Ramazanski nasihati – 17. noć

Poruka Bedra

U jedom hadis-kudsiju Allah, dž.š., kaže: “Ko se Meni prikuči pedalj, Ja se njemu prikučim lakat. A ko se Meni prikuči lakat, Ja se njemu prikučim sežanj/aršin. A ko Meni ide pješice, Ja njemu idem hrleći!”

Mnoge su poruke bitke na Bedru. Jedna od njih jeste svakako poruka da se od vjernika, iskrenog Allahovog roba, očekuje da on učini prvi korak. Allah dž.š., je svemoćan, te shodno svojoj moći, Gospodar je mogao uništiti mekkanske mušrike i bez bitke na Bedru. Historija islama i čovječanstva govori i svjedoči da je bilo naroda u prošlosti koje je Allah, dž.š., kaznio uništenjem. Međutim, Allah, dž.š., je muslimane iskušao prvim korakom te kada su došli na bojno polje Bedra, Gospodar svjetova je po svom obećanju koje je dao u hadis-kudsiju, hrlio u pomoć vjernicima u vidu meleka što je na kraju rezultiralo velikom, najvećom pobjedom muslimana.

Pomoć je došla tek onda kada su muslimani učinili prvi korak, kada su pokazali jedinstvo i došli na bojno polje. Gospodar očekuje od nas, od vjernika, da učinimo prvi korak. Kod nas se često koristi “dat će Allah”. Svakako da hoće, ali tek onda kada se učini prvi korak. Može se danima govoriti “dat će Allah da napravimo džamiju ili neki drugi hajr”, ali ako se vjernici ne ujedine i ne učine prvi korak kao sto su to učinili na Bedru, od projekta nema ništa.

Mnogo je muslimanskih vjerskih objekata u Americi izgrađeno i još uvijek se uspješno grade. Kada god su vjernici sa iskrenim nijetom učinili prvi korak, Allahova pomoć nije izostala. Prvi korak prema Gospodaru treba da činimo kao zajednica/džemat, ali i individualno. U našim životima nek nam je uvijek na umu da za nas lični uspjeh moramo uvijek učiniti prvi korak sa bismillom, zatim se osloniti na Gospodara, jer Allahova pomoć tad sigurno neće izostati. Allah svoja obećanja ispunjava.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.