Sejar vaizi u posjeti džematima ICNAB-a

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kao i prijašnjih godina ICNAB će i ove godine tokom ramazana dovesti sejar vaiza koji dolazi u posjetu džematima ispred Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. Rasporedjeni sejjar-vaizi od strane Reisu-l-uleme IZ-e u Bosni i Hercegovini trebaju prenositi lijepe riječi, poruke mira i tolerancije o kojima se muslimani uvijek moraju brinuti, a posebno u ramazanu – mjesecu milosti i oprosta, u kojom će vjernici, ako Bog da, očistiti i odgojiti svoje duše .

Po prvi put svaki od četiri medžlisa ICNAB-a imaće svog sejar vaiza koji će biti rapsoredjeni sljedećim redom:

  • Medžlis 1 – Dževdet Šošić
  • Medzlis 2 – Rasim Džafić
  • Medžlis 3 – Ammar Bašić
  • Medžlis 4 – Fejruz Abaza

Za tačan raspored dolaska odredjenog sejar vaiza u džemat obratite se direktno imamu. Da bi ste vidjeli kojem medžlisu dzemat pripada posjetite ovaj link http://icnab.com/index.php/medlisi2.

Dževdet Šošić je rođen 1965. godine u Voljevcu kod G.Vakufa. Osnovnu školu je završio u Gornjem Vakufu, a potom Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Poslije medrese završava Filozofski fakultet – Odsijek Orijentalistike. Na Fakultetu islamskog poziva u Libiji završava dvogodišnju specijalizaciju arapskog jezika, dok u Melburnu opet završava Fakultet kompjuterskih znanosti. Magistarski rad odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu pod nazivom: „Islamska pedagoška misao i praksa Derviš-ef. Spahić“.

Jedanaest godina je radio kao imam, od čega u Australiji u Melburnu sedam. Petnaest godina radi kao profesor i odgajatelj. Trenutno je u drugom mandatu na poziciji direktora u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Bio je osam godina sekretar Ureda Muftije travničkog, te sekretar Mešihata IZ-e za Australiju. Predsjednik je Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i član Organizacionog odbora Ajvatovice. Četiri godine je bio član Upravnog odbora Elči Ibrahim-pašine medrese, a osam godina i savjetnik Muftije travničkog za vjeronauku u SBK-a. Oženjen je, ima dva sina. Potječe iz ulemanske porodice. Otac Vehbija efendija je penzionisani imam, a brat mu je doc. dr. hafiz Dževad Šošić predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Rasim Džafić rodjen je 1968. godine u Višegradu. Nakon završene osnovne škole u Višegradu upisuje se na Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a poslije toga i na Fakultet Islamskih Nauka u Sarajevu. Tokom svoje karijere u Islamskoj Zajednici je obavljao različite funkcije – bio je nastavnik i profesor vjeronauke, sekretar u Muftijstvu goraždanskom, imam u džematu Vitkovići, a od 2004. godine obavlja funkciju glavnog imama Medžlisa Islamske Zajednice Goražde.

Ammar Bašić je rođen u Derventi 1989. godine. U Sarajevu završio osnovnu školu, nakon čega upisuje Gazi Husrev-begovu medresu. Istu završava 2008. godine kao učenik generacije. U medresi bio urednik lista Zemzem i pobjednik takmičenja iz arapskog jezika. U trećem razredu srednje škole, 2007. godine, završava hifz i stiče titulu hafiz Kur’ana. Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu kojeg završava 2012. godine kao najbolji student u generaciji. Učestvovao na međunarodnim takmičenjima iz hifza u Dubaiju i Meki. Nekoliko godina radio kao imam u sarajevskom medžlisu, a trenutno obavlja dužnost profesora kiraeta i odgajatelja u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Držao predavanja u mnogobrojnim džematima u BiH i dijaspori. Oženjen i otac jednog sina.

Fejruz Abaza je rođen 1976. u Čapljini, a nastanjen u Mostaru. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a zaposlen je kao profesor islamske vjeronauke u Mostaru već petnaest godina. Sa radom na poslovima profesora islamske vjeronauke počeo je 1999. godine u IV osnovnoj školi u Mostaru, a od 2003. godine radi u JU Druga gimnazija Mostar i JU Srednja ekonomska škola Mostar gdje je i danas u stalnom radnom odnosu. Često je angažovan (volonterski) od strane Muftijstva mostarskog kao imam u hercegovačkim povratničkim džematima. Oženjen i otac dvoje djece

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3