Search
Close this search box.

Sedmo mektepsko takmičenje i susreti mekteblija iz džemata na području Medžlisa 1 Zapad

Seattle, Washington, 11. maj 2024. godine

Draga braćo i sestre, cijenjeni Bošnjaci i Bošnjakinje, dragi prijatelji džematskog organiziranja i djelovanja, u subotu 11. maja 2024. godine održano je 7. mektepsko takmičenje i susreti mekteblija predstavnika džemata Medžlisa 1 Zapad Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ovo takmičenje i susreti su održani u Seattleu, u američkoj saveznoj državi Wašington i domaćin je bio tamošnji ICBW džemat na čelu sa imamom Nazif-ef. Prentćem i predsjednikom džematskog odbora Admirom Kelemišem.

Na takmičenju je uzelo učešće 35 najboljih mektepskih polaznika koji su predstavili mektebe: ICBW-Seattle, IBECO-Portland, ICNP-Phoenix, BCCSC-Irvine, ICBAB-San Jose, ICBB-Boise, BEKCC-Denver, BCCH-Houston I ISBU-Salt Lake City. Imami koji su bili prisutni na realizaciji mektepskog takmičenja bili su: mr. Abdulah-ef. Polovina, Nazif-ef. Prentić, Osman-ef. Brkić. Osman-ef. Šehić, Mirsad-ef. Huseljić, Amir-ef. Salihović, Džan-ef Salibašić, i Tarik-ef. Omerhodžić. Ispred Ureda za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike  prisutni su bili Begzudin-ef. Jusić, rukovodilac ureda i Amsal-ef. Memić, saradnik u uredu, te muftija IZBSA dr. Sabahudin-ef. Ćeman.

Imenovane su i komisije takmičenja koje su sačinjavali:

Begzudin-ef. Jusić, Mirsad-ef. Huseljić i Zinedin-ef. Svraka za prvu i drugu kategoriju,

Begzudin-ef. Jusić, Amsal-ef. Memić i Zinedin-ef. Svraka za treću kategoriju-kiraet,

Amsal-ef. Memić je rukovodio testiranjem online treće grupe-teorija.

Nakon obavljenog testiranja i ispitivanja kandidata u džamiji ICBW džemata redoslijed plasmana najuspješnijih mekteblija je slijedeći:

Prva kategorija, mekteblije od 6 do 8 godina:

Prvo mjesto: Medina Dizdar – mekteb ICBW-Seattle,

Drugo mjesto: Elma Puljarga- mekteb ICNP-Phoenix,

Treće mjesto: Hamza Karić – mekteb ICBW-Seattle.

Druga kategorija, mekteblije od 9 do 11 godina:

Prvo mjesto: Emin Mulalć – mekteb BEKCC-Denver,

Drugo mjesto: Mirza Prosjanović – mekteb IBECO-Portland,

Treće mjesto: Kanita Huseljić – mekteb BEKCC-Denver

Treća kategorija-teorija, mekteblije od 12 do 15 godina:

Prvo mjesto: Seila Hasanović – mekteb ICBB-Boise

Drugo mjesto: Maryam Džaferović- mekteb ICBB-Boise

Treće mjesto: Mustafa Polovina – mekteb IBECO-Portland

Treća kategorija-kiraet, mekteblije od 12 do 15 godina:

Prvo mjesto: Meryam Šehić – mekteb BCCSC-Irvine

Drugo mjesto: Faris Huseljić- mekteb BEKCC-Denver

Treće mjesto: Jasenko Hadžić- mekteb ICBW-Seattle

Gore navedene najuspješnije mekteblije na Medžlisu 1 zapad će, ako Bog da, imati priliku da učestvuju 8. juna na finalnom mektepskom takmičenju koje je ove godine planirano da se obavi u Chicagu, u saveznoj američkoj državi Illinois. Svim mekteblijama i mekteblijkama učesnicima ovog takmičenja želimo puno uspjeha u budućim mektepskim takmičenjima, a pobjenicima želimo da na najljepši način predstave Medžlis 1 Zapad na finalnom takmičenju.

Draga braćo i sestre, 7. mektepsko takmičenje počelo je svečanim otvaranjem prije podne predstavljanjem takmičara i gdje su se prisutnima obratili ispred domaćina Admir Kelemiš, predsjednik džematskog odbora ICBW, glavni imam Medžlisa 1 zapad mr. Abdulah-ef. Polovina, muftija IZBSA dr. Sabahudin-ef. Ćeman koji je naznačio da je sami broj ovoliko takmičara iz devet džemata indikacija da su sva ova djeca već pobjednici bez obzira koje mjesto osvoje, te da se nastave takmičiti u sticanju znanja i obrazovanju u budućnosti., te Begzudin-ef. Jusić, rukovodilac Ureda za vjerske poslove IZBSA koji je upoznao prisutne o važnosti mekteba, mektepskih susreta kao i uputstva o pravilima mektepskog takmičenja.

Poslije podne-namaza domaćini su obezbijedili ručak za sve prisutne goste. Nakon ikindije-namaza uslijedio je svečani program koji se sastojao od učenja Kur’ana i određenih mevludskih spjevova i ilahija, te prigodnim obraćanjem Begzudin-ef. Jusića i učenjem dove od strane Amsal-ef. Memića.

Medžlis je obezbijedio i prigodne zahvalnice, diplome i nagrade za sve mekteblije učesnike mektepskog takmičenja. Te zahvalnice je uručio glavni imam Medžlisa 1 mr. Abdulah-ef. Polovina kao i za ovu priliku posebno pripremljene diplome za najuspješnije mekteblije i mekteblijke na ovom takmičenju, te novčane nagrade.

Prvoplasiranim mekteblijama je pripala novčana nagrada od strane medžlisa u iznosu od $300 dolara.

Drugoplasiranim mekteblijama od strane medžlisa je pripala novčana nagrada u iznosu od $200 dolara.

Trećeplasiranim mekteblijama od strane medžlisa je pripala novčana nagrada u iznosu od $100 dolara.

Prigodne medalje koje je obezbijedio Ured za vjersko-prosvjetne poslove IZBSA, najuspješnijim mekteblijama je uručio Begzudin-ef. Jusić, rukovodilac ovog ureda i predsjednik ispitivačkih komisija ovog takmičenja. Takođe, ispred Medžlisa 1 zapad, glavni imam je uručio prigodne zahvalnice svim džematima koji su bili prisutni, članovima ispitivačke komisije, te Mahiru Dizdaru, Nazif-ef. Prentiću i džematskom odboru ICBW džemata koji su pružili veliku pomoć u pripremi i realizaciji ovog takmičenja. Glavni imam je iskazao i posebnu zahvalnost Begzudin-ef. Jusiću i Amsal-ef. Memiću koji su ispred Ureda za vjerske poslove IZBSA uradili ogroman tehnički posao oko pripreme i realizacije ovog mektepskog takmičenja.

Kakva je bila atmosfera na mektepskom takmičenju možete pogledati u galerija slika pod linkom:

https://drive.google.com/drive/folders/1ZoVQb-jPy9juc7q72WdlBWT_pMHstZpL?usp=drive_link

I na kraju ove informacije želim istaći da ovo mektepsko takmičenje i susreti mekteblija sa područja Medžlisa 1 Zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije odbor ICBW džemata u Seattle. Plaho i lijepo je bilo biti proteklog vikenda u Seattle. Zahvalnost pripada džematskom odboru ICBW dzemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u Seattle održi mektepsko takmičenje. Prijem imama, mekteblija i roditelja pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo organizira. Ispred imama, mekteblija, roditelja i džematlija dzemata Medžlisa 1 Zapad izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su islam, Bosna, pa i Amerika odgojili. Hvala volonterima. Hvala našim mekteblijama i njihovim roditeljima. Hvala domaćinima džematlijama, članovima i simpatizerima ICBW džemata koji su bili prisutni tokom susreta. Hvala svim gostima koji su nam došli iz drugih džemata i gradova na ovoj zapadnoj obali SAD. Hvala i onima koji nisu došli ali su na svoj način pomogli kako su mislili da treba. Ovakvo takmičenje je definitivno od onih za koje se može konstatovati: bitno je učestvovati, jer pored druženja, novih upoznavanja, predstavljanja naših mekteblija i mekteblijki bitno je da ovo naslijeđe bude primjer budućim generacijama i kao njegovanje i očuvanje islamske kulture pamćenja medju našim mladima.

Hvala, hvala, hvala svima još jednom i onim spomenutim i onim možda ne spomenutim i prisutnim i odsutnim i vidimo se, ako Bog da, naredne godine negdje ovdje na zapadnoj obali Amerike na još jednom mektepskom takmičenju i susretima mekteblija.

Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu, da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko mektepskog takmičenja i susreta mekteblija džemata Medžlisa 1 Zapad. Amin! I hvala na svemu Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Mr. Abdulah-ef. Polovina, glavni imam Medžlisa 1 Zapad IZBSA

Video

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA