Seattle, WA: Održani omladinski susreti Medžlisa 1 – West

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MEKTEBSKO TAKMIČENJE I SUSRETI OMLADINE IZ DŽEMATA NA PODRUČJU MEDŽLISA 1 ZAPAD-SEATTLE, WASHINGTON 8. I 9. JUNI 2019. GODINE

Uzvišeni Allah džellešanuhu kaže u Kur’anu:”Allah poziva u Kuću mira i ukazuje na pravi put onome kome On hoće. One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici Dženneta biti, u njemu će vječno boraviti. A one koji čine nevaljala djela čeka kazna srazmjerna onom što su počinili; njih će potištenost prekrivati, niko ih od Allaha neće zaštititi, lica će im biti tamna kao da su se na njih spustili dijelovi mrkle noći; stanovnici vatre će oni biti, i u njoj će vječno boraviti!” (Junus: 25,26 i 27)

Muhammed alejhisselam je rekao:”Iskoristi petoro prije petoro: život prije smrti, zdravlje prije bolesti, slobodno vrijeme prije zauzetosti, mladost prije starosti i bogatstvo prije siromaštva!” – “Niko se na Sudnjem danu nece moci pomjeriti sa svoga mjesta dok ne bude upitan za cetvoro: u što je život potrošio, kako je mladost proveo, šta je primijenio od onoga što je naucio i kako je imetak stekao i u šta ga je potrošio!”

Od Ibn Abbasa Radijallahu A’nhu se prenosi da je voljeni Poslanik alejhisselam rekao: „Džennetlije su golobradi mladići. Bit će visoki kao Adem a.s., a starosne dobi kao Isa a.s.. Bit će svijetle puti, obučeni u odjeću zlatnu. Kad neko od njih poželi jesti doći će mu ptica i reći:’Allahov štićeniče, pila sam sa vrela Selsebil, letjela džennetskim perivojima ispod Arša, jela sam plodove džennetske. Jedna moja polovina je skuhana a druga pečena’. On će jesti od njenoga mesa koliko mogne. Svakom, tom mladiću pripada sedamdeset odaja džennetskih a na prstima će imati deset prstenova. Na prvom će pisati: „Selam neka vam je zato što ste trpjeli“./Ra’d, 24./. Na drugom: „Uđite u njih sigurni i straha oslobođeni“. /Hidžr,46/. Na trećem: „Eto, to je Džennet koji vam je darovan kao nagrada za ono što ste radili“./Zuhruf, 72/. Na četvrtom će pisati: „Od vas je uklonjena svaka briga i tuga“. Na petom će pisati: „Obukli smo vas i nakitili“. Na šestom: „Podarili smo vam krasne hurije“. Na sedmom: „U njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju i u njemu ćete vječno boraviti“./Zuhruf,71/. Na osmom će pisati: „U društvu ste vjerovjesnika i iskrenih“. Na devetom: „Postali ste vječni mladići“, a na desetom: „U komšiluku ste onih koji ne vrijeđaju i ne uznemiravaju svoje komšije“. /Tenbihul gafilin/.

Draga braćo i sestre, cijenjeni Bošnjaci i Bošnjakinje, dragi prijatelji džematskog organiziranja i djelovanja, u subotu i nedjelju 8. i 9. juna ove 2019. godine održano je Četvrto takmičenje mekteba i susreti omladine i džematlija predstavnika džemata Medžlisa 1 Zapad Muftijstva Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ovo takmičenje i susreti su održani u Seattle-u, u američkoj saveznoj državi Washington i domaćin je bio tamosnji ICBW džemat na čelu sa Imamom Begzudin ef. Jusićem i predsjednikom Džematskog odbora ICBW Nihadom Djozićem.

Program mektebskog takmičenja i susreta je bio skoro trodnevnog karaktera. Započelo je u Petak predveče sa dočekivanjem gostiju i obezbjedjivanjem istim večeru u lijepoj ICBW džamiji koju su pripremili vrijedni domaćini.

Sutradan, subota 8. juni u jutarnjim satima (9:30AM) je u ICBW džamiji upriličeno svečano otvaranje i početak ovih susreta na nivou medžlisa 1 zapad. Program svečanog otvaranja se sastojao od pozdravnog obraćanja Imama IZBW/ICBW džemata Begzudin ef. Jusića, predsjdnika Izvršnog-džematskog odbora IZBW/ICBW džemata Nihada Djozića i Glavnog Imama Medžlisa 1 Zapad magistra Abdulah ef. Polovine koji je i otvorio ove već tradicionalne susrete mekteblija i omladine medzlisa 1 zapad.

Poslije svečanog otvaranja pristupilo se odrzavanju mektebskog takmicenja koje se sastojalo od tri grupe. Taj dio je predvodila i ispitivala komisija u sastavu; Begzudin ef. Jusić-predsjednik-Imam u Seattle, Osman ef. Brkić-Imam u Phoenix i Samedin ef. Bajrić-Imam u San Jose. Pomagao je i Mirsad ef. Huseljić-Imam u Denveru.

U isto vrijeme kada se je održavalo takmičenje mekteblija upriličen je I edukativni dio za prisutnu omladinu u dodatnim džamijskim prostorijama. Taj dio se sastojao od predavanja i prezentacije Glavnog imama medžlisa 1 zapad magistra Abdulah ef. Polovine koji je govorio o Islamskoj zajednici ovdje kao izvoru očuvanja islamskog identiteta bošnjačke mladosti, i panela na kojoj je omladina razgovarala o njihovim iskustvima i aktivnostima u radu i kako još bolje da se organiziraju i djeluju kako u svojim džematima, tako i na nivou medžlisa. Poslije ovog edukativnog dijela omladina se je uputila u obilazak grada Seattle. Ovaj edukativno-rekreativni dio za omladinu su pripremili Mreža mladih ICBW džemata sa predsjednikom i koordinatorom Mreže mladih medžlisa 1 zapad Admirom Kelemišem.

Što se tiče mektebskog takmičenja na njemu je učestvovalo 17-ro mekteblija iz šest (6) džemata: Seattle, Portland, Denver, Phoenix, San Jose i Salt Lake City. Ovaj dio je završen pred podne, kada je uslijedio zajednički ručak i klanjanje Podne-Namaza u džamiji. Nakon toga, bio je slobodni termin u kojem su domaćini za one koji su željeli organizirali zajednički odlazak na obližni zaljev Tihog okeana.

U kasnim popodnevnim satima (6PM) u Lynwood Convention centru održali su se svečana večera i program na kojem su proglaseni pobjednici u mektebskom takmicenju, te upriličen lijep i bogat program sa obraćanjima domaćina i gostiju, te nastupima folklornih grupa i specijalnog gosta izvodjača duhovne muzike Madžida Abaze, koje su prisutni sa oduševljenjem i pažnjom gledali i slušali.

Po pitanju mektebskog takmicenja redoslijed najuspješnijih mekteblija je slijedeći:

Prva kategorija, mekteblije od 6 do 8 godina:

Prvo mjesto: Aldin Čelebić-mekteb Portland,

Drugo mjesto: Edina Hodžić-mekteb Seattle,

Treće mjesto: Abdulgafar Polovina-mekteb Portland.

Druga kategorija, mekteblije od 9 do 11 godina:

Prvo mjesto: Sheila Begović-mekteb San Jose,

Drugo mjesto: Emir Bešo-mekteb Phoenix,

Treće mjesto: Mustafa Polovina-mekteb Portland.

Treća kategorija, mekteblije od 12 do 16 godina:

Prvo mjesto: Sabina Dedić-mekteb Denver

Drugo mjesto: Emra Muslin-mekteb Phoenix

Treće mjesto: Adisa Smajić-mekteb Denver

Prvoplasiranim mekteblijama su pripale od strane medžlisa diplome za osvojeno prvo mjesto, novčana nagrada u iznosu od $300 Dollara i DVD Genocid nad Bošnjacima u kontinuitetu.

Drugoplasiranim mekteblijama od strane medžlisa su pripale diploma za osvojeno drugo mjesto, i novčana nagrada u iznosu od $200 Dollara.

Trećeplasiranim mekteblijama su od strane medžlisa pripale diploma za osvojeno treće mjesto, i novčana nagrada u iznosu od $100 Dollara.

Diplome i novčane nagrade je uručio Glavni imam medžlisa 1 zapad magistar Abdulah Polovina. Ove najuspješnije mekteblije će, ako Bog da, predstavljati medžlis 1 na finalnom takmičenju mekteblija na nivou Muftijstva IZBSA koje će se, ako Bog da, održati u sklopu susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u gradu Minneapolis, MN od 30. augusta do 2. septembra ove godine. Koristimo priliku da uputimo poziv da dodjete na ove tradicionalne susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike. Hvala.

Medžlis je obezbijedio i prigodne lijepo ištampane zahvalnice za sve mekteblije učesnike mektebskog takmičenja. Te zahvalnice su uručili sekretar medžlisa 1 zapad i predsjednik takmičarske komisije Begzudin ef. Jusić., i Glavni imam medžlisa mr. Abdulah ef. Polovina. Uručene su i zahvalnice Imamima članovima ocjenjivačke komisije na mektebskom takmičenju, predstavnicima džemata koji su došli na ove susrete, kao i predstavnicima Mreže mladih iz džemata koji su bili prisutni na ovim susretima: Seattle, Portland, Denver, San Jose, Salt Lake City i Phoenix.

Uslijedio je nastavak programa kojeg su vodile lijepe mlade Bošnjakinje Lejla Suljević i Selma Sadžak, aktivistkinje Mreže mladih ICBW džemata u Seattle. na kojem su se redom prisutnima obratili domaćini Imam Begzudin ef. Jusić, Nihad Djozić, predsjednik džematskog odbora ICBW, Glavni Imam medžlisa 1 zapad mr. Abdulah ef. Polovina i hadži Nihad Poljaković član Izvršnog odbora Muftijstva Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Prenešeni su srdačni selami od Muftije IZBSA Dr. Sabahudin ef. Ćemana, koji zbog neodložnih obaveza nje mogao doći na ove susrete. U ovom dijelu programa Glavni imam medžlisa 1 je ICBW džematu uručio izgraviranu zahvalnicu kao znak poštovanja i zahvalnosti na finom i nezaboravnom domaćinstvu ovih susreta, i zahvalnicu za Admira Kelemiša predsjednika i koordinatora Mreže mladih medžlisa 1 zapad, koji je svojim radom i angažmanom u protekloj godini mnogo učinio ne samo na nivou našeg medžlisa, nego i na nivou Muftijstva islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) po pitanju aktivnosti za mlade Bošnjake i Bošnjakinje.

Tokom večeri na ovom svečanom program pored specijalnog gosta Madžida Abaze, prisutne svojim nastupom su počastili i folklorne grupe: “Ljiljan”-Seattle, “Mladi Ljiljan”-Seattle, “Behar”-Seattle, “Sevdah”-Seattle, “Mladost Bosne”-San Jose i “Zlatni Ljijani” –Portland, te domaći lokalni muzičari Elvir Bečić i Šemso Mustafić. U jednom dijelu programa prisutne se počastili sa setom od dvije ilahije i kaside mekteblije IBEKO džemata Aldin Čelebić i Abdulgafar Polovina.

U nedjelju, 9. juna na obližnjem parku upriličeno je druženje i teferič za sve prisutne. Organiziran je i malonogometni turnir na kjem je prvo mjesto osvojila ekipa “Patlidžani”-Seattle, drugo mjesto ekipa “Bosna”-Seattle i treće mjesto ekipa “Efendije” sastavljena od prisutnih imama i teravih imama (softi) koji su bili na ramazanskoj praksi u Seattle. Prigodne zahvalnice, diplome i pehare su obezbjedili domaćini ICBW džemat. Ostali dio na teferiču vezano za hranu, osvježenje i odredjene aktivnosti potrudili su se mladi iz Mreže mladih ICBW džemata.

Po završetku druženja i teferiča u parku uslijedilo je dio ispraćaja gostiju i rastanka sa vrijednim domaćinima.

I na kraju ove informacije želim istaći i na neki način ponoviti još jednom da ovo druženje mekteblija, omladine i džematlija dzžemata sa podrucja Medzlisa 1 Zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije ICBW dzžemata u Seattle. Zahvalnost pripada Izvršnom-džematskom odboru IZBW/ICBW džemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Seattle održi mektebsko takmicenje i susreti omladine i džemata medžlisa 1 zapad. Prijem imama, mekteblija, omladine iz dzemata sa podrucja medžlisa 1 zapad i njihov smještaj pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveže, organizira i djeluje. Ispred Imama, mekteblija, roditelja, omladine i dzematlija džemata medžlisa 1 zapad izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su Islam, Bosna, pa i Amerika odgojili. Hvala volonterima. Hvala našoj omladini. Hvala našim mekteblijama i njihovim roditeljima. Hvala domaćinima džematlijama, članovima i simpatizerima ICBW koji su bili prisutni tokom susreta. Hvala svim gostima koji su nam došli iz drugih džemata i gradova na ovoj zapadnoj obali Amerike. Hvala gostima koji su bili angažirani u vjersko-kulturno-umjetničkom programu. Opravdali su naše povjerenje. Hvala i onima koji nisu došli, ali su na svoj način pomogli kako su mislili da treba.

Hvala, hvala, hvala svima još jednom i onim spomenutim i onim možda ne spomenutim i prisutnim i odsutnim i vidimo se, ako Bog da, naredne godine negdje ovdje na zapadnoj obali Amerike na još jednim tradicionalnim susretima mekteblija i omladine!

Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko mektebskog takmičenja i susreta omladine i džemata Medžlisa 1 Zapad. Amin! I hvala na svemu Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Galerija slika:

https://drive.google.com/drive/folders/10Q7REwpdPYM3kEhT_MsfvfItxd6ipAHh?usp=sharing

Mr. Abdulah Polovina, Glavni Imam Medžlisa 1 Zapad/West

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3