Ramazanski nasihati – 5. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ramazan je i mjesec dove

Poslanik s.a.w.s, u jednom hadisu spominje trojicu ljudi, kojima se dova ne odbija, a jedan od njih je i postač dok se ne iftari:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ:

“ثَلَاثَةٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمُ: الصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ وَالْإِمَامُ الْعَادِلُ وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ يَرْفَعُهَا اللَّهُ فَوْقَ الْغَمَامِ وَيَفْتَحُ لَهَا أَبْوَابَ السَّمَاءِ وَيَقُولُ الرَّبُّ: “وَعِزَّتِي لَأَنْصُرَنَّكِ وَلَوْ بَعْدَ حِينٍ.” ترمذي

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Trojici se dova ne odbija: postaču dok se ne omrsi, pravednom vladaru i mazlumu (onome kome se čini nepravda). Nju Allah uzdiže iznad oblaka i otvara joj nebeska vrata i kaže Gospodar: “Tako Mi Moje Veličine i Uzvišenosti, pomoći ću ti, makar malo pričekao!” (Tirmizi)

U jednom drugom hadisu kojeg prenosi Selman, radijallahu anhu, koji kaže: Poslanik, s.a.w.s., nam se obratio na kraju mjeseca Ša’bana, rekavši:

“Ljudi, dolazi vam veliki, mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah, dželle še’nuhu, je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je učinio dobrovoljnim.

Ko se Allahu, dželle še’nuhu, u njemu približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu. Ko obavi farz u njemu, kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu.

On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika.

Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, biće mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobiće i nagradu postača bez umanjenja nagrade postaču.”

Tada ashabi rekoše: “Poslaniče! Nismo svi u mogućnosti nahraniti postača!?”

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Ta nagrada pripada i onome kod koga se postač omrsi hurmom, gutljajem vode ili gutljajem mlijeka.

To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj oslobađanje od vatre. Ko olakša svome potčinjenom u tom mjesecu, Allah, dželle še’nuhu, će mu oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre.” (Ibn Huzejme)

Braćo i sestre, vi koji postite, koristite pred iftarske i iftarske trenutke za činjenje i upućivanje dove Allahu (s.w.t.).

Dovite za sebe, svoju porodicu, fameliju, dovite za Ummet.

A vi, braćo i sestre, koji niste u mogućnosti iz vama poznatih razloga postiti, pozovite postače sebi na iftar, obezbijedite postačima iftar ili makar hurmu da se postač njome omrsi, i molite Allaha da to bude uzrokom oprosta vaših grijeha i zaštita od Džehennemske vatre.

Molimo Uzvišenog Allaha da od nas ukabuli naš post, naše namaze i sva ostala hajr djela koja činimo u ovom mjesecu ramazanu. Amin

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3