Sa postavljanja kamena temeljca za prvu džamiju u Des Moines, IA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Decembra 18-20. 2015 godine, biće upamćen, kao dan u kojem su bošnjaci muslimani Des Moines, država Ajova, postavili kamen temeljac za prvu džamiju.

Džamija nosi naziv ,, Es-Selam“, kao i sami Vakufski kompleks, na kojem će biti građena.

Vakufski kompleks Islamskog i Kulturnog Centra ,, Bošnjak“, ima 120 dunuma zemlje i trenutno na njemu se nalaze mezarje i gasulhana koje služe svojoj namjeni.

Pa krenimo redom, onako kako se i sami program odvijao.

Dana 18. Decembra 2015 godine, iza akšam namaza upriličen je mevlud povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s.. Program mevluda proučen je od strane naših musafira; Gl. Imam Zagrebačke džamije kurra-hafiz Aziz ef. Alili, njegov sin Ahmed Alili, prof.dr. hafiz Abas Jahja ( profesor mekama na Trakya Univerzitetu u Edirne, Turska) Imam IKC-Bošnjak hfz. Nermin ef. Spahić,h. Sulejman ef. Čaušević, h. Enver ef. Kunić, Eldin ef. Suša i Madžid Abaza.

Pored ovih učesnika mevluda, učešće je uzeo i džematski hor ,, Bošnjak“, koji kontinuirano učestvuje u svim programima koji se obilježavaju u džematu ,, Bošnjak“. Programu su prisustvovali i članovi Upravnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike; Danijal Jakupović, h. Samir Agić i h. Nihad Poljaković.

Ova noć je bila puna emocija, koje su evocirane učenjem Kur’ana, mevluda, ilahija i kasida i recitacija, koje su nas podsjetile, na našeg Voljenog poslanika Muhammeda a.s. Lijepo je vidjeti sa kakvim žarom i čežnjom naš Bošnjak, iskazuje ljubav prema svome poslaniku Muhammedu a.s., koliko ga voli i iskazuje ljubav prema njemu. Jer mjesec Rebi-ul-evvel, i jeste mjesec iskazivanja ljubavi prema našem Voljenom poslaniku Muhammed a.s..Učenjem mevluda na najsuptilniji način govorimo o stanju našeg odnosa prema Poslaniku i našoj ljubavi prema Njemu.

Nakon prelijepog učenja od strane izvođača programa, koji su svojim prelijepim glasom razmekšali srca vjernika i pokrenuli lavinu emocija, vazu nasihat o našem Voljenom poslaniku, njegovom životu, od samog djetinjstva, pa do njegove smrti; – govorio je naš glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike ( ICNAB), mr. Sabahudin ef. Ćeman. Svojim nadahnutim govorom, podsjetio nas na neke detalje iz života Božijeg poslanika Muhammeda a.s.; – Govorio je o njegovom karakteru, moralu, čestitosti, iskrenosti, ljubavi i milosti s kojom ga je Uzvišeni Allah dž.š, počastio. Kur’ansko pravilo glasi, da na put Gospodara, na najljepši način pozivaš i da svoju vjeru Islam prezentiraš u svjetlu onih karakteristika, kojima nas je i sam Poslanik poučaovao i podučavao. Upravo tim načinom govora i vazu nasihata je govorio i naš glavni imam mr. Sabahudin ef. Ćeman. Da mu dragi Allah, podari zdravlja i učvrsti noge, na Njegovom putu, da nas i dalje na najljepši način podsjeća na obaveze prema vjeri Islamu.

Nakon završetka programa mevludsku dovu je proučio predsjednik IKC-Bošnjak , mr. Abid Talić

Klanjala se jacija, obavila večera, a nakon toga je program nastavljen sa zikrullahom, ilahijama i kasidama i druženjem koje je trajalo do kasno u noć.

Subota 19. Decembar 2015 godine.

Ovaj dan, biće upisan u historiju grada Des Moines, da su bošnjaci muslimani postavili kamen temeljac za prvu džamiju. Ovo je čast i privilegija s kojom nas je Uzvišeni počastio, da budemo od onih koji grade i udaraju temelje institucija u kojima će se učiti o Islamu i naučavati vjera Islam.

Program je počeo sa podne namazom u mesdžidu ,, Es-Selam“, a nakon toga se izašlo pred mesdžid kako bi se uručili bajraci našoj omladini koji su predvodili povorku. Sa tekbirima od strane Imama IKC-Bošnjak hfz. Nermin ef. Spahića predati su bajraci i predat Kur’an da budu na čelu kolone. Bajraktarima koji su predvodili povorku želja je bila da poručimo sljedeće;- Bošnjak neće odustati od svoje vjere Islama, volimo našu vjeru islam, volimo svoju domovinu Bosnu, volimo i poštujemo zemlju Ameriku koja nam je omogućila da u miru ispoljavamo svoju vjeru i da gradimo institucije u kojima ćemo moći upražnjavati svoje vjerske i duhovne potrebe te naučavati vjeri Islamu.

Kur’an koji je u povorci nošem od strane Alema Čavčića, koji već uči hifz, govorimo da će biti onih iza nas koji će nastaviti da čuvaju vjeru Islam. Ovu poruku šaljemo i našem poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reis-ul-ulemi mr. Husein ef. Kavazoviću i našoj braći u Bosni, da bošnjaci muslimani nisu zaboravili odakle su, gdje su došli i gdje trebaju da idu.

Ploča koja je postavljena kao kamen temeljac, na sebi nosi ovu poruku;

Ploču su ponijeli: prvi mutevelija IKC-Bošnjak Elvedin Sivac, mutevelija Nijaz Bešić i trenutni mutevelija mr. Abid Talić te Imam IKC-Bošnjak hfz. Nermin ef. Spahić. Nakon dolaska na mjesto postavljanja kamena temeljca ploču su preuzeli naši stariji koji su svojim životom ostali uspravni u vjeri Islamu i koji nikad nisu posustajali u svojoj vjeri, nego su dostojanstveno živjeli i osijedili u vjeri Islamu. Uz izraze poštovanja prema našim starijim i nijetom da i mi budemo stabilni i nepokolebljivi kao naši prethodnici, dodijeljena je čast postavljanja kamena temeljca; Hilmiji Dediću, Hasanu Kuburašu, Atifu Turkanovići i Sulejmanu Rosiću. Ovom prilikom ispred IKC-Bošnjak žrtvovali smo i kurbana sa nijetom da Allah ukabuli naš nijet da džamiju sagradimo na Njegovo zadovoljstvo i da zaštiti našu krv.

Dovu prilikom žrtvovanja kurbana proučio je oblasni imam hfz. Muriz ef. Mešić, u kojoj se kaže :

,, Gospodaru naš, ovaj kurban žrtvujemo u Tvoje ime. Molimo te, bereketom krvlju kurbana, da zaštitiš, našu krv, da zaštitiš naše porodice, naše kuće u kojima živimo.

Molimo te, da zaštitiš naše ljude koji će graditi prvu džamiju ,, Es-Selam“.

Primi ovaj kurban, kao što si primio kurban od Habila sina Adema a.s.. Primi ovaj kurban, kao što si primio kurban od Ibrahima a.s.. Tebi žrtvu prinosimo, od Tebe pomoć tražimo, na Tebe se oslanjamo. Ti si utočište i mir. Budi zadovoljan s nama, i učini nas od onih koji Tebi zahvalu iskazuju. Bismillahi Allahu ekber!,,

Sami čin žrtvovanja kurbana urađen je od strane h. Redžepa Malića, h Kasima Husejnovića, Mihreta Jukića i Emina Keserovića.

Dovu na kamen temeljac proučio je Imam AIC Chicago, dr. Senad ef. Agić, a tekst dove glasio je:

We thank you, God, The One who deserves all gratitude, for the blessings you bestowed on us.

We thank you for the shelter, for food and water, for health and sanity, for peace and safety, for family and friends, for the community, for the healthy environment, for the freedom to worship and the freedom to speak and assemble, the freedom to build temples, synagogues, churches and Mosques with Minarets, we thank you for giving us the chance to worship you and celebrate your blessings.

O’ God,you have created us from a man and a woman and made us different people and nations so we may know each other.

O’ God help us to better understand each other, help us to be good neighbors, help us to love our neighbors. Remove the hatred, suspicion and enmity from our hearts.

We ask Allah Almighty to increase our desire to work hard to build this mosque. May He provide us opportunities to carry out good and fruitful work in this future place of worship.

We ask Allah to protect this community from all falsehood and we ask His Grace and Favor so we can do what is good and beneficial to others.

We pray to Allah, Most Gracious, Most Merciful, to awaken within us, the desire to improve ourselves while building this place of worship, and inspire us to serve Islam better, to cause in us the desire to move forward and become more effective Muslims.

O Allah, help us in our efforts to seek knowledge, understanding and Wisdom, so that we can serve You, while seeking Your pleasure.

Help us, O Alláh, to live as true and worthy examples and let the light of Islam shine through us, through our behavior, and let this mosque be a beacon for those who are still lost in darkness.

O Allah, let us, our children and all future generations who will be using this mosque increase in number and quality.

Ameen!

Hvala ti, Bože, Tebi koji zaslužujes sve hvale i zahvalnost za blagoslove kojima si nas darovao. Zahvaljujemo Ti za hranu i vodu, za zdravlje i razum, za mir i sigurnost, za obitelj i prijatelje, za zajednicu, za zdravu životnu sredinu, za slobodu da prakticiramo Tvoju vjeru i posebno za slobodu otvaranja hramova, sinagoga, crkava i džamija sa Minaretima.

O ‘Bože, pomozi nam da bolje razumijevamo jedni druge, pomozi nas i inspirisi da budemo dobri susjedi i da volimo i postujemo naše susjede. Ukloni mržnju, sumnju i neprijateljstvo iz naših srca. Mi Te molimo, dragi Allahu, da povećas našu želju da vrijedno i predano radimo na izgradnji ove džamije.

Molimo Te dragi Allahu da zaštitis ovu zajednicu od svih laži i fitneluka i da nam pruzis Svoju milost kako bismo mogli učiniti ono što je dobro i korisno za druge.

O Allahu, pomozi nam u našim nastojanjima da tražimo znanje, razumijevanje i mudrost, tako da možemo služiti druge trazeci Tvoje zadovoljstvo.

Pomozi nam, O Allahu, da živimo kao pravi muslimani, dostojni svjetlost islama koja sija kroz nas i kroz naše ponašanje, i neka ova džamije bude svjetionik za one koji su još uvijek lutaju u tami.

O Allahu, neka nas, našu djecu i sve buduće generacije koji će koristiti ovo zdanje bude u velikom broju i neka ovaj kamen bude temeljac kvaliteta naseg vjerovanja i neprestanog duhovnog uzrastanja. Ameen!

Subotu načer poslije akšama namaza upriličena je svečana večera, gdje smo imali priliku da u prelijepom ambijentu uživamo u ljepoti učenja Kur’ana, ilahija, kasida i obračanja naših dragih gostiju. Tokom svečane večere prezentirano je arhitektonsko rješenje buduće džamije ,, Es-Selam“. Lijepa atmosfera koja je odisala na samom programu govorila je, sa koliko želje i ljubavi naši bošnjaci iščekuju da vide džamije. U programu svečane večere učestvovala je i grupa ,, Sevdah“, na čelu sa Aldijanom Radončić koja nas je oduševila svojim nastupom. Tokom programa imali smo priliku da slušamo govor Akeo Abdussameda, koji nije krio svoje oduševljenje onim što je vidio na svečanoj večeri.

U svom govoru je rekao ovako: – Za 14.g. koliko živim u Des Moines, nisam vidio da se na ljepši način prezentira vjera islam i muslimani.

Ovom prilikom želim da se zahvalim Akeo Abdussamed house representative, koji je svojim govorom ostavio pozitivan utisak na sve prisutne.

Na kraju želim da se zahvalim Allahu na blagodatima, kojima nas obasipa, a posebno džematlije Džemata ,, Bošnjak“, koji neumorno već dugi niz godina rade na jačanju naše zajednice. Takođe, želim da se zahvalim svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji mevluda i svečanosti polaganja kamena temeljca.

Posebnu zahvalu činim hanumama Džemata ,, Bošnjak“, koje su u mnogome pomogle da se ove svečnosti organizuju na svečan i dostojanstven način.

U prilogu ovog teksta možete pogledati galeriju slika, kako je sve izgledalo na ovim svečanostima, kao i video priloge.

https://www.youtube.com/watch?v=tVGfjpr137s

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3