Stvari koje kvare post

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

2. april 2022. / 1. ramazan 1443.h.g.

Piše: Hazim Fazlić

Svaka vrsta propisanih ibadeta ima jasno određen način i utvrđen metod na koji se obavlja. Na osnovu kur’anskih naredbi i sunnetskih razdrada istih, fikhski učenjaci u većini slučajeva tačno i opširno govore o čišćenju, namazu, postu, zekatu, obavljanju umre i hadža, kao i ostalim vrstama ibadeta, kojima je cilj približavanje Uzvišenom Allahu dž.š. i uspjeh na ovom i budućem svijetu.

Post u islamu može izgledati kao jednostavan ibadet koji se sastoji od ustezanja od jela, pića i intimnih užitaka od početka do kraja dana. Ipak, kad otvorimo stranice fikhskih djela, naći ćemo cijela poglavalja koja govore o propisima vezanim za post. Većina tih propisa odnosi se na radnje koja kvare post, i zbog kojih postač mora ili napostiti taj dan, ili mora izvršiti određene dodatne radnje (keffaret) kako bi se iskupio za namjerni prekid posta.

Kod radnji koje kvare post, u većini slučajeva pitanje se svodi na namjeru postača. Tako se, na primjer, postač neće omrsiti ako bi iz zaborava nešto pojeo, popio ili spolno općio, u bilo kojoj vrsti posta, u ramazanu ili mimo njega, a na osnovu hadisa „Kada neko od vas zaboravi pa jede, ili se napije, neka dovrši svoj post, jer ga je to, zaista, Allah nahranio i napojio.“ Sve ove radnje kvare post ako se radi o namjernom konzumiranju hrane, pića, ili spolnog općenja.

Isto tako, „ako bi nehotice ušlo u utrobu postača nešto od čega se ne može sačuvati, to mu neće pokvariti post. Ako bi u njegovo grlo ušla prašina, dim ili muha, post mu neće biti pokvaren. Isto tako je i ako bi farmaceut osjetio okus lijekova ili njihov miris. Ako bi u uho postača ušla voda, post mu neće biti pokvaren, ali ako bi on to namjerno učinio pokvarit će post, zato što je voda ušla u njegovu utrobu njegovim djelovanjem.”[1] Ako bi postač zijevao i podigao glavu, pa mu u grlo upala kap kiše, pahulja snijega ili voda koja se izlijeva iz oluka, to će mu pokvariti post, zato što se mogao sačuvati od toga stavljanjem ruke na usta.[2]

Ako bi slučajno i nenamjerno postač udahnuo dim, to mu neće pokvariti post, ali namjerno pušenje duhana i ušmrkivanje njegovog dima će svakako pokvariti post. Injekcije generalno ne kvare post, ali hranjive injekcije i infuzije, isti kvare.

Poluciranje u snu ne kvari post, jer nije namjerno. Ako bi postač spavao i tokom sna polucirao, post mu neće biti pokvaren, zbog riječi Allahovog Poslanika ( a.s.): Tri stvari ne kvare post postaču: hidžama (puštanje krvi), povraćanje i poluciranje. Povraćanje generalno ne kvari post ako bi  hrana izašla mimo volje postača, ali namjerno povraćanje, odnosno izazivanje povraćanja, kvari post.

Ono što uđe u utrobu postača kroz pore na njegovom tijelu neće mu pokvariti post. Makar se i kupao u vodi pa osjetio njenu hladnoću u svojoj utrobi, neće mu to pokvariti post. Isto tako, ako bi svoju kožu namazao nekim osvježavajućim sredstvom ili podvukao oči surmom, post mu neće biti pokvaren, makar i osjetio okus toga u svom grlu ili primijetio njegovu boju u pljuvački.[3]

Vidjećemo da se po pitanju kvarenja posta, ponekad radi o nijansama koje razdvajaju prekid posta od njegovog slobodnog nastavljanja. Tako na primjer, stavljanje lijeka u nos neće pokvariti post, ali će pokvariti ako lijek dospije u grlo i dalje u utrobu. Post će pokvariti ako voda namjerno uđe u grlo, ali neće pokvariti ispiranje usta i „ono što ostane od vlažnosti u ustima poslije ispiranja, makar to postač i progutao s pljuvačkom. Međutim, prije gutanja pljuvačke, treba da ispljune jednom poslije izbacivanja vode, da bi se odstranila voda koja je pomiješana s pljuvačkom“.[4] Isto se odnosi na tečnost za ispiranje usta.

Ako bi u usta postača ušao znoj ili suze koje se spuštaju iz očiju, jedna ili dvije kapi, te se pomiješaju s pljuvačkom, a postač ne osjeti njihov okus, post neće biti pokvaren. Postaču neće biti pokvaren post ako bi progutao ostatke hrane između zuba, jer se to tretira kao i pljuvačka. Međutim, ako bi ostatak hrane dostigao veličinu zrna leblebije i postač ga progutao, post će mu biti pokvaren, zato što se mogao sačuvati.[5]

Inhalatori koji olakšavaju disanje bolesnim osobama ne kvare post, ali ako se radi o takvim inhalatorima i pumpicama čiji sadržaj se može progutati, onda bi to pokvarilo post.

Čepići za skidanje temperature ne krave post, s obzirom na to da se spomenuti čepići ne uzimaju oralno niti su hrana. Post će pokvariti uzimanje lijeka kroz prirodne otvore (usta i nos), makar se radilo i o samom gutanju bez vode.

Ogovaranje, beskorisna, svakojaka priča, gledanje u žene…. ne kvari post, ali umanjuje njegovu vrijednost i povlači za sobom grijeh. Te stvari su zabranjene i mimo ramazana, a posebno tokom posta. Neće pokvariti post ni krv koja izlazi između zuba, provjera šećera kod dijabetičara, nit ljubljene supruge bez erekcije i ejakulacije, ali ga treba izbjegavati. Korištenje spreja za podjezičnu upotrebu protiv visokog pritiska ne kvari post pod uvjetom da se izbjegne gutanje supstance lijeka koji dospije u grlo.

Ovo su najčešća pitanja koja članovi naše zajednice postavljaju svojim imamima i drugim islamskim učenjacima. U našim pitanjima ponekad ćemo naći na prividno različite odgovore i drugačija mišljenja. Razlog tome, mogu biti gornje nijanse o kojima smo govorili, namjera postača, ali i stanje istog. Stoga pitanja koja se upućuju našim učenima trebaju sadržavati detaljan opis i kontekst dotičnog posta, da bi se došlo do pravog odgovora. Da nam Uzvišeni Allah dž.š. naš post i ostale ibadete primi, a ono što nehotice pogriješimo, da nam oprosti. Amin!


[1] Maḥmūd, Ṭuhmāz ʻAbd al-Ḥamīd. Hanefijski Fikh: Novi, Pojednostavljeni Pristup Šerijatskim Propisima po Mezhebu Imama Ebu Hanife, Uz Navođenje Argumenata Iz Kur’ana i Sunneta. Haris Grabus, 2002, str. 506,507.

[2] Ibid.

[3] Ibid, 506.

[4] Ibid, 507.

[5] Ibid, 509.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3