Ramazanski nasihati – 14. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Razmišljanje u ramazanu o potrebi jedinstva među muslimanima

Nalazimo se već u polovini mjeseca ramazana.U ovoj drugoj trećini mjeseca mubarek ramazana prisjećamo se velikog događaja i velikog uspjeha muslimana na Bedru. Zašto su bili tako uspješni a mi danas u mnogim stvarima ni blizu nismo ove najljepše generacije.

Odgovore možemo pronaći u nedostacima jedinstva koji su jedan od ključnih problema kod muslimana danas. Mnoge naše porodice su u problemima, mnogi naši džemati su u svađi i raznim podjelama, ummet muslimana je ne tako zavidnom nivou.

Naravno, odgovor je lahko pronaći. Problem je u nama, kod nas je manjkavost, kod nas se nalazi nedostatak koji trebamo popraviti. Da bismo uspjeli da nam porodice budu uspješne i složne, da nam džemati i zajednice budu jedinstveni i jaki, da mi Bošnjaci budemo usješniji i jači, potrebno se ujedinjavati.

Za primjer želio bih da navedem poučnu priču koja bi nas trebala navesti na razmišljanje o potrebi jedinstva među nama.

Melikšah i njegovi sinovi

Melikšah je bio najslavniji seldžučki vladar. Vadao je u Aziji prije skoro hiljadu godina, a njegovo ogromno carstvo prostiralo se od Kine na istoku sve do Carigrada na zapadu. Bio je dosta strog i pravedan, pa je red i mir vladao u njegovome carstvu. Gradio je puteve, bolnice, škole, česme, džamije, potpomagao je učenike i siromašne i država je napredovala u svakom pogledu.

Melikšah je imaopet sinova. Bojeći se da nakon njegove smrti neće doći do svađe među njegovim sinovima, Melikšah jednog dana pozva svoje sinove u carske prostorije, kako bi im pokazao u čemu je njegova snaga.

Dok su njegovi sinovi poslušno sjedili ispred njega, u srcu mu je titrala radost gledajući svoje sinove kako su snažni, pametni i lijepi. Zatim je naredio da svaki od njih izvadi po jednu strijelu iz tobolca, to sinovi odmah učiniše. Upitao je najstarijeg sina, može li preko koljena slomiti svoju strijelu? Sin odmah uze strijelu i s lahkoćom prelomi strijelu na dva dijela. Zatim to naredi i ostalim sinovima i svi to s istom lahkoćom učiniše.

Melikšah bolno uzdahnu, a zatim zatraži od sinova da mu sada svi donesu po jednu svoju strijelu. Kada mu donesoše, on uze pet strijela i čvrsto ih sveza u jedan snop, azatim pruži najstarijem sinu , te reče: „ Pokušaj ih sada slomiti!“ Sin se silno naprezao, ali strijele ne popustiše, njih nije mogao slomiti. Zatim to redom učiniše i ostala braća, ali ni oni nisu uspjeli slomiti strijele.

Onda se Melikšah osmjehnu, a zatim uozbilji i strogim glasom reče: Vidite, sinovi moji. Danas sam vas pozvao kod sebe s razlogom. Da vam pokažem u čemu je vaša snaga. Ja osjećam da neću još dugo živjeti. Uskoro će ovo carstvo biti vaše. Na vama je da ga čuvate i sačuvate. Ovih pet strijela ste vi, sinovi moji a ovo čime su uvezane strijele je moj emanet prema vama. Ako budete zajedno, niko vas neće moći pobijediti. Ako prekršite moj emanet i odvežete strijelebrzo ćete postati plijen vaših neprijatelja.

Ne prođe dugo vremena, a Melikšah umrije. Sinovi zaboraviše na emanet svoga ocai podijeliše carstvo. Sa svih strana navališe njihovi neprijatelji i nekada veliko i moćno seldžučko carstvo pade u ruke njihovih neprijatelja.

Zaista poučno kazivanje!

Da li čuvamo emanet Poslanika a.s.?

Da li čuvamo emanet naših vjernih Bošnjaka koji su kao bedem čvrsti branili se od neprijatelja?

Da li čuvamo emanet naših djedova i očeva?

Da li čuvamo emanet džemata, dali čuvamo emanet porodice?

“Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte.“ ( Ali Imran, 103. )

“Vjernici su u svojoj međusobnoj ljubavi, samilosti i saosjećajnosti poput jednog tijela,ako samo jedan njegov dio bol osjeti i sve druge dijelove obuzme vrućica i nesanica.“ (Hadis)

Molimo Uzvišenog allaha dž. š. da nas približi jedni drugima u ovom mubarek ramazanu!

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.