Srebrenica u Portlandu – Pamti i nikada ne zaboravi Srebrenicu

Uzviseni Allah Dzelle sanuhu kaze u Kur`anu: “Vasi zastitnici su samo Allah, Njegov Poslanik i vjernici koji ponizno namaz obavljaju i zekat daju. Onaj ko za zastitnika uzme Allaha, Poslanika Njegova i vjernike-pa, Allahova strana ce, zaista, pobijediti. O vjernici, ne uzimajte sebi za zastitnike one koji vjeru vasu za podsmijeh i zabavu uzimaju, bili to oni kojima je data Knjiga prije vas ili bili mnogobosci,-i Allaha se bojte ako ste vjernici”. (Maide, 55-57)

Muhammed Alejhisselam je rekao: “Postuj Allaha pa ce ti uvijek biti zastitnik! Znaj za Allaha u blagostanju pa ce On znati za tebe u teskoci! Znaj da sve sto te je mimoislo nije te moglo zadesiti, a sve sto te je zadesilo nije te moglo mimoici. I znaj da uspjeh dolazi poslije strpljivosti, radost poslije zalosti, a olaksica poslije teskoce! (Tirmizi)

Povodom dvadeset godina od planetarnog zlocina i genocida u Srebrenici, dana 11. Jula ove 2015. godine u 11AM Portland-u u americkoj saveznoj drzavi Oregon odrzana je komemoracija na Portland State Univezitetu. Organizator i sponzor ove komemoracije, je bila Bosnjacka Edukativno Kulturalna Organizacija i dzemat –Portland.

Komemoracija se sastojala iz tri dijela:

Na Portland State Univerzitetu je odrzan program u kojem su nastupili odredjeni govornici ispred BEKO, predstavnici drugih vjerskih organizacija I predstavnici ispred americkog javnog zivota, svjedoci genocida iz Srebernice, dokumetarni film, djeca i mladi polaznici BEKO mektebske nastave i bosanske skole. Tokom programa procitane su proklamacije od Mayor-a Portlanda Charlie Hales-a I Mayora Vancouver-a, WA Timothy D. Leavitt-a, te pisma podrske od U.S. Senatora Jeff-a Merkley-a, U.S. Congressman-a Earl-a Blumenauer-a I Multnomah County predsjedavajuci Deborah Kafoury.

Na kraju komemoracije na Portland State Univerzitetu Imam i Upravni odbor BEKO zahvalili su svim prisutnima na dolasku koji su pokazali dostojanstvo i po ko zna koji put prozivljavali traumu Srebrenice; kao i svim ucesnicima programa koji su ne stedeci sebe niti svoje vrijeme pokazali i dokazali da Srebrenica vjecno zivi u Bosnjackom bicu, ma gdje on bio, a gostima ove komemoracije urucene su prigodne zahvalnice sa sizvezenim velikim srebrenickim cvijetom kao znak postovanja i zahvalnosti na dolasku i ucescu u programu komemoracije.

Nakon ovog programa na Portland State Univerzitetu yslijedio je mirni mars I setnja do centra grada Portlanda (Pioneer Square) gdje smo ostali odredjeno vrojeme I onda ponovo marsirali nazad do Portalnd State Univerziteta.

Navece u BEKO dzamiji I bosnjackom centru uprilicen je zajednicki Iftar sa gostima I ucenje Ja Sin-a srebrenickim sehidima.

Programski ova komemoracija je zamisljena da ima edukativni karakter sa svim naznakama ozivljavanja svijesti o Bedru Bosne, kako u smislu afirmacije i stasavanja bosnjackog bica, tako i u smislu bitnosti pamcenja, zarad ne ponavljanja. Ne treba posebno naglasavati da ce ova komemoracija, ako Bog da, u mnogome doprinjeti zastiti slijedecih generacija od genocidne politike, kao i samu zainteresiranost bosnjacke omladine u promovisanju nase kulturno historijske bastine , te da cemo uz pomoc pamcenja lakse drzati otvorena vrata izmedu dijaspore i jedine nam domovine BiH.

Rezime ovogodisnje komemoracije u Portland-u, jeste zadatak svima nama, da sve oblike i sva saznanja Bosansko-Srebrenicke tragedije temeljito proucimo, osmislimo i vrednujemo, da im damo pravo mjesto i znacenje u nasoj cjelokupnoj kako u duhovnoj tako i u historijskoj bastini. Jednom rijecju, da u njima otkrivamo i ozivotvorujemo sami sebe. Zato ima i komentar koji se mogao cuti tokom i nakon programa komemoracije:“Ko nije dosao i prisustvovao ovoj komemoraciji i marsu mira u Portland-u, stvarno je propustio nesta veliko i znacajno” ima posebnu vaznost i tezinu i jacinu u odnosu na stvarnost u kojoj zivimo.

 

Tamo je sutljivi otok mezarova

Tamo su i mezarovi mladosti moje

Tamo cu odnijeti vjecno zeleni barjak zivota

Tamo su polja ljudskim kostima zasadena

Tamo se zemlja majcinskim suzama zadojila

Tamo je sreca u bolu i ceznji zatrnula

Tamo je pjesma podivljala

Tamo je Srebrenica ostala

Radost je zudnja postala

Tamo je Bosna stasala.

Vise slika mozete naci na https://www.facebook.com/beco.portland/media_set?set=a.891096300950845.1073741923.100001514515275&type=3&pnref=story

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.