Ramazanski nasihati – 21. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Važnost zekata i sadekatul-fitra

Hvala Uzvišenom Allahu koji nam život i opskrbu daje i upućuje nas na puteve uspjeha i sreće. Neka je Allahov blagoslov i spas na našeg uzora i poslanika, Allahovog miljenika, Muhameda, koji nam svojim primjerom ukaza putokaz za spas, uspjeh i sreću na ovom i na budućem svijetu.

Poštovana braćo i sestre,

Sada kada se nalazimo na početku posljednje trećine najodabranijeg mjeseca u godini, naše su duše već uveliko osvježene pojačanim ibadetom posta, namaza, učenja Kur’ana, zikra i drugih vidova ibadeta. Pomenute ibadete u ovom mjesecu krunišemo i ibadetom davanja sadekatu-l-fitra, a mnogi od nas i izdvajanjem našeg zekata. Sadekatu-l-fitr je specifično vezan za ramazan, kao poseban vid sadake koja ima uticaj na zaštitu nas i naših porodica i daje dodatnu vrijednost našem postu i procesu pročišćenja. Zekat je, opet, ibadetska obaveza koja se može izvršiti tokom cijele godine, ali se najviše izvršava u toku ovog mjeseca.

Zekat se kao neupitna obaveza i ibadet za muslimane spominje na više mjesta u Kur’anu, od toga na 28 mjesta zajedno sa namazom. Samo u predanom pristupu u ispunjenju ibadeta namaza i zekata, musliman može dosegnuti puninu blagodati koje ove dvije obaveze pružaju čovjeku.

U ajetu kojim je naređena obaveza zekata Uzvišeni Allah kaže:

خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ إِنَّ صَلاَتَكَ سَكَنٌ لَّهُمْ وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih sigurno smiriti. – A Allah sve čuje i sve zna. (Et-Tevbe, 103.)

Iz same formulacije navedenog ajeta i potvrdom kroz praksu Muhammeda alejhi selam, jasno je da za odgovarajuće ispunjavanje obaveze zekata je potreban sistem u kojem će vođstvo zajednice muslimana na određenom prostoru organizirati prikupljanje zekata koje vjernicima, davaocima donosi neophodno pročišćenje i blagoslov. Hvala Allahu, mi već pet desetljeća, tačnije od 1969. godine imamo sistem organiziranog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal i raspodjele iz tog Fonda i ulu-l-emr, predvođen reisu-l-ulemom je ispunio svoj dio odgovornosti da napravi odgovarajući okvir za organizirano prikupljanje i raspodjelu zekata i sadekatu-l-fitra. Svjedoci smo pozitivnih efekata ovog sistema koji je odigrao ključnu ulogu u očuvanju, stabiliziranju i razvoju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uporedo sa finansiranjem odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice, vjersko-prosvjetnih aktivnosti, finansiranja institucija značajnih za funkcioniranje Islamske zajednice i drugih aktivnosti koje čine osnovu raspodjele iz Fonda Bejtu-l-mal, Islamska zajednica iz godine u godinu sve veću pažnju posvećuje pomoći siromašnim i ugroženim osobama i podršci projektima humanitarnog i socijalnog karaktera.

Za razliku od obične sadake, dobrovoljnog priloga ili donacije, zekat ima jasno precizirane uvjete za davanje i pravila koja davalac treba ispuniti da bi se izvršila ova obaveza. Između ostalog veoma je bitan i neophodan obračun zekata jednom u toku godine i svakako adresa na koju se zekat daje. Davanje zekata ni u kojem slučaju ne isključuje potrebu da davalac zekata daje i dobrovoljne priloge ili druge vidove sadake, pomažući siromašnim, rodbini i podržavajući različite projekte, i njegove stalne brige za ove kategorije u toku godine. Čin davanja donacije ili davanja sadake i dobrovoljnog priloga je čin za svaku pohvalu i za posljedicu će imati nagradu od Uzvišenog Allaha. Međutim, ne može se sve nabrojano podvesti pod zekat. A zanemarivanje zekata i sadekatu-l-fitra, za posljedicu ima kaznu za neizvršavanje neupitnih obaveza, prvenstveno zekata, a svakako i sadekatu-l-fitra.

Uporedo sa stvaranjem pretpostavki za razvoj i unapređenje na ličnom i poslovnom planu, musliman ispunjavanjem obaveze zekata otvara vrata Božijeg zadovoljstva i mogućnost da bude višestruko nagrađen i na ovom i na budućem svijetu. Uzvišeni Allah u 110 ajetu sure El Bekare kaže:

وَأَقِيمُواْ الصَّلاَةَ وَآتُواْ الزَّكَاةَ وَمَا تُقَدِّمُواْ لأَنفُسِكُم مِّنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِندَ اللّهِ إِنَّ اللّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

I molitvu obavljate i zekat dajite, a za dobro koje za sebe pripremite naći ćete nagradu kod Allaha, jer Allah dobro vidi ono što radite.

Na početku sure El Mu’minun Uzvišeni Allah daje smjernice za uspjeh vjernika na ovom i budućem svijetu:

قَد أَفۡلَحَ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ (١)ٱلَّذِينَ هُمۡ فِى صَلَاتِہِمۡ خَـٰشِعُونَ (٢)وَٱلَّذِينَ هُمۡ عَنِ ٱللَّغۡوِ مُعۡرِضُونَ (٣)وَٱلَّذِينَ هُمۡ لِلزَّكَوٰةِ فَـٰعِلُونَ (٤)

”Ono što žele vjernici će postići, oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju i koji ono što ih se ne tiče izbjegavaju i koji zekat daju…”(El Mu’minun 1-4)

Navedeni ajeti svjedoče da su namaz i zekat među ključnim faktorima za uspjeh na ovom i budućem svijetu.

Molimo Uzvišenog Allaha da primi naše ramazanske ibadete, oprosti naše grijehe u ovim danima magfireta i da nas uputi da vodimo više brige o našem zekatu i sadekatu-l-fitru, kako bi ispunili obavezu propisanu od Njega i zaslužili Njegovo zadovoljstvo i nagradu.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.