Ramazanski nasihati – 29. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Izabrani hadisi i izreke

Allahu moj, obaspi me u njemu milošću, opskrbi me uspjehom i negriješenjem i čistoćom srca od tmina zabluda i klevetanja, o Milostivi za robove Svoje, vjernike.

Kao i svaki drugi ibadet i post pa samim tim i mjesec ramazan ispunjeni su i društvenom dimenzijom čovjekovog življenja. U dovama ovog mjeseca molili smo za druge, umrlim smo učili jasine, hatme. Za žive smo imali obavezu da ih ne uznemiravamo, da im pomažemo, da budemo tolerantni, da trpimo njihove pogreške itd. O ponašanju prema ljudima i uopće o tome koliko je važno biti među njima saznajemo iz sljedećih hadisa:

“U srcu treba da imaš i potrebu za ljudima i da budeš bespotreban od njih. Potreba za njima je u tvome usrdnom govoru i srdačnom susretu, a bespotrebnost je u čistoći obraza i čuvanju dostojanstva.”

“Dobro stanje u suživotu s ljudima jeste da u tome budu poput pune mjerice, dvije trećine jeste razumjevanje a jedna trećina u pravljenju nevještim (gledati kroz prste).”

“Družite se s ljudima na takav način da ako umrete dok ste s njima da plaču za vama, a ukoliko poživite da čeznu za vama.”

“Budite s ljudima svojim jezicima i tijelima a udaljite se od njih svojim srcima i ponašanjem.”

“Budi s ljudima onakav kakvim želiš da oni budu s tobom.”

“Svome bratu pruži svoju krv i imetak, neprijatelju pravednost i pošteno ponašanje, a dobrotu i vedrinu svim ljudima.”

Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita. Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima, i ispratimo ovaj mubarek Ramazan riječima:

El-veda‘u, el-veda‘u, ja šehre ramadan! Opraštamo se, opraštamo se od tebe o mjeseče milosti oprosta i dobročinstva. Mi nismo u potpunosti svijesni tvojih vrijednosti i počasti, o mubarek mjesecu, ja šehre ramadan! Rastajemo se, rastajemo, rastajemo se od tebe, o mjeseče teravih namaza, iftara, druženja, ibadeta, i učenja Kur’ana.

Uzvišeni Allahu, sretno okončaj kraj našeg života, uvećaj naše nade, u zdravlju spoji naše dane i noći, polij grijehe naše Tvojim oprostom, pouči nas da ispravljamo naše mahane. Milostivi Gospodaru, osnaži nas u našoj vjeri, moralu i zajedništvu; daruj nam mudrost da živimo u miru i slozi s našim komšijama, kao složna porodica i komšiluk.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.