Spektakularno 16. Druženje Bošnjaka Medžlisa 3 Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Druženje 3. Medžlisa Islamske Zajednice Bošnjka Sjeverne Amerike ( IZBSA) vidljivo već prelazi u tradiciju. Naime druženje je trodnevno za vrijeme praznika (dužeg vikenda) President’s day. Druženje je održano u Hilton hotelu u mjestu Somerset (New Jersey), samo što je ovo bilo posebno po svemu. Vrlo dobro isplaniran plan i program, broj prijavljenih je premašio kapacitet sale, hotelski smještaj popunjen do poslednjeg mjesta, gdje je reservirano 225 soba, znatan broj odbijenih prijava upravo zbog predhodno nabrojanih činjenica. Osim toga program je bio bogat u kojem su ušešće uzele razne aktivnosti a prije svih vjerske, kulturne, humanitarne i sportske. Organizacioni odbor u sastavu: Kasim Delalić, Sado Kanić, Amir-ef. Durić, Džemal-ef. Crnkić, Senad Ahmetović, Mirnes Mustafić i Suad Omerović, je osmislio program gdje je kao najvažniji događaj bilo donatorsko večer za prikupljanje novčanih sredstava zbog otplate objekta (sjedišta muftijstva za Sjevernu Ameriku) koji se nalazi u Washington D.C-u.

Program je počeo u subotu 16. februara gdje je dočekom gostiju i izražavanjem dobrodošlice. Dr. Mirza Tihić održao je predavnje o živom vakufu-investiciji, a zatim su promovisane knijge od autora Mr. Aiše Purak, Iz mog ugla i Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges, te knjiga mr. Senahida Halilovića The fate of Srebrenica. Specijalni gosti ovog druženja bili su akademik Emir Ramić, director Instituta za istraživanje genocida, Kanada; muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Svjerne Amerike dr. Sabahudin ef. Ćemam, dr. Aras Konjohodžić univerzitaski profesor fizike, Ermin Sinanović direktor istraživačkih i akademskih programa na međunarodnom institutu za islamsku misao, Ismet ef.Zejnilović, šef ureda za hadž i umru za Sjevernu Ameriku i hafiz Nermin-ef. Spahić imam Islamskog i Kulturnog Centra Bosniak iz Des Moines, Iowa.

Donatorsko večer je predvodio dr. Aras Konjohodžić inače poznat na prostoru Sjeverne Amerike po dobro odrađenom poslu ovog tipa. Akademik Emir Ramić je sažeto predstavio rad Instituta za istraživanje genocida a zatim je govorio o značaju otvaranja sjedišta Islamske Zajenice Bošnjaka Sjeverne Amerike u Washington D.C-u. Ova institucija treba da predstavlja sve Bošnjake kako u vjerskom tako u nacionalnom i državnom smislu (u smislu države Bosne i Hercegovine). U program se podsredstvom linka uključio se i dr. Husein ef. Kavazović reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini koji je poslao snažnu poruku značaja jedinstva Bošnjaka kada je u pitanju potpuno realiziranje započetog posla za sjedište u Washington D.C-u. Sakupljeno je $256,270, što čini sa uplaćenih $250,000 od rijaseta IZ Bosne i Hercegovine, sumu od $506, 270 američkih dolara. Najveća donacija od $ 20,000 je od firme za preradu mesa Brothers and Sisters koja je u vlaništvu oca i sina Aziza i Vedada Šahovića. Džematlije Islamskog Kulturnog Centra iz Hatforda donirale su sumu od $ 15,000. Donacije od po $10,000 izvršili su: h. Ago Kolenović, Muamer Alić, Sado Kanić, Sadik Muratović, anonimni donator pod imenom Bosanski Gazija, i Islamski Centar Nur iz St. Louisa. Muftija islamske zajednice Sjeverne Amerike, Sabahudin ef.Ćeman je govorio o razlozima i značaju odlučivanja kupovine pomenutog objekta. Ovaj dio programa je na Facebook-u direktno prenosila BATV iz New Yorka. Mogućnost doniranja za objekat je do daljnjeg otvorena. Ako želite da postanete vakif za sjedište IZ u Washington D.C-u svoju donaciju možete poslati na adresu:

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike

13246 N. 23th Ave

Phoenix, AZ 85029

Organizacioni odbor je dodijelio plaketu zahvale muftiji IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudinu Ćemanu za konstantnu podršku održavanja druženja Bošnjaka 3. medžlisa. Od sportskih aktivnosti tog dana održan je turnir stolnog tenisa, a kao poslastica polufinale i finalie turnira su odigrani u nedjelju drugi dan druženja 18. februara 2019. godine. Pobijedio je Avdo Pašukanović savladavši u finalnom okršaju Mirzeta-ef. Mehmedovića. Tog dana program je tekao po planu a fokus je bio u razgovorima imama i džematlija, sportske aktivnosti za djecu, vjerski program za djecu i omladinu. Između ostalog treba istaći predstavljanje hadža i umre od strane Ismeta ef. Zejnilovića u organizaciji ICNAB-a. Izvršeno je izvlačenje omladinca-omladinke za umru a sretnica je bila Amina Šenderović it džemata Hartford, CT (BAICC) a zbog putovanja sa mahremom dodjeljena je dodatna umra njenom ocu. Omladina a i odrasli su imali mogućnost testiranja svoje snage i izdržljivosti prevrtanjem traktorke gume, podizanjem 80 lb medicinske lopte, potezanjem konopca sa utezima itd. Pune ruke posla s omladinom i djecom raznih uzrasta imali su imami Idriz-ef. Budimlić, Amir-ef. Durić, Amsal-ef. Memić, dr. Ermin Sinanović, Jasmina Crnkić. Održan je i panel o genocidu a panalisti su bili dr. Emir Ramić, dr. Sabahudin ef. Ćeman i dr. Aras Konjohodžić. Cijelo vrijeme druženja su obezbijeđeni bili i obroci zahvaljujući vrijednim kuharima i dobrovoljcima, a ne treba zaboraviti da su obavljani i namazi u džematskoj formi tokom cijelog druženja. Sve u svemu jedno od najorganizovanijih druženja do sada.

Koordinacioni odor sastoji se od trinaest (13) članova iz različitih džemata. Želimo istaknuti da je naš vrijedni koordinacioni odbor preuzeo veliku odgovornost i da je kvalitetno i profesionalno odgovorio na postavljene zadatke. Uz organizacioni i koordinacioni odbor u pomoć nam je pritekao veliki broj volontera, cija pomoć je bila od velike važnosti. Molimo Allaha dž.š. da obilato nagradi organizatore kao i učesnike programa te da nam da snagu da se nastavimo okupljani u Njegovo ime u godinama koje dolaze.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.