ako ni to ne uradi?. “Neka se čuva zla. To će mu se brojati kao sadaka”.

Na kraju dana, kada se sprema da legne u postelju, vjernik uči dovu. Allahov Poslanik a.s. nas je podučio šta treba reći prilikom odlaska na spavanje. “Zanoćili smo i zanoćila je vlast Allahova, hvala Allahu, On druga nema, Nema boga osim Njega i Njemu je povratak”.

Dakle, od početka do kraja, sve aktivnosti, poslovi koje obavljamo, mogu biti prožete bereketom i možemo u njima zaraditi dobro djelo. Post nam pomaže da se bolje skoncentrišemo jer ne gubimo vrijeme u pripremanju i konzumiranju hrane. Na koncu, kada stomak nije pun, i mozak bolje funkcioniše. Ovih nekoliko Poslanikovih savjeta i dova su najbolji način kako da uredimo svoj dan, pogotovo dok postimo.

Molimo Allaha dž.š. da nas učini od onih koji cijene svoje vrijeme i koji ga ne gu u besposlici. Amin!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3