Ramazanski nasihati – 8. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Džemat u ramazanu

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Neka je hvaljen Onaj koji stvara u paru, onako kako dolikuje Njemu, Njegovoj veličanstvenosti i Njegovoj plemenitosti. Salavat i selam na našeg miljenika Muhammeda a.s. njegovu porodicu i sve šehide.

Allah dž.š., je Gospodar svih ljudi, vidljivog i ne vidljivog, stoga je Njegov poklon, mjesec ramazan, poklon za sve nas, a ne samo za pojedinca. On je prilika da se svako ponaosob promjeni i popravi, ali svakako i prilika za promjene na jednom većem nivou, prilika za promjene na nivou džemata. Mnogo toga se priča o individualnim promjenema u toku ramazana, ali se ponekad zanemari činjenica da se radi i na promjenama na džematskom nivou.
Allah, dž.š., kaže: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Rekao je Allahov poslanik, a.s.,: Džemat je rahmet (milost), a cijepanje džemata je azab (kazna, patnja)!

Ovim ajetom i hadisom, Allah i Njegov Poslanik nas uče o vrijednostima džemata i milosti u njemu, koja je posebno primjetna u danima mjeseca ramazana. Ova slika se da primjetiti još sa ezanom akšam namaza, koji oglašava dolazak mubarek ramazana, kada džamija i džemat poprimaju svoju suštinsku dimenziju. Ramazan je najbolji pokazatelj džemata onako kakav džemat zaista i treba biti, sa svojim najljepšim, a ujedno i najvrijednijim ukrasima, a to su džematlije.

U ovim mubarek danima, i džematlije kao najljepši ukrasi džemata imaju poseban sjaj, kojeg uljepšavaju kroz redovne namaze u džematu, međusobna druženja i pomaganja, zajedničke iftare, obilaženje rodbine, zajedničko učenje Kur’ana itd., svjesni nagrade koju je Allah, dž.š., obećao za njihove zajedničke ibadete.

Insan kao insan, biće zaborava, često zaboravi da je milost u džematu i mimo mjeseca ramazana, te imamo priliku vidjeti da je u safovima samo nekolicina onih koji svoj ramazan žive tokom cijele godine, a mushaf, često ostane na našim policama kao svetinja koja se ne smije dirati do narednog ramazana.

Od ovog ramazana, neka bude drugačije, recimo sebi da ćemo promjeniti situaciju svog džemata na bolje. Svake sedmice, bar jednom uskladimo svoje obaveze i svoje poslove i dođimo na akšam namaz sa svojom porodicom i napravimo zajednička druženja, a u toku slobodnih dana napravimo zajedničke halke Kur’ana časnog,

Neka nam ramazan bude i onda kada nije u kalendaru, a kod istinskog vjernika Ramazan je stalno u njegovom srcu i u njegovim djelima. Na takav način čuvamo snagu džemata i zajedništva kojeg nam je Uzvišeni dao u emanet kada nas je stvorio u paru i čuvamo sjećanje na našeg dragog gosta mjeseca ramazana, jer zaista post počinje onda kada se završi mjesec ramazan.

Neka vam srca budu uvijek puna ramazana, a ramazanske mukabele neka budu gozbe vaših duša u mubarek momentima kada vaša tijela poste, Amin Allah.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3