St. Louis Islamic Center “Nur”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

St. Louis Islamic Center

Imam: Šefik-ef. Delalović i Eldar-ef. Malkić

Ulica: 9528 Reavis Barracks Rd

Grad: St. Louis

Federalna Država: MO

Poštanski Broj: 63129

Država: USA

Telefon: 314-939-9074

Email: stlic@stlic.org

DŽEMATSKI WEBSITE

Opis:

St. Louis Islamski Centar – džemat “Nur” je najmlađi bošnjački džemat u Saint Louisu, savezna država Missouri,  i dio je Islamske Zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (IZBSA) od svog osnivanja.

Džemat “Nur” je počeo sa svojim radom 1. aprila, 2010. godine, i formiran je kao posljedica rastuće potrebe za organizovanjem stasale zajednice Bošnjaka u Saint Louisu. Članovi džemata “Nur” su iskazali želju za osnivanjem institucije koja bi, zajedno sa ostalim bošnjačkim institucijama, radila na očuvanju Bošnjaka od potpunog otuđenja od vjere i tradicije, a sa posebnim aspektom i programima fokusiranim na očuvanju naše djece i omladine od potpune asimilacije, te vjersko-moralne obnove bošnjačkog korpusa u Saint Louisu i šire. Većina džematlija je sa područja istočne Bosne, ali su zastupljeni i ostali krajevi Bosne i Hercegovine.

Tokom svog postojanja, funkciju imama, hatiba i muallima je obavljalo nekoliko osoba, a džemat “Nur” je trenutno jedini džemat na području IZBSA u kojem su zaposlena dovojica imama:

  • Šerif-ef. Delić – 2010. do 2012. godine
  • Ahmed-ef. Serdarević – 2012. do 2014. godine
  • Eldin-ef. Suša – 2015. do 2022. godine
  • Eldar-ef. Malkić – 2015. do 2023. godine (trenutni imam)
  • Šefik-ef. Delalović – 2022. do 2023. godine (trenutni imam)

U veoma kratkom vremenu džemat Nur je realizovao veliki broj vjerskih, kulturnih, obrazovnih i drugih programa, te stekao ugled među stanovništvom. Jedan od prvih projekata džemata “Nur” je i izgradnja savremenog bošnjačkog islamskog centra u Saint Louisu koja je počela prvom donatorskom večeri 4. decembra 2010. godine. Tri godine kasnije, 9. novembra 2013. godine na kupljenom zemljištu je položen i kamen temeljac, da bi otvorenje džamije uslijedilo nakon tri i po godine gradnje, 1. aprila 2017. godine uz goste iz Bosne i Hercegovine i Amerike, uključujući i reisu-l-ulemu dr. Huseina-ef. Kavazovića.

Danas džemat “Nur” nudi mnoštvo programa svojim članovima, kao i svim zainteresiranim. Aktivnosti su vjerskog (sufara, Kur’an, vjerska predavanja) i društvenog karaktera (obilježavanja značajnih datuma vezanih za BiH, promocije knjiga, pomoći izbjeglicama i socijalno ugroženim, itd). Mektebski program je jedan od glavnih džematskih aktivnosti. U zadnjih nekoliko godina preko 300 djece pohadja mektebsku pouku, a predstavnici mekteba na mektebskim takmičenjima medžlisa 4-jug i IZBSA konstantno osvajaju prva mjesta i pokazuju kvalitet mekteba.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu