Reisu-l-ulema prisustvovao predramazanskom seminaru za imame Sjeverne Amerike

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Washington, D.C., 25. april 2018.

U periodu od 23. do 25. aprila 2018. godine održan je predramazanski seminar za imame Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA). Ovom seminaru su prisustvovala 34 imama iz svih krajeva Sjeverne Amerike.

Treći po redu seminar organizovala je IZBSA u saradnji sa Međunarodnim institutom za islamsku misao (IIIT). Glavna tema ovogodišnjeg seminara bila je “Savremena fikhska pitanja”.

Seminar je započeo učenjem Kur’ana Džemal ef. Crnkića, a riječi dobrodošlice uputio je sekretar IZBSA Mirnes ef. Lemeš koji je ujedno bio moderator seminara.

Prvi panel seminara održao je dr. Senad ef. Ćeman, viši asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koji je u tri sesije obradio centralnu temu savremenih fikhskih pitanja. Pored veoma interesantnog i dobro prihvaćenog predavanja dr. Ćemana, značajna je bila radionica u kojoj su učestvovali imami, a koja je za cilj imala definiranje savremenih fikhskih pitanja.

Predavač drugog panela dr. Ermin Sinanović, direktor za istraživanja akademskih programa na IIIT Institutu je obradio temu “Uticaj globalizacije na tumačenja islama”.

Treći panel seminara na temu “Planiranje ramazanskih pitanja” prezentovao je glavni imam medžlisa 4 – jug, Ismet ef. Zejnelović.

Prvog dana seminara prisutne imame je obradovao svojom posjetom reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović. Tom prilikom reisu-l-ulema se prigodnim govorom obratio imamima, naglasivši važnost uloge džemata i imama u Sjevernoj Americi za značaj cjelokupne Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema je također iskoristio priliku da uputi čestitku IZBSA-u na dosadašnjim rezultatima i primjeru organizovanog rada u bošnjačkoj dijaspori. Reisu-l-ulema je obavjestio imame o svom prijedlogu imenovanja dr. Sabahudin ef. Ćemana na mjesto muftije za Sjevernu Ameriku, koji će biti razmatran na sljedećem Saboru IZ u BiH, zakazanom za 28. april 2018.

Ovo je prvo imenovanje muftije za Sjevernu Ameriku, koje će doprinijeti još boljem predstavljanju Bošnjaka, kao i očuvanju bošnjačkog identiteta i tradicije. Reisu-l-ulema je posebno podvukao važnost prisustva Bošnjaka na mjestu gdje se vihore zastave naroda svijeta.

U delegaciji reisu-l-uleme bio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, koji je zajedno sa glavnim immamom IZBSA dr. Sabahudin ef. Ćemanom prisustvovao radnim sastancima u State Departmentu u Washington, D.C.

Drugi dan seminara otvorila je dr. Zainab Alwani čije je izlaganje bio na temu “Porodica u islamu sa stanovništva intencije šerijata”. Dr. Alwani je direktor islamskih studija na Howard Univerzitetu.

Na petom panelu naš gost predavač bio je mr. Samedin Kadić, viši asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koji trenutno boravi u North Carolina na akademskom usavršavanju na Univerzitetu North Carolina. Mr. Kadić je govorio na temu “Kriza institucionalne religioznosti”.

Na finalnoj sesiji usvojeni su zaključci sa ovogodišnjeg seminara na osnovu izlaganja svih predavača. Na principima kolektivnog idžtihada treba definirati savremena fikhska pitanja koja se tiču naše zajednice te osigurati normativnu jednoobraznost postupanja u džematima po konkretnim savremenim fikhskim pitanjima.

Potrebno je ostvariti dodatnu saradnju sa drugim islamskim institucijama na području Sjeverne Amerike. Dodatno se angažiratu na zaštiti porodice, pomaganju našim mladima da žive vjeru u svojim životima, posebno iskoristiti mjesec Ramazan kako bi mlade više uključili u programe džemata. Odgovori na krize savremenog društva sa kojima se suočavaju naši džemati treba rješavati institucionalno, planirajući perspektivniju budućnost, ispunjenu uspješnim projektima IZBSA.

Svi učesnici seminara dobili su certifikate za učešće na seminaru.

Osman ef. Brkić

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3