Rektori BH univerziteta posjetili Islamski Kulturni Centar u Northbrooku

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bosansko-Američka Kulturna Asocijacija iz Čikaga u petak 30 juna ugostila je u prostorijama Islamskog Kulturnog Centra u Northbrooku deset rektora i prorektora bosansko-hercegovačkih univerziteta. Rektor i prorektor sarajevskog univerziteta Muharem Avdispahić i Ugo Vlaisavljević, mostarskog, Izabela Dankić, tuzlanskog Enver Halilović, univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, Sead Pašić, rektor i prorektor zeničkog univerziteta Dževad Zečić i Darko Petković, bihaćkog Refik Šahinović, Banjalučkog Stanko Stanić i univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić sastali su se sa članovima odbora

BACA-e i njene ženske grupe, te sa grupom aktivista i predstavnika nekoliko nevladinih organizacija koje djeluju u Čikagu. Inicijatori ovog sastanka bila je njena ekselencija Enisa Hadžović, konzul u BH Konzulatu u Čikagu, i Mesud Kulauzović, predsjednik BACA-e.Prisutnima se prvo obratio imam Islamskog Kulturnog Centra u Northbrooku Dr. Hazim Fazlić, koji je zaželio dobrodošlicu prisutnima te goste upoznao sa historijatom Islamskog Kulturnog Centra i Bosansko-Američke Asocijacije. Potom je rektor tuzlanskog univerziteta Enver Halilović govorio o posjeti visoke delegacije iz BiH, koja je financirana od strane Stejt Departmenta a relizirana posredstvom Meridan Međunarodnog Centra. Cilj posjete, kako je istakao prof. Halilović bio je da se bolje razumije struktura univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući organizacione i financijske aspekte. Osim toga, predstavnici BH univerziteta bi se ovom posjetom trebali upoznati sa različitim vrstama univerziteta te uspostaviti buduće veze između američkih i bosanskih univerziteta.

Na skupu je takođe bilo govora o suradnji na polju obrazovanja između BH nevladinih orgnizacija u Americi i akademskih institucija u Bosni i Hercegovini. Gostima je ovom prilikom predsjednik BACA-e, Mesud Kulauzović uručio prigodne poklone, ediciju Sto Godina Bošnjaka u Americi. Nakon svečane večere u ime BH rektora, skupu se zahvalio prof. Muharem Avdispahić, koji je izrazio nadu da će se veze između naših obrazovnih institucija i BH dijaspore, ovom posjetom više učvrstiti i razvijati u pozitivnom smjeru.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3