Sto godina od osnivanja Muslimanskog Podpomagajućeg Društva Zvijezda u Kaliforniji

Sto godina od osnivanja Muslimanskog Podpomagajućeg Društva Zvijezda u Kaliforniji

Mahir Dizdar

01. oktobar 2020. godine

            Ovih dana, tj. 1. oktobra 2020. godine navršavaju se tačno sto i tri godine od kako su bošnjački imigratni na području Kalifornije osnovali svoje udruženje – Muslimansko Podpomagajuće Društvo Zvijezdasa glavnim sjedištem u Los Anđelesu. Udruženje je osnovano 1. oktobra 1917. godine, punih devet godina nakon što je u Kaliforniji osnovan ogranak muslimanskog podpomagajućeg društva Džemijetul Hajrije 05. Januara 1908. godine.[1]

            Kao osnivači ovog društva navode se Hamo Pasich (Pašić), Ibro Burek, Halil Zilich (Zilić), te Halil Festich (Festić). Cilj i svrha osnivanja ovog društva, kako se navodi u pravilniku o radu društva, bili su “uzajamno potpomaganje svoje braće, da u bolesti i sakatnini potpomognu u slučaju smrti po Šerijati Muhamediji sahrane”.[2] Udaljim tekstu ovog pravilnika, ili pravila kako ih osnivači društva nazivaju, u detalje je navedeno kako društvo funkcioniše, kako se finansira, te koja prava i obaveze članovi društva imaju.

Interesantno je da su članovi društva mogli biti “svi muslimani, koji živu u Americi, a stari su od 17 do 45 godina”.[3] Gledano sa ove vremenske distance to može biti malo čudno, ali kad shvatimo okolnosti u kojima je to društvo nastalo onda je sasvim jasno da je “Zvijezda” djelovala kao neka vrsta zdravstvenog osiguranja za te rane imigrante, jer druga vrsta zdravstvenog osiguranja u Americi i u to vrijeme nije postojala. Tek deset godina kasnije, grupa od 1500 učitelja iz Dallasa u Teksasu, u saradnji sa Baylor University bolnicom, napravila je prvo grupno zdravstveno osiguranje, tj. “hospital plan”, za koji su svi ponaosob uplaćivali šest dolara godišnje, a zauzvrat su dobijali po dvadeset i jedan dan zdravstvene njege u bolnici ukoliko im zatreba.[4]

Deset godina ranije, Bošnjaci u Kaliforniji uplaćivali su po osamnaest dolara godišnje redovne članarine, ali su i na druge načine sakupljali novčana sredstva potrebna za funkcionisanje društva. Svi oni koji su željeli postati članovi društva morali su donijeti doktorsko uvjerenje da su zdravi koje su sami platili, a zatim zavisno od starosne dobi platiti i zdravsteni ulog u visini od 5 do 10 dolara. Pored toga, svi članovi su bili dužni da prisustvuju sastancima društva koji su se održavali jednom mjesečno, a jedini važeći izgovor za odsustvo bio je ako je član “bolestan u krevetu ili odsutan iz Los Angelesa”.[5] U slučaju neopravdanog izostanka sa sjednice član bi bio kažnjen 1 dolar u korist društvene kase, te nije imao  pravo pitati o odlukama koje bi se donijele na sjednici.

Članovi koje bi skupština društva odabrala za društvenog odbornika, a zatim odbili tu poziciju bili su kažnjeni sa 5 dolara u korist društvene blagajne. Također, kazne su izricane i za neprimjerno ponašanje na sjednici tako da cijeli dvanaesti odjelak ovog pravilnika govori “o ponašanju društvenih članova u dvorani”.[6] Na sjednicama društva bilo je zabranjeno govoriti sa mjesta na kojem bi neki od članova sjedio, već bi morali izaći na određeno mjesto i sa tog mjesta govoriti, u protvinom bi bili kažnjeni.

Čitajući pravilnik koji su osnivači “Zvijezde” osmislili te usvojili kao pravilnik za vođenje društva može se vidjeti velika briga o tome da članovi imaju adekvatnu liječničku njegu u slučaju potrebe, ali i potrebu da se isti ukopaju u po islamskim pravilima i propisima u slučaju smrti. Po nadgrobnim spomenicima koje nalazimo na grobovima članova društva može se zaključiti da su umirali i ukopavani kao muslimani.

Grobove Hama Pašića, Halila Zilića i Halila Festića nalazimo na Odd Fellows Cemetery u Los Anđelesu. Grob Ibrahima Bureka nalazi se na Mountain View Cemetery u Butte, Montana, o čemu smo već ranije pisali.[7] Grob Mumina Balavca, jednog od kasnijih predsjednika “Zvijezde” nalazi se također na Odd Fellows Cemetery u Los Angđelesu. Na ovom groblju, komičnog imena, nalazimo i grobove Alije Tabakovića, Sulja Avdića, Hasana Delića, Omera Gadare, Halila Gerina, te njihovih supruga, Eve Festić, Mary Gadare, i drugih.

Ovdje donosimo fotografije nekih od nadgrobnih spomenika ili ploča koje se nelaze na grobovima gore spomenutih članova “Zvijezde”.

Hamo Pašić, Mar. 15, 1884 – Sept. 27. 1939

Hercegovina Nevesinye

Halil Zilić

1882 – 1945

Halil H. Festick

Austria

January 13, 1886

June 7, 1954

Alija Tabaković

June 22, 1891

Maj 1, 1925

Suljo (Sula) Avdich

Mar. 13, 1890 – Oct. 29. 1962

Yugoslavia

Hasan Delich

1885 – 1959

REST IN PIECE

Omer Gadara

Herzegovine

1888 – 1965

Kao što je ranije navedeno, grob Ibrahima Bureka nalazi se u Montani, na Mountain View Cemetery gdje je ukopan pored dvanaest drugih Bošnjaka, rudara. Ovo je nadgrobna ploča na njegovom grobu u Montani.

Abraham Burek

Born in Austira 1885

Died in Butte

Oct. 29, 1944

Zadnja stranica pravilnika Muslimanskog podpomagajućeg društva Zvijezda iz Los Anđelesa.

*

Autor se zahvaljuje Dr. Muhammedu Al-Ahariju, Faruku Bogućaninu i Salihu Zukiću iz Čikaga na materijalu i informacijama o “Zvijezdi” bez čije pomoći pisanje ovog članka ne bi bilo moguće. Autor se također zahvaljuje Aliji Džekiću iz St. Louisa i Melihi Dizdar iz Seattlea na lektorstvu teksta.


[1]Al-Ahari, Muhammed. 2013. A Heritage of East and West: The Writings of Imam Camil Avdic – Volume One, str. 15

[2]M.U.P.D “Zvijezda”, 1917. Pravila o radu, str. 3, I. Odjelak, član 1.

[3]Isti izvor, str. 3, I. Odjelak, član 4.

[4]Gordon, John S. 2018, A Short History of American Medical Insurance, Imprimis, Volume 47, Number 9

[5] M.U.P.D “Zvijezda”, 1917. Pravila o radu, str. 8-9, III. Odjelak,  član 9.

[6]Isti izvor, str. 17. XII. Odjelak, članovi 1-7

[7] Dizdar, Mahir. 2019.  Bošnjački pioniri na američkom zapadu

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.