Ramazanski nasihati – 28. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Blagodat Ramazana prolazi, a obaveza ibadeta ne prestaje

Hvala Allahu, Gospodaru Milostivom na svakoj blagodati podarenoj a posebno na mjesecu blagoslovljenom, u kojem se dobra djela višestruko uvećavaju, i u kojem se milost, oprost i spas traži I očekuju. Neka su Allahovi blagoslovi i mir na našeg Miljenika, poslanika Muhammeda alejhi selama.

Draga braćo i sestre, bojmo se Allaha i razmišljajmo o brzini protoka dana i noćiio brzini našeg odlaska sa ovoga svijeta? Opskrbimo se dobrim djelimaa u odabranim smo danimaRamazana, u njegovim smo posljednjim satima i minutama, u njegovoj smo zadnjoj trećini.

Ramazan polahko odlazi od nas i otići će sa svojim dobrom i bereketom. Svjedočit će ramazan o onimakoji suspoznalinjegovu vrijednost iiskoristili ga u pokornosti Allahu, u činjenju dobrih djela, u namazu, u postu, ali isto tako, svjedočit će i o onimakoji subilinemaraniprema njegovom dobru, pa su ga zapostavljalii nezahvalno se prema njemu odnosili.

Stoga, neka svako od nas svede račun sa svojom dušom, neka je upita šta je to uradila u ovom mubarek mjesecu ramazanu?

Oni koji su radili dobro u njemu, neka se zahvale Allahu i neka Ga zamole za primanje tih dobrih djela i za postojanost u njima tokom cijelog svog života. A oni koji su zapostavljali pokornost u mjesecu ramazanu, oni su nam obaveza. Obaveza da Allaha molimo i u dovi ih spominjemo da takvim milost, spas i uputu podari, u istom safu nas učvrsti, u dobru nas podrži i u našim džamijama po Americi nas sjedini.

U zadnjoj trećini je i noć vrijednija od vrijednosti svake, a to je noć Lejletu-l-Kadr. Zamislimo, noć vrednija od 83 pune godine?! Zato ove zadnje noći, ili bar jedan dio provedimo u ibadetu. Jer, zamislimo nagrade te ako potrefimo noć Kadra a mi obavili najmanje dva rekta nafile, podjelili sadaku, klanjali jaciju i sabah u džematu, Kur’an učili, zikr činili, dovili a posebno:’’Allahu moj, Ti si Onaj koji praštaš, voliš da oprostiš, pa mi oprosti.’’

Premilostivi Allahu, pomozi nam da ovaj ramazan bude prekretnica u našem životu, a post da nam bude perda pred grijesimai smiraj posrnulim nam dušama.Gospodaru,smiluj se roditeljima našim, našoj braći I sestrama, i nama samima. Amin!

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu