Ramazanski nasihati – 4. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Allahov dž.š. rahmet/milost

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Vjerovjesnika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i čestite ashabe.

Svi znamo da je mjesec Ramazan podijeljen na tri trećine, prva je Allahova milost – رحمة, druga je Allahov oprost – مغفرة a treća je spas od džehennemske vatre. Namjera nam je da se podsjetimo na važnost prve trećine ramazana, da bismo iskoristili ovih prvih deset dana na najbolji način.

Milost se može definisati kao svojevoljna pomoć, a Božanska milost predstavlja naklonost Boga čovječanstvu, ničim zaslužena pomoć koju Bog pruža ljudima. Kao što je prvi dio mjeseca ramazana رحمة tako je i prvi dio riječi رمضان sa harfom ر kao simbolom رحمة, odnosno, simbol Allahove milosti. Riječ رحمة se u Kur’anu spominje na 116 mjesta, Allahovo lijepo ime Er-Rahman – Milostivi na 32 mjesta, a lijepo Allahovo ime Er-Rahim – Samilosni na 5 mjesta. Vidimo, da se na zaista mnogo mjesta u Kur’anu, spominje Allahova milost, i iz toga zaključujemo da je Njegova milost neizmjerna.

Kolika je zapravo milost Uzvišenog najbolje nam otkriva Kur’an u 156. ajetu sure Al – A’raf gdje Allah, dž.š., kaže:

وَرَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ ۚفَسَأَكْتُبُهَا لِلَّذِينَ يَتَّقُونَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَالَّذِينَ هُم بِآيَاتِنَا يُؤْمِنُونَ

“Moja milost obuhvata sve, daću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali i onima koji u dokaze Naše budu vjerovali”.

Svoju Milost, Uzvišeni je podijelio na stotinu dijelova. Samo je jedan dio spustio na Dunjaluk, a 99 dijelova je ostavio za onaj svijet, za Ahiret. U ramazanu, prvih deset dana su ispunjeni Njegovim rahmetom. Taj rahmet trebaju svi ljudi, a posebno će za njim žuditi na Ahiretu, jer se samo Allahovom milošću može ući u Džennet. Ramazan je posebno vrijeme i prilika kad se ljudske duše otvaraju i bivaju spremnije slušati kur’anske ajete. Iz tih ajeta čitamo da čovjek u svakom danu svoga života treba da traga za Božijom milosti i trudi se da je stekne. Nadahnuti snagom i ljepotom Ramazana , budimo odlučni u traganju za Njegovom milosti. Držimo se namaza, budimo dosljedni poruka posta i iz naših imetaka dijelimo. Na svakom mjestu nastojmo dobro djelo učiniti jer je to jedini put koji vodi na sigurno mjesto, u hlad Božije milosti.

Imajmo na umu i hadis kojeg prenosi ibn Mes’ud, r.a., a bilježi ga Tirmizi, u kojem je Muhammed, s.a.v.s., rekao: لا يرحم لا يرحممن“Ko se drugom ne smiluje, Allah mu se neće smilovati“.

Muhammed, alejhisselam, jasno poručuje:“Nikoga neće njegovo djelo uvesti u Džennet“.

Na to je neko od ashaba, radijallahu anhum, upitao: “Zar ni tebe, Allahov Poslaniče”? Hazreti Muhammed, alejhisselam, odgovori:“Ni mene, izuzev ako me Allah prekrije Svojom milošću”. (hadis prenosi hazreti Ebu Hurejre, a bilježi Muslim)

Uzvišeni Bože, otvori nam vrata Svog rahmeta, ukaži nam na puteve dolaska do Tvoje neizmjerne milosti. Ukabuli nam naš post i ostale ramazanske ibadete i iz milosti Svoje uvedi nas u Džennet. Amin ja rabbi-l-alemin!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3