Salt Lake City: Svečano otvorena džamija “Merjem”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Četvrto po redu svečano otvorenje džamije na nivou ICNAB-a u 2017. godini , upriličeno je 19. i 20.-og maja, a u povodu otvorenja džamije “Merjem” u Salt Lake City-ju, savezna država Utah. Vrijedni domaćini su dočekali goste iz raznih dijelova SAD-a, a najvećim brojem iz džemata koji su u sastavu Medžlisa 1 West.

Ovi datumi su također jubilarni, jer se njima ujedno obilježilo i deset godina postojanja džemata. Džamija Merjem je dobila naziv po imenu majke Isa a.s. aludirajući na značaj i položaj žene u islamu te pokornost i privrzenost Gospodaru. Džamija svojom veličinom trenutno ispunjava sve potrebe džematlija u Salt Lake City-ju.

Svečano otvorenje zvanično je počelo u petak sa klanjanjem džume, koju je predvodio šef ureda za Bošnjačku dijasporu pri Upravi za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur ef. Pašalić koji je u hutbi istakao važnost zajednice u našoj dijaspori te značaj vjerskog i nacionalnog identiteta u drugim sredinama koji su osnova za buduće generacije kao i ulogu džamije u očuvanju naših vrijednosti. Nakon akšam namaza učenjem mevluda, ilahija i kasida te prigodnim predavanjima u program su učestvovali : 
Mensur ef. Pašalić izaslanik reisu-l-uleme; dr.Sabahudin ef.Ćeman glavni imam ICNAB-a; 
mr.Abdulah ef. Polovina oblasni imam medžlisa 1 West; hafiz Nermin ef. Spahić, imami medžlisa 1 West, te gosti za umjetnički dio programa Armin Muzaferija, 
Madžid Abaza
, Tarik Omerhodžić, horovi Bulbul i Sedef.

U subotu je zvanični dio svečanosti otvorenja počeo učenjem ajeta Časnoga Kur’ana koje je proučio hafiz Nermin ef. Spahić. Nakon što je imam džemata Amir ef. Salihović izrazio dobrodošlicu gostima, obratio se predsjednik Džematskog odbora hadži Alija Musić, koji je iznio najosnovnije podatke o džamiji.

Oblasni imam Abdulah ef. Polovina je u svome emotivnom govoru između ostalog napomenuo na vrijednost vjerske slobode koju uživamo u društvu u kojem smo pronašli svoj novi dom, a zatim se obratila sestra Clare Julian kao predstavnica međureligiske grupe koja je istakla univerzalnost učenja islama.

Glavni imam ICNAB-a Sabahudin ef. Ćeman je istakao važnost činjenja dobrih djela te da izgradnjom džamije svoja djela možemo usmjeriti ka dobru. Na kraju se obratio Mensur ef. Pašalić koji je prenio svima prisutnima selame reisu-l-uleme i njegove čestitke. Neizostavni dio programa bili su nastupi Armina Muzaferije, 
Madžida Abaze
, Tarika Omerhodžića, te horova džemata Salt Lake City, Bulbuli i Sedef.

Nakon toga je Mensur ef. Pašalić i zvanično džamiju primio i proglasio vakufom Islamske Zajednice a čast da presjece vrpcu pripala je Dr. Khosorow Semnani, prijatelju I vrijednom vakifu džemata. Ovom prilikom mu je uručen i poklon ispred džemata koji mu je uručio izaslanik Reis-ul-uleme.

Svečanost otvorenja je nastavljena poslije ručka u hotelu Sheraton gdje su Armin Muzaferija, 
Madžida Abaza, Tarik Omerhodžić, hfz. Nermin Spahić te folklorne grupe iz Phoenix-a i horovi džemata Salt Lake City, Bulbuli i Sedef, još jednom uljepšali svečanost otvorenja džamije.

Foto iz zraka by Eldar Muhić. Sve ostale fotografije by Alija Džekić.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3