Svečani program povodom završetka BEKO nastavnih aktivnosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

“Uči, čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Uči, čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (Kur’an: El-Alek, 1-5)

Vjernici treba da mole Allaha dž. š. da im podari znanje od kojeg će imati koristi na dunjaluku i Ahiretu, znanje koje će koristiti čovječanstvu, a kojim će Allah dž. š. biti zadovoljan. Gospodar svih svjetova kaže u Svojoj Knjizi: “…reci: ‘Gospodaru moj, Ti znanje moje proširi!’” (Kur’an: Ta Ha, 114)

Na drugom mjestu Allah dž. š. kaže: “Allah uzdiže na visoke stepene izmedju vas one, koji vjeruju i one kojima je dato znanje, a Allah zna šta vi radite.”
Poslanik, a.s. kaže: “Šejtanu je gori učenjak od hiljadu običnih pobožnjaka.” Takodjer kaže: “Prednost učenog nad običnim pobožnjakom je kao moja prednost nad najnižim medju vama.”

Od Muavije, r.a. se prenosi da je Muhammed a.s. rekao: “Kome Allah želi dobro, poduči ga znanju o vjeri.” Takodjer, Poslanik a.s. je rekao: “Učenjaci su nasljednici Božijih poslanika.”

Navedeni ajeti i hadisi, kao i mnogi drugi koji govore o ovoj temi, ukazuju na obavezu učenja svakog muslimana, kako bi zajednički doprinijeli izgradnji i napretku islamskog ummeta.

U subotu, 4. juna 2016. godine, odnosno 28. Ša’bana 1437 hidžretske godine u BEKO džamiji i bošnjačkom centru u Portlandu, u saveznoj američkoj državi Oregon, održan je poseban i svečani program povodom završetka BEKO nastavnih aktivnosti za 2015/16 godinu. Tokom godine u BEKO džamiji i bošnjačkom centru djeca i omladina su kroz mektebsku nastavu učili o svojoj vjeri, kako da klanjaju namaze, da nauče učiti u Časnoj Allahovoj knjizi Kur’anu i lijepom islamskom ponašanju i djelovanju. Da podsjetimo sve nas, mekteb je prvi oblik institucionalno organizovanog islamskog odgoja i obrazovanja. To je početna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice kako u našoj domovini Bosni i Hercegovini, tako i ovdje u bošnjačkoj dijaspori daleko od naše domovine. Cilj mektebske nastave mogao bi se definirati kao izgradnja cjelovite islamske ličnosti koja objedinjuje snagu vjere, privrženost ispunjavanju vjerskih principa i nepokolebljivo prihvatanje islama kao sveobuhvatnog načina života.

Takodje, u sklopu BEKO nastavnih aktivnosti održavani su i časovi Bosanskog jezika, kulture i tradicije, jer jezik Bošnjaka odnosno bosanski jezik je temelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine koji otvara Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, a ni u kom smislu ih ne zatvara. Samo sa znanjem bosanskog jezika naša djeca će moći jačati naše bošnjačko nacionalno biće i promovisati najbolje vrijednosti naše Bosne i Hercegovine u američkom Melting pot-u.Odvijala se i nastava za folklornu grupu za odrasle i mališane, jer folklorno kolo kao tradicionalna narodna igra koja drži zajednicu na okupu vijekovima je plijenila pažnju svojom snažnom umjetničkom strašću, jakim emocijama, elegantnim i dostojanstvenim igračicama i igračima. Nije to samo ples koji se u tradiciji svih naroda u BiH igra smo kada želimo da se zabavimo, kolo nosi snažne poruke oslikane preko igrača koji svojim energijom i pokretima iskazuju ponos svoga naroda, elegantno držanje i posvećenost.

Bitno je istaći da su BEKO nastavne aktivnosti realizirane su uz pomoć vrijednih instruktora i to: muallim Abdulah Polovina, muallima Hatidža Polovina, hadži Fikret Cerić, muallima Medina Imamović, Muhamed Polovina su održavali časove mektebske nastave, a Samir Mustafić, Elvira Mustafić, Medina Imamović i Džemila Šabanović su održavali časove bosanskog jezika i kulture. Nastavu za odraslu folklornu grupu je održavao Mevludin Salkanović, a za mališane su to cinile Melisa Kaltak i Ermina Salkanović. Koristimo priliku da im se srdačno zahvalimo na pomoći i odvojenom vremenu da se nastava uspješno i primjereno realizira za ovu godinu.

Lijep i sunčan dan je bio uvertira za program i druženje polaznika BEKO nastavnih aktivnosti sa roditeljima i gostima. Program je započet učenjem odlomaka iz Kur’ana, a onda je BEKO imam Abdulah Polovina poselamio prisutne i rekao nekoliko rečenica o protekloj nastavnoj godini. Poslije njega se prisutnima obratio jedan od instruktora za bosanski jezik, Samir Mustafić koji se zahvalio djeci i roditeljima na pohadjanju nastave i pozvao prisutne da se u još većem broju odazovu u narednoj nastavnoj godini koja će početi ako Bog da, drugog vikenda u septembru ove godine.

Inače, kroz BEKO nastavne aktivnosti ove godine je prošlo blizu 80 polaznika koji su bili podjeljeni po grupama. Prisutnoj djeci i omladini su uručene diplome o uspješnom pohadjanju BEKO nastavnih aktivnosti učenja o našoj vjeri, kulturi, jeziku i tradiciji u 2015/2016. godini. Nakon diploma BEKO imam Abdulah ef. Polovina je podijelio djeci i omladini “Ramadan Journal” ramazanski žurnal da ga popunjavaju tokom ramazana i ko to uradi i donese poslije ramazana dobit ce prigodnu nagradu i poklon.

Poslije svečanog dijela programa proučena je dova i uslijedilo je druženje svih prisutnih u krugu harema BEKO dzamije i bošnjačkog centra. Upravi odbor BEKO se potrudio i obezbijedio da se ispeče nekoliko jagnjadi, hot-dogovi i osvježenje, te je obezbijedjena velika bouncy house i osvježenje prskanjem vodom i ostalo što je doprinijelo lijepom druženju, a i na neki način dočeku mubarek mjeseca ramazana.

Druženje je trajalo da kasno popodne i otišlo se kućama sa razmišljanjem o dolasku najodabranijeg mubarek mjeseca ramazana i potrebi očuvanja tradicije nastave o vjeri islamu i lijepom bosanksom jeziku, kulturi i tradiciji.

Ramazan je već nastao i teče. Mladjak mjesec ispred BEKO džamije to pokazuje pred jedno čekanje aksama i iftara. Da Allah Plemeniti dadne sve najbolje uz ovaj ramazan našoj djeci, omladini, roditeljima i svima onima koji na bilo koji način podržavaju rad i aktivnosti BEKO džemata i svih džemata širom Sjeverne Amerike. Amin!

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

U nastavku možete pogledati galeriju slika sa ovog druženja u BEKO džamiji i bošnjačkom centru u Portlandu, Oregon:

https://goo.gl/photos/yn9oypYBjSrtdknF9

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3