Ramazanski nasihati – 2. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kur’an, najdragocijeniji ramazanski dar

Sva hvala i zahvala Allahu dž.š. pripada. Salavate donosimo na Muhammeda, a.s., njegovu porodicu, ashabe i iskrene sljedbenike časnog islama.

Allah dž.š. u prvom dijelu 185. ajeta sure EL- Bekare kaze :

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je Uputa za ljude, i jasan dokaz Pravog Puta i razlučivanja Istine od laži ”. (El-Bekare, 185)

Dakle, preko 6000 ajeta, i preko 600 stranica, koliko Kur’an ima, Uzvišeni Allah dz.s. spominje Ramazan samo jedanput i taj jedini put kada je spomenut, spomenut je zajedno sa Kur’anom.

Kada govorimo o Ramazanu, svi muslimani u svijetu prvo pomisle na post. Prvo što nam padne na pamet je da treba postiti mjesec dana. Naravno, o obavezi i svrsi posta Uzvišeni Allah govori u dva prethodna ajeta iste sure: “ O vjernici, propisuje vam se post kao što je propisan i onima prije vas, da biste bogobojazni bili”. (El-Bekare, 183). Iz ovog ajeta se razumije da glavni cilj posta nije glad i žeđ, već bogobojaznost, pokornost Uzvišenom.Drugim riječima kazano , kada govorimo o Ramazanu, prvo o čemu treba da razmišljamo je bogobojaznost i intenzivno i kontinuirano druzenje sa Kur’anom.Navešćemo nekoliko konkretnih savjeta za naše druženje sa Kur’anom tokom mubarek mjeseca ramazana:

Pored aktivnog učešća u mukabelama kroz učenje i slušanje Kur’ana, neka ovaj Ramazan bude prilika za dubinsko studiranje kur’anskih poruka.

.أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآن,_”Zar oni ne razmišljaju o Kur’anu”, poruka je Uzvišenog na nekoliko mjesta kroz Kur’an.

“ Ovaj Kur’an je Allahovo uže; on je očito svjetlo i koristan lijek; zaštita je onome ko ga prihvati i spas onome ko ga slijedi. Njegove tajne se ne iscrpljuju, i što se više uči biva svježiji i intresantniji. Učite Kur’an, jer će vas Allah zbog učenja njegova nagraditi za svaki harf deset hasenata (sevapa). Ja vam ne kažem: ELIF-LAM-MIM je harf, vec ELIF je harf, LAM je harf, MIM je harf”. (Tirmizi )

Neka ovaj Ramazan, kroz naše druženje sa Kur’anom, bude i prilika da osvježimo naš odnos prema našem Gospodaru, našu ljubav prema Allahu dž. s., i našu ljubav prema poslaniku Muhamedu a. s. jer je Abdullah ibn Mesud, r.a. rekao:„ Ko želi saznati da li voli Allaha, dz.s., i Njegovog Poslanika, neka pogleda da li voli Kur’an; jer ako voli Kur’an, onda on voli Allaha i Njegovog Poslanika“.

Ako jos nisi naučio sufaru, ili tedžvid, Ramazan je idalna prilika i za to. Neka ti motivacija bude i nagradu u sljedećem hadisu gdje je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao: Kad god ljudi sjednu u neku od Allahovih kuća učiti Kur’an i proučavati ga, meleki ih okruže, a na njih se spusti smirenost i obaspe ih milost, a Allah, dž.š. ih spomene u skupini koja je kod Njega“.

Čak i oni koji otežano uče Kur’an, zastajući i zamuckujući, imaju nagradu učenja Kur’ana. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Onaj koji vješto uči Kur’an, bit će u društvu plemenitih i čestitih meleka pisara, dok onome koji uči Kur’an pa zastaje i osjeća pri tome poteškoću, pripadaju dvije nagrade: jedna nagrada za učenje Kur’ana, a druga nagrada za teškoću koju osjeća učač”. (Buhari i Muslim)

Neka ovaj Ramazan bude prilika kada ćeš naučiti nešto novo od Kur’ana, pa makar to bila i samo jedna sura. Odredi sebi ali i svojoj porodici, i zapiši koliko ćeš ovog Ramazana naučiti napamet od Kur’ana. Vrlo je važno da zapišeš i napraviš konkretan plan koliko treba svaki dan naučiti. To je važno između ostalog i zbog toga što ćeš pratiti vlastiti napredak, ali i zbog toga što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Najbolji od vas su oni koji nauče Kur’an i njemu druge podučavaju.“ (El-Buhari).

Pored navedenog, blagoslov Kur’ana je u njegovom slijeđenju i primjeni, kao što Svevišnji kaže: ”A ova Knjiga koju objavljujemo je blagoslovljena, zato je slijedite i grijeha se klonite da bi vam se milost ukazala” . (El-En’am, 155)

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.