Ramazanski nasihati – 22. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ramazanski post i zdravlje

Neka je hvala i zahvala Allahu, dž.š., i neka je savalat i selam na Negovog miljenika i poslanika Muhammeda, a.s.

Svaki propis koji nam dolazi od našeg Gospodara u sebi sadrži mnogobrojne koristi za čovjeka. Tako i post, iako se mnogima tako ne čini, on sa sobom donosi mnoge koristi za čovjeka. Pored toga što nam Allah, dž.š., obećava ogromne nagrade na Ahiretu zbog pokornosti u izvršavanju obaveze posta, post u isto vrijeme pozitivno djeluje na naše tijelo i dušu.

Što više medicinska znanost napreduje, sve su češći glasovi o velikoj vrijednosti posta sa medicinskog stanovišta. Provedene su mnogobrojne studije o koristima posta, dok su ga mnoge medicinske ustanove na Zapadu, uvidjevši višestruke koristi posta, počele primjenjivati u svojim bolnicama.

Štaviše, čovjek nije jedino biće koje posti. Biolozi su ustanovili da sva živa bića prolaze kroz period svojevoljnog posta, bez obzira na dostupnost hrane. Poznato je da mnoge životinje imaju zimski san u kojem se potpuno ustežu od hrane i smanjuju tjelesnu aktivnost na minimum. Post je kod insekata zastupljen dok su u fazi larvi. Iz te faze oni izlaze mnogo vitalniji i aktivniji.

Naučnici na post gledaju kao na prirodni fenomen bez kojeg nema zdravog i ispravnog života. Medicinski je dokazano da post doprinosi liječenju sljedećih bolesti: gojaznosti, dijabetesa, povećanja napeto­sti arterija, upala probavnog sistema, kožnih bolesti, uma­njuje masnoće, učvršćuju se koža i vezivna tkiva te ublažavaju ili iščezavaju migrene, alergije, akne te PMS.

Post pomaže kod brojnih hroničnih bolesti, poput: artritisa, astme, depresije, glavo­bolje, srčanih bolesti, povišenog pritiska, probavnih smet­nji, lupusa, hroničnog umora, neuroze i mentalnih bolesti. Postom se pospješuje uništenje tumora. Naučne studije pokazale su da jedan dan posta iz tijela otklanja ostatke od deset dana.

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., direktno nam ukazuje da “Onaj ko posti ramazan i iza njega šest dana mjeseca ševvala, bit će nagrađen kao da je postio cijelu godinu.Nauka je dokazala da onaj ko isposti trideset i šest dana u godini, uklanja iz svog tijela otrove koji se nagomilaju tokom cijele godine.

Post sa velikim uspjehom liječi ne samo tijelo već uspješno liječi i dušu i psihu čovjeka. On predstavlja jednu posebnu vrstu psihoterapije. Čuveni liječnik postom dr. Riedlin s pravom je nazvao post “operacijom bez noža“.

Vjerovjesnik Muhammed, s.a.v.s., u jednom hadisu kaže: “Postite pa ćete biti zdravi”. Stoga je ramazan idealno vrijeme za prekid s lošim navikama i štetnim životnim stilovima.

Iskoristimo ramazanske dane i očistimo postom tijelo od mnogih toksina i bolesti, a u isto vrijeme očistimo dušu udaljavanjem od griješenja. Svaki grijeh je dio tereta na našoj duši, crna mrlja na našem srcu. Ramazan je idealna prilika da očistimo srca i olakšamo dušu.

Molim Allaha, dž.š., da nas postom očisti od grijeha i da naša tijela i duše očisti od svih vrsta bolesti i tegoba. Amin!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3